Turun ammatti-instituutin Ruiskadun koulutalolle on palkattu kaksi ammatillista ohjaajaa ja yhteisöpedagogi, jotka auttavat opiskelijoita tunneilla ja niiden ulkopuolella. TAIn ja YMCA:n Yökoriksen järjestämässä tapahtumassa pidettiin hauskaa koripalloillen.

Perjantai-iltapäivä Ruiskadun koulutalossa. Kaksi nuorta yrittää pussittaa pieniä koripalloja koriin niin nopeasti kuin mahdollista. Tyyli on vapaa. Alakautta heitto on tässä pelissä kuitenkin nopeampi tapa tehdä koreja kuin ”oikean” koriksen yläkautta heitto.

Peliä seuraavat nuoret – he ovat kaikki Ruiskadun koulutalon opiskelijoita – hälisevät ja vitsailevat. Samalla he piikittelevät pelaajia, sopivan hyväntahtoisella tavalla tietenkin.

Tarkoituksena on, että pelaaja heittää 30 sekunnin aikana vähintään 30 pistettä, jotta hän saa pelin laskuriin 15 sekuntia lisäaikaa. Sen jälkeen pelaajan pitää saada tietty pistemäärä täyteen, jotta sekunteja voi saada taas lisää. Sama jatkuu siihen asti, kunnes aika päättyy.

Hetkeä ennen tapahtuman päättymistä päivän paras tulos on 108. Se on kova tulos, sillä tapahtumaa järjestävän YMCA:n Yökoriksen nuoriso-ohjaajan Moha Siwashin ennätys on 118.

Lisää yhteisöllisyyttä lisääviä tapahtumia Ruiskadulle

Jussi Räsänen on aloittanut helmikuun alussa TAIssa ammatillisena ohjaajana. Hän kertoo, että koristapahtuma on osa Turun ammatti-instituutin pyrkimystä lisätä yhteisöllisyyttä ja opiskelurauhaa koulutaloissa.

- Ruiskadun koulutalossa on ollut välillä levotonta, rauhatonta ja näiden ilmiöiden vuoksi vaikeaa opiskella, Räsänen sanoo.

Tilanteen korjaamiseen on palkattu kaksi ammatillista ohjaajaa liiketoiminnan puolelle ja yhteisöpedagogi, joka on puolet työajasta sosiaali- ja terveysalan listoilla. Yhteisöpedagogi vastaa toiminnasta luokkien ulkopuolella.

Räsäsen työnkuva pitää sisällään opiskelijoiden auttamista ja tukemista moninaisissa ongelmissa ja murheissa, niin tunneilla kuin niiden ulkopuolellakin. 

- Yhteisöllisyyden lisääminen ei tapahdu ensisijaisesti luokissa vaan niiden ulkopuolella. Meidän tarkoituksenamme on järjestää opiskelijoille tapahtumia ja aktiviteettejä, joihin he voivat purkaa energiaansa. Näin saadaan vähennettyä levottomuutta ja tuotua myös lisää yhteisöllisyyttä kouluun.

Räsäsellä on taustaa myös järjestö- ja yhdistysmaailmassa. Siten on ymmärrettävää, että hän haluaa saada järjestötoimijoita yhteistyöhön mukaan.

- Mikä sen parempaa kuin ottaa mukaan aikuisia, jotka tekevät lähiöissä nuoristyötä. He ovat katutyön ammattilaisia, joiden kohderyhmä on samaa kuin meillä. Tämä on parasta synergiaa, eikä se maksa mitään. Paitsi korkeintaan pari muumitikkaria ja vähän suklaata, Räsänen viittaa korispelin palkintoihin.

Räsänen haluaa juurruttaa korispelin kaltaisista tapahtumista Ruiskadun koulutalolle säännöllistä toimintaa.

- Ajattelen, että aina kun on mahdollista saada aikuisia tänne tekemään työtä nuorten parissa, se on hyvä. Se on ihan sama, onko kyse urheilusta vai jostain muusta, Räsänen tiivistää näkemyksensä.

Nuoriso-ohjaaja Moha Siwash auttaa nuoria elämässä eteenpäin

Moha Siwash on entinen Irakin maajoukkuekoripalloilija, joka on tullut vuonna 2015 pakolaisena Suomeen. Nykyään hän toimii nuoriso-ohjaajana YMCA:ssa, jossa hän haluaa auttaa haastavassa tilanteessa olevia nuoria elämässä eteenpäin.

- Meidän tapahtumissa nuori löytää kavereita ja saa purettua ylimääräistä energiaa.

Koripallo on vain yksi YMCA:n Yökoriksen tarjoamista lajeista, sillä se tarjoaa nuorille myös futsalia ja lentopalloa – tai mitä tahansa liikuntaa, mitä nuori toivoo. Salivuoroja on ympäri Turkua, minkä lisäksi Yökoris järjestää erilaisia ulkotapahtumia. Kaikki tapahtumat ovat ilmaisia, ja niihin voi tulla kuka vain 13–29-vuotias nuori.

Vuosien mittaan nuoret ovat tulleet Siwashille tutuiksi.

- Tärkein asia on ystävystyä nuoren kanssa, jotta hän voi puhua meille, jos hänellä on ongelmia kotona tai koulussa. Me kuuntelemme aina.

Yökoriksen eräs vahvuus on Siwashin mielestä se, että siellä on nuoria monista eri kulttuureista.

- Ongelmana on, jos eri kulttuurit eristyvät omiksi ryhmikseen. Silloin on vaikea ratkaista mahdollisia ongelmatilanteita. Täällä eri kulttuurit tutustuvat toisiinsa ja oppivat niistä lisää, myös suomalaisesta kulttuurista, Siwash kehuu.

YMCA:n valikoimiin kuuluu myös muita palveluita. Katusovittelu tarjoaa turvallisen ympäristön alle 18-vuotiaiden konfliktien selvittämiseen. Katutyössä YMCA:n ohjaajat liikkuvat iltaisin kaupungilla ja lähiöissä nuorten parissa.