Selkokielinen Kirjastosuunnistus on uusi virtuaalinen kierros Turun pääkirjastossa. Suunnistuksessa pääset tutustumaan kirjastoon vain hiirtä klikkailemalla. Matkan varrelta löydät videoita, jotka kertovat osastojen toiminnasta. Samalla pääset suorittamaan tehtäviä, jotka auttavat oppimisessa.

- Kirjastosuunnistuksen idea heräsi koronan alettua, koska halusimme tarjota kirjastonpalveluita rajoituksista huolimatta myös maahanmuuttaneille kuntalaisille, jotka rajoitusten alettua eivät enää päässeet tutustumaan kirjastoon ryhmävierailuiden ja selkokielisten käyttöopastuksien kautta, kertoo erityispalvelujen tiimivetäjä Miia Ylijoki Turun kaupunginkirjastolta.

Opastusvideoilla esiintyy tavallisia turkulaisia ja kirjaston työntekijöitä.

Kirjastosuunnistuksesta haluttiin tehdä helppokäyttöinen ja se kehitettiin asiakaslähtöisesti kohderyhmän toiveita kuunnellen. Opastusvideoilla esiintyy tavallisia turkulaisia ja kirjaston työntekijöitä. Videoilla he kertovat kirjaston eri osastojen palveluista ja opastavat mm. lainaus-, varaus- ja palautuskäytännöissä.

Suunnistukseen luotiin interaktiivisuutta ja hauskaa pelillisyyttä vastineeksi paikan päällä pidettävien opastettujen selkokielisten kirjastokierrosten tehtäville. Kirjastosuunnistuksen tehtävät tukevat myös suomen kielen ja kirjastosanaston oppimista.

Kirjastosuunnistus on alustana täynnä mahdollisuuksia: virtuaalikierrokset voi laajentaa niin lähikirjastoihin kuin muihinkin kaupungin kohteisiin, kuten museoihin ja liikuntapaikkoihin. Myös kirjaston sisälle voi tulevaisuudessa luoda esimerkiksi eri teemaisia kierroksia. Käyttöliittymä on yksinkertainen ja mukautuu moneen.

Vaikka suunnistus kehitettiin maahanmuuttaneita ajatellen, soveltuu se ihan kaikille, jotka haluavat tutustua kirjastoon.

Kirjastosuunnistus rakennettiin yhteistyössä Turun kaupunginkirjaston, paikallisen Datahousen ja maahanmuuttaneiden suomen kielen opiskelijoiden kanssa.

Kirjastosuunnistuksen löydät osoitteesta www.kirjastosuunnistus.fi.