Ilo irti kaupunkiluonnosta, -elämästä ja -kulttuurista! Turussa kansallinen kaupunkipuisto on viher- ja virkistysverkoston arvokkainta ydinaluetta, kattaen noin 15 km Airistolta Kuralan elävän historian kylään saakka. Puiston ytimenä on Aurajoki-miljöö. Juhlavuosi tuo mukanaan myös teematapahtumia.

Kansallisten kaupunkipuistojen tavoitteena on säilyttää kaupunkiluontoa ja rakennettua kulttuuriympäristöä laajana, eheänä kokonaisuutena. Turku on onnistunut tavoitteessa erinomaisesti ja kaupunkipuisto on vakiintunut kaikkien yhteiseksi olohuoneeksi, ilon ja ylpeyden aiheeksi.   

- Kansalliset kaupunkipuistot turvaavat kaupungin luonto- ja maisema-arvoja ja kaupunki on sitoutunut niiden hoitamiseen ja säilyttämiseen, sanoo kaupungin kunnossapitopäällikkö ja kansallisen kaupunkipuistoverkoston puheenjohtaja Mari Helin

Turussa kansallisen kaupunkipuiston alueet ulottuvat Kuralan kylämäestä ja Aurajokilaakson kulttuurimaisemasta muun muassa Ylioppilaskylän, Turun vanhan kaupunkikeskustan sekä Chiewitzin serpentiinin ja Kakolan entisen keskusvankilan kautta aina Ruissaloon saakka. 

 - Näin juhlavuonna on hyvä muistuttaa kaupunkiluonnon tärkeydestä. Ei ole itsestäänselvyys, että meillä on vihreitä kaupunkipuistoja, jotka tarjoilevat mukavaa nähtävää ja koettavaa vuoden kaikkina päivinä, hehkuttaa Helin

Kaupunkipuisto on paitsi luontoa kaupungissa, niin myös liikkumista, kulttuuria, historiaa, arkkitehtuuria, ravintoloita, tapahtumia ja ihan vaan oleilua – erottamaton osa viihtyisää kaupunkikulttuuria.  

Tänä vuonna juhlitaan useilla hauskoilla maksuttomilla tapahtumilla ympäri kaupunkipuistoa. Luvassa on ainakin yöpymistä puistossa ja pappilassa sekä opastettuja teemakierroksia. 

Lisäksi pitää muistaa, että lukuisat Turun keskeisistä tapahtumista koetaan kansallisen kaupunkipuiston alueella ja omaleimaiset miljööt antavat tapahtumille erityistä lisäarvoa. Kesärauha ja Turun linnan turnajaiset Turun Linnanpuistossa, DBTL Turun tuomiokirkon kupeessa ja Ruisrock Ruissalon kansanpuistossa ovat esimerkkejä tapahtumista, joissa historia ja kulttuuri yhdistyvät poikkeuksellisen elämyksellisellä tavalla.  

Turun kansallinen kaupunkipuisto perustettiin vuonna 2013 

Turun kansallinen kaupunkipuisto perustettiin maailman ympäristöpäivänä 5.6.2013. Turun kansallinen kaupunkipuisto on Suomen kuudes kansallinen kaupunkipuisto, jonka vehreään luontoon liittyvät useat valtakunnallisesti arvokkaat rakennusperintökohteet ja merkittävät julkiset tilat. Turun kansallinen kaupunkipuisto perustuu kaupungin historialliseen asemaan Suomen vanhimpana kaupunkina, Itämeren kaupunkina sekä hallinnon, kirkon, tieteen, kaupan ja teollisuuden keskuksena. 

Turun lisäksi Kansallinen kaupunkipuisto -verkostoon kuuluvia kaupunkeja ovat Kokkola, Hämeenlinna, Heinola, Kuopio, Savonlinna, Kotka, Pori, Forssa, Hanko ja Porvoo.