Kevään eduskuntavaalien alla Turun kaupunginkirjasto tekee lakisääteistä työtään aktiivisen kansalaisuuden, demokratian ja sananvapauden edistämiseksi.

Sen lisäksi, että pääkirjasto on totuttuun tapaan eduskuntavaalien ennakkoäänestyspaikka, koko maaliskuun ajan kirjastossa järjestetään vaaliaiheisia tapahtumia, vaalipaneeleita ja keskusteluita, joiden teemat ulottuvat kulttuurista hyvinvointiin ja eriarvoisuudesta monikulttuurisuuteen.

Tapahtumat käynnistyivät heti maaliskuun alussa 2.3. järjestetyllä Politiikan Heureka! - nuorten politiikkapäivällä, joka kokosi demokratiateeman äärelle Turun pääkirjastoon nuoria toisen asteen opiskelijoita. Kirjasto järjesti tapahtuman yhteistyössä Rasekon ja Turun ammatti-instituutin kanssa, osana Mun elämä, mun ääni – nuorten väylät vaikuttamiseen -projektin toimintaa. Politiikan heurekan suunnittelussa ja järjestelyissä oli mukana liki 20 kirjastolaista.

Vaalit värittävät kirjaston maaliskuuta

Yhteiskuntaa monelta taholta ja monipuolisesti käsitteleviä vaalipaneeleja kirjastossa järjestetään maaliskuussa kolme. Helmikuun viimeisenä päivänä järjestetyn Varsinais-Suomen kulttuurivaalipaneelin lisäksi tulossa ovat vielä:

► Ylen toimittajan Ari Wellingin moderoima vaalipaneeli 9.3. klo 17—18.30 Studiossa teemalla Eriarvoisuus ja julkiset palvelut. Aihetta pohtivat Niina Alho (Sdp), Paco Diop (Vas), Alice Girs (Ps), Essi Lindberg (Vihr.), Sini Ruohonen (Kok.) ja Mimmi Ruusunen (Kesk.).

► Monikulttuurisessa vaalipaneelissa 20.3. klo 18—18.45 pääkirjaston tieto-osastolla teemana on Monikulttuurinen Suomi 2030: Yhdenvertainen työelämä. Ajankohtainen paneeli kytkeytyy myös rasisminvastaiseen teemaviikkoon. Kirjasto järjestää tapahtuman yhteistyössä SPR:n Varsinais-Suomen piirin, Monikulttuurinen varhaiskasvatus, koulu ja koti ry:n, Turun Yhteiskunnalliset sillanrakentajat ry:n ja Länsi-Suomen Etnon kanssa.

► Tutkimuksellisempi ote vaaleihin on Studiossa 30.3. klo 18—19.30 järjestettävässä Suomalainen demokratia juuri nyt -paneelissa. Onko suomalainen demokratia niin toimiva kuin kansainväliset vertailut antavat ymmärtää? Timo Pankakosken johtamassa keskustelussa suomalaisen demokratian laajempaa kuvaa tarkastelevat Jenni Karimäki ja Hanna Wass Helsingin yliopistosta sekä Mona Mannevuo Turun yliopiston tutkijakollegiumista.  

Kirjastosta kansalaiskeskustelun foorumi

Turun kaupunginkirjaston maaliskuun tapahtumat osoittavat, että demokratiatyössä ja aktiivisen kansalaisuuden tukemisessa kirjaston rooli voi olla erittäin keskeinen.

- Koko kirjastolaitoksen ideahan on demokraattinen. Kirjasto on aina edistänyt demokratiaa jo pelkästään olemassaolollaan, pohtii kirjaston demokratiatyön edistämiseen ja kehittämiseen vuosi sitten nimetty Ville Sirkiä.

Kirjasto on paikka, joka tarjoaa mahdollisuuden perehtyä erilaisiin näkemyksiin, antaa välineitä tiedon kriittiseen arviointiin ja sitä kautta omaehtoiseen maailmankuvan rakentamiseen. Lisäksi vuoden 2017 kirjastolain yhtenä tavoitteena on ollut, että kirjastot voisivat toimia entistä enemmän tapahtuma-alustana ja myös kansalaiskeskustelun foorumina.

- Se on iso muutos, jonka eteen meidän pitää tehdä töitä. Tarvitaan myös mielikuvien muutos siinä, että myös ulkopuoliset tapahtumien järjestäjät voivat tehdä yhteistyötä meidän kanssamme, kuten nyt maaliskuun vaalitapahtumissa olemme tehneetkin, Sirkiä toteaa.