Bussilakosta huolimatta Studioon oli aamutuimaan kokoontunut kymmeniä nuoria toisen asteen opiskelijoita kuulemaan, mitä kevään eduskuntavaaliehdokkailla on sanottavanaan. Iltapäivän puolella toteutettiin samanlainen vaalipaneeli toiselle ryhmälle nuoria, ja pääosin myös eri ehdokkailla.
Paneelin oli kutsuttu puolueita mukaillen tämän hetken eduskuntaryhmiä.
- Olimme yhteydessä puolueisiin, jotka saivat lähettää oman edustajansa. Halusimme nuoria ehdokkaita, ja niin he etupäässä olivatkin, kertoo kirjaston demokratiatyöstä vastaava Ville Sirkiä.
Vaalipaneelit etenivät rivakasti opiskelijoiden ennalta laatimien kysymysten tahdittamina.
- Keskustelu selvästi kiinnosti nuoria. He seurasivat sitä ja myös reagoivat: oli kiva kuulla naurua, taputuksia, kohahduksia. Vaalipaneelin aikana screenille heijastettiin myös lukuisia siinä hetkessä syntyneitä padlet-kysymyksiä, joista ehdokkaat saivat vastata mm. kysymykseen lähihoitajien palkkojen riittävyydestä.
Ennakkokysymykset koskivat opiskelijan taloudellisen aseman parantamista, nuorten syrjäytymisen ehkäisemistä ja sitä, miten nuoria voitaisiin kuulla enemmän. Nuoria halusivat tietää myös, mitä ehdokkaat tekevät itse ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
Työpajoissa tekemisen meininki
Politiikan heureka! oli osa kaksivuotista Turun kaupunginkirjaston, Rasekon ja Turun ammatti-instituutin ja Raision kirjaston Mun elämä, mun ääni -projektia, jolla innostetaan nuoria löytämään oma äänensä vaikuttajana.
Politiikkapäivään osallistuneille Turun ammatti-instituutin sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille ja Rasekon taiteen ja luovan ilmaisun, sekä yhteiskunnassa ja kansalaisena toimimisen kursseilla opiskeleville nuorille ei äänestäminen kevään eduskuntavaaleissa ole vielä ajankohtaista, mutta kansalaisvaikuttaminen on moninaista. Tästä moninaisuudesta otettiin tuntumaa pääkirjastoon levittäytyneissä työpajoissa ja tapahtumapisteissä.
- Tavoitteena oli hauska päivä, jossa nuoret kokisivat oivaltamisen iloa. Työpajoissa näki, että moni oppii juuri tekemisen kautta: myös demokratiasta, politiikasta - ja vaikuttamisesta ja mediasta, kertoo tapahtuman projektisuunnittelija Emilia Melasuo.
Työpajojen tuloksia on nähtävissä näyttelyssä maaliskuussa pääkirjaston nuorten alueella Stoorissa. Pääkirjaston aulassa ja tieto-osastolla on myös projektissa jo aikaisemmin toteutetun valokuvatyöpajan satoa.
Lähihoitajiksi tähtäävät sosiaalialan opiskelijat Aaron Husar ja Nooa Toriseva pitivät Politiikan heurekan antia hyvänä.
- Päivä oli aika hyvin toteutettu: kaikki oli otettu huomioon, he totesivat.
Päivän sisältö sopi suoraan myös heidän opiskeluihinsa.
- Yhteiskunnallisista asioista tietämisestä on hyötyä varmasti myös työharjoittelupaikoissa, joissa tulee juteltua vanhusten kanssa ajankohtaisista asioista ja vaaleistakin, Husar ennakoi.
Pojat olivat osallistuneet aamupäivän aikana mm. meemityöpajaan.
- Työpaja valaisi sitä, millainen on poliittinen meemi, ja sellainen me tehtiin itsekin, kertoi Toriseva, joka muistaa heidän olleen mukana politiikkapäivän suunnittelussa jo ”jalkapallon MM-kisoista” asti eli viime joulukuusta.
Kirjasto haluaa tukea nuorten osallisuutta
Kokonaisuutena Politiikan heureka! oli onnistunut, Emilia Melasuo ja Ville Sirkiä arvioivat.
- Tällaiselle toiminnalle on selvästi kysyntää: opettajat ovat toivoneet enemmän kirjastojen ja oppilaitosten yhteistyötä. Päivän aikana huomasi, kuinka tärkeää työtä tämä on yhteiskunnallisen aktiivisuuden ja osallisuuden luomiseksi. Olisi hienoa, jos tästä tulisi pysyvä malli, sanoo Sirkiä.
On tärkeää, että kirjasto ottaa demokratiakasvatuksessa aktiivisen roolin, Melasuo korostaa.
- Elämme sellaisessa maailmassa, jossa tarve ymmärtää ympäröivää todellisuutta ja sitä, miten meihin vaikutetaan, koko ajan vain kasvaa. Lukutaito korreloi sen kanssa, miten koetaan osallisuutta yhteiskuntaan. Kun katsoo äänestysaktiivisuutta, paljon lukevat myös äänestävät.
Yksi tavoite kirjastolla olikin saada myös toisen asteen opiskelijat tuntemaan, että kirjasto on heitä varten. Tapahtuma oli levitetty ympäri pääkirjastoa, jotta nuoret pääsivät samalla tutustumaan taloon.
- Tämä oli meistä tärkeää, sillä ammattioppilaitosten nuoret ovat usein kokeneet Turun pääkirjaston heille vieraaksi paikaksi, mikä on todettu koulujen kirjastovierailujen aikana, Ville Sirkiä toteaa.