Erkka Lehtonen uskoo, että ruokahävikkiä voidaan vähentää, kun biojäteastialla ilmiötä havainnollistetaan helposti avautuvalla tavalla.

TULE KATSOMAAN FINAALIA!

Katso finaalia suorana: edu.turku.fi/beyond-2030

Finaali: Cave-teatteri, Vierailukeskus Joki (Turku) 21.4.2023 klo 12 alkaen.

LISÄTIETOJA KILPAILUSTA

Facebook-tapahtuma

Yhteistyökumppanit

Tuomaristo

Finalistit

NPStop (TSYK, Turku)

ScaleofWaste (Helsingin Viikin normaalikoulu, Helsinki)

Kaisa S (Kerttulin lukio, Turku)

painless (Kerttulin lukio, Turku)

team nalle (Otaniemen lukio, Espoo)

- ScaleofWaste:ssa biojäteastian yhteyteen laitetaan vaaka, anturit, tietokone ja näyttö. Niiden avulla jokaiselle visualisoidaan hänen pois laittamansa ruuan määrä ja merkitys, Erkka kertoo.

Haastatteluhetkellä maaliskuun alussa ScaleofWaste on vielä ideatasolla. Beyond 2030 Challengen loppukilpailuun Helsingin Viikin normaalikoulun abiturientti aikoo valmistaa siitä prototyypin, kun ylioppilaskirjoituksiltaan ehtii.

Kun Erkka kuuli tiede- ja teknologiakilpailusta, hän päätti heti osallistua. Teknologia on kiinnostanut häntä jo pitkään.

- Olen rakennellut kaikenlaista tekniikkaan liittyvää. Koulussa sain taannoin tiedediplomin tekemästäni pilkkirobotista. Se pilkkii hyvin, mutta täällä Helsingissä on vain turhan vähän jäätä ja kaloja.

Erkka aikoo hakea opiskelemaan Aalto-yliopistoon automaatio- ja robotiikkalinjalle. Hän uskoo, että tiede ja teknologia pystyvät tarjoamaan ratkaisuja moniin globaaleihin ongelmiin.

- Tieteen ja tekniikan avulla voi tehdä siistejä asioita. Ja ne kehittyvät huimaa vauhtia. Koko ajan eteen tulee entistä hienompia ja hämmästyttävämpiä juttuja.

Lopuksi Erkka haluaa kiittää tukijoukkoaan, kaveriporukkaa nimeltä Lelulegioona.

- Kaverit ovat kannustaneet minua tekemään sitä, mistä eniten nautin, värkkäämään tällaisia teknisiä juttuja, hän toteaa.

ScaleofWaste / Erkka Lehtonen

Turun kaupungin ja Bayerin järjestämän nuorten tiede ja teknologiakilpailu Beyond 2030 Challengen loppukilpailuun osallistuu viisi joukkuetta. Finaali pidetään 21.4.2023 Turun Vierailukeskus Joen Cave-teatterissa. 

Teksti: Matti Välimäki
Otsikkokuva: iStock
Henkilökuva: Erkka Lehtonen