Turku 2029 -säätiön vuoden 2022 tuotolla tuodaan yhteisötaidetta lähiöihin, parannetaan Taiteen talon yleisötilojen varustelua sekä tuetaan välitilamallin pilotointia. Avustushaku tapahtumallisten yhteisötaideteosten toteuttamiseen aukeaa maanantaina 20.3.

Jaettava tuotto vuodelta 2022 on yhteensä 400 000 euroa.

 Tuotolla toteutettavat kokonaisuudet ovat:

  • Tapahtumalliset yhteisötaideteokset alueille 60 000 euroa
  • Välitilamalli – tyhjillään olevat tilat käyttöön kulttuurille ja taiteelle 35 000 euroa
  • Yhteisöllinen taideprojekti purkutilaan 105 000 euroa
  • Taiteen talon laitteiston hankintoihin, erityisesti yleisötilojen varusteluun 200 000 euroa.

Kokonaisuuksien toivotaan piristävän ja elävöittävän kaupunkiympäristöä sekä tuovan taide-elämyksiä kaupungin tyhjillään oleviin tiloihin.

Yhteisötaideteosten avustushaku on käynnissä 20.3–14.4.2023

Tapahtumallisista yhteisötaideteoksista järjestetään avustushaku, jossa ammattitaiteilijat tai taiteilijaryhmät voivat ehdottaa väliaikaista yhteisötaideteosta toteutettavaksi yhdelle valitsemalleen alueelle.

Säätiön avustushaku tehdään yhteistyössä Turun kaupungin kulttuuripalveluiden ja kulttuurin kärkihankkeen kanssa.

– Pääpaino taideteoksessa tulee olla alueiden asukkaiden ja yhteisöjen mahdollisuudessa osallistua teoksen tekemiseen. Yhteisötaideteosten toivotaan tuovan iloa, viihtyisyyttä sekä edistävän alueen yhteisöllisyyttä yhteisen tekemisen kautta, kertoo Turku 2029 säätiön hallituksen puheenjohtaja, Turun pormestari Minna Arve.

Valittavat alueet ovat Halinen, Lauste, Pansio/Perno ja Varissuo. Jokaiselle alueelle varataan 15 000 euroa yhteisötaideteoksen ja sen oheistapahtumien toteuttamiseen. Valinnassa tullaan kiinnittämään huomiota siihen, että toiminta on monipuolista ja sitä tulee tapahtumaan kaikilla alueilla.

Turku 2029 -säätiön hallitus valitsee ehdotusten joukosta neljä toteuttamiskelpoista teosta. Teokset toteutetaan erikseen sovittavina ajankohtana vuoden 2023 aikana.

Avustushaku on avoinna 20.3–14.4.2023 Turun kaupungin sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa lomakkeet.turku.fi.

Turun kaupunki avaa tyhjillään olevia tiloja taiteelle

Turku 2029 -säätiö tukee Turkuun Tampereelta rantautunutta välitilamallia, jossa luodaan tilaa monimuotoiselle paikka- ja aikasidonnaiselle kulttuurille ja taiteelle.

Välitilamallissa avataan taiteen ja kulttuurin tekemiseen ja kokemiseen Turun kaupungin omistamia tyhjiä tiloja. Tilat luovutetaan kulttuuritoimijoiden käyttöön määräajaksi avoimen haun kautta. Tilassa voi järjestää esimerkiksi tapahtumia, toteuttaa esitys- tai näyttelytoimintaa tai avointa yhteisöllistä kulttuuritoimintaa.

Yhteisöllisyys ja tilat yhdistyvät myös Yhteisöllinen taideprojekti purkutilaan -hankkeessa, jossa purkupäätöksen saaneeseen kaupungin omistamaan kiinteistöön luodaan monitaiteinen yhteisötaidetila.

Välitilamalli ja yhteisöllinen taideprojekti purkutilaan toteutetaan laaja-alaisessa yhteistyössä kulttuurin kärkihankkeen, Turun kaupungin kulttuuri- ja tilapalveluiden sekä taidealan toimijoiden kanssa. Kokonaisuuksista tiedotetaan tarkemmin suunnitelmien ja aikataulujen vahvistuessa.

Tukea Taiteen talolle

Lisäksi Turku 2029 -säätiö myönsi tukea Taiteen talon välineistön ja laitteiston hankintoihin, joilla parannellaan erityisesti yleisötilojen varustelua, ja hankitaan muun muassa audiovisuaalisia laitteita elokuvateatteriin.

Kuva: Taiteen talon avajaiset 14.5.2022. Jussi Virkkumaa.