Turun kasvatus- ja opetuslautakunta saa käsittelyynsä 7.3. Luolavuoren koulun tarveselvityksen. Tarveselvityksessä esitetään nykyisen koulurakennuksen purkamista ja tilaratkaisuksi esitetään uudisrakennusta samalle paikalle.

Luolavuoren koulun tarveselvityksessä esitetään vuonna 1964 valmistuneen alkuperäisosan sekä vuonna 2008 valmistuneen laajennusosan purkamista. Tarveselvityksen mukaan Luolavuoren koulun alkuperäinen osa on niin huonossa kunnossa, ettei sen korjaaminen ole järkevää. 

Korjausehdotuksena esitetään kaikkien vaurioituneiden osien purkua, joka itsessään tarkoittaisi rakennuksen purkamista miltei kokonaan. Suurimpana ongelmana nähdään perustuksiin kohdistuva kosteusrasite, joka johtuu rakennuksen perustustavasta. Luolavuoren koulu on merkitty yleiskaavassa arvokkaaksi säilytettäväksi kohteeksi. 

– Uudisrakennuksella ratkaistaisiin kahden väistötiloissa olevan yksikön tilatarpeet. Luolavuorentien yksikön tilat, Inkilänkadun (myöhemmin Raadinkadun) yksikön pysyvät tilat sekä Luolavuoren esiopetuksen ja aamu- ja iltapäivätoiminnan tilat, kertoo Turun kaupungin vs. toimitilapäällikkö Pauliina Karjalainen

Koulun ja esikoulun oppilaita uudisrakennuksessa olisi yhteensä noin 500 ja henkilökuntaa noin 135. 

Korjaaminen ei vastaisi nykyvaatimusten mukaisia esteettömyysvaatimuksia 

Tarveselvityksen mukaan vuonna 2008 valmistuneen laajennusosan korjaaminen on mahdollista, mutta jos se säilytetään, jäljelle jäävä rakennusoikeus ei riitä uudisosan tilatarpeisiin. Myös laajennusosassa on todettu sisäilmaongelmia ja kosteusvaurioita, joita peruskorjauskaan ei välttämättä ratkaise. Lisäksi laajennusosan peruskorjauksellakaan ei ole mahdollista saada tiloista nykyvaatimusten mukaisia oppimisympäristöjä. 

– Nykyisen rakennuksen korjaaminen sellaisenaan ei vastaa nykyvaatimusten mukaisia tilaratkaisuja ja esteettömyysvaatimuksia. Luolavuoren koulun kohdalla korostuvat erityisesti esteettömyysvaatimukset niin liikkumisen kuin aistiärsykkeidenkin osalta, sanoo Karjalainen. 

Luolavuorentien koulutalo on alun perin rakennettu 1964 Luolavuoren kansakouluksi. Rakennus peruskorjattiin vuonna 2006 Luolavuoren alakoulun ja osittain Vuorelan erityiskoulun käyttöön. Vuonna 2008 rakennuksen laajennusosa valmistui Vuorelan erityiskoulun käyttöön, ja samana vuonna Luolavuoren koulu ja Vuorelan koulu yhdistyivät hallinnollisesti Luolavuoren yhtenäiskouluksi. 

Luolavuoren koulu suljettiin keväällä 2020 sisäilmaongelmien takia. Syyslukukaudesta 2020 alkaen opetustoimintaa on järjestetty mm. Ruiskatu 8:n ja Sepänkatu 1:n kiinteistöissä.  

Lausuntokierroksen jälkeen tarveselvitys etenee kaupunginhallitukseen päätettäväksi. Mikäli rakennushankkeen kanssa päätetään edetä tarveselvityksessä esitetyllä tavalla, siirrytään kilpailutusta ja rakentamista valmistelevaan hankesuunnitteluvaiheeseen. Valmisteluvaihe kestää noin 1–2 vuotta ja itse rakennushanke purkutöineen noin kaksi vuotta. Aikataulu täsmentyy jatkosuunnittelun edetessä. 

Luolavuoren koulun tarveselvitystä esitellään myös Pormestarit kylässä -asukastilaisuudessa torstaina 2.3. kello 17.30 Luolavuoren koulun väistötilassa (Ruiskatu 8, A-sisäänkäynti). Pormestariston on kutsunut vierailulle Luolavuoren koulun vanhempainyhdistys Vuokko ry, ja tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki Luolavuoren, Peltolan ja Petreliuksen asioista kiinnostuneet.