Turun kaupunki kysyi Kerro kantasi -palvelussa asukkaiden näkemyksiä Itäisen Pitkäkadun suunnitelmavaihtoehdoista. Vastauksia saatiin yhteensä 615. Vastaajista 67% kannatti laajempaa uudistamisvaihtoehtoa.

Kunniahimoinen suunnitelma enemmistön mieleen

Kyselyssä vastaajat pääsivät kommentoimaan kahta eri suunnitelmavaihtoehtoa; tavanomaista uudistusta ja kunnianhimoista uudistusta. Kunnianhimoisessa uudistuksessa panostettaisiin erityisesti katualueen viihtyisyyteen, kulkumuotojen tehokkaaseen erotteluun ja esim. istutuksiin ja viheralueisiin.

Kunnianhimoinen suunnitelmavaihtoehto sai paljon kehuja ja kannattavia kommentteja. Ratkaisu vaikutti olevan jalan ja pyörällä liikkuvien mieleen. Erityisesti jalkakäytävän ja pyörätien tasoerottelu koetaan tärkeäksi. Suunnitelman koetaan parantavat turvallisuutta ja se helpottaisi esim. lasten kanssa liikkumista. Hyvänä pidettiin myös kadun viihtyisyyttä ja levähdyspenkit koettiin hyödylliseksi mm. ikäihmisille.

Tavanomainen uudistus ei ollut erityisesti kenenkään mieleen. Tavanomainen vaihtoehto näytti saavan kannatusta niiltä, jotka vaikuttivat epäilevän koko uudistuksen mielekkyyttä.

Kumpaakin suunnitelmavaihtoehtoa vastustettiin jonkin verran, huolena erityisesti autoliikenteen sujuminen jatkossa. Kuitenkin vain 25 vastaajaa yli 400:sta kunnianhimoisempaan suunnitelmavaihtoehtoon kommentoineesta arvioi suunnitelman olevan huonoksi autoliikenteelle. Pyöräilyratkaisua pidettiin pääosin hyvänä, mutta 25 kommentoijaa siirtäisi pyöräliikenteen Kupittaankadulle. Jalankulkujärjestelyt eivät saaneet vastustavia kommentteja.

Yhteenveto avoimista vastauksista

Suurin osa oli sitä mieltä, että katua pitää uudistaa ja parannukset ovat toivottuja. Jotkin vastaajat eivät olleet tyytyväisiä kumpaankaan vaihtoehtoon. Kommenteissa oli paljon hajontaa ja eriäviä mielipiteitä; Itäinen Pitkäkatu ja sen uudistaminen herättävät tunteita ja ajatuksia.

Kysely toteutettiin Kerro Kantasi -palvelussa 7.-27.2. välisenä aikana

Asiasanat: