Portaat luomuun -ohjelma on tarkoitettu yksityisille ja julkisille ruokapalveluille, jotka haluavat lisätä luomutuotteiden käyttöä osana kestävän kehityksen mukaista toimintaa.
– Haluamme yhdessä tukea kestävää kehitystä ja tämä päätös on linjassa kaupungin kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa. Suomen kansallisen hankintastrategian yksi tavoitteista on, että vuonna 2030 luomun osuus on 25 % julkisista ruokapalveluhankinnoista. Olemme omalta osaltamme tukemassa tämän tavoitteen täyttymistä, kertoo kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden ruokapalvelupäällikkö Maarit Ketola.
Portaat luomuun -ohjelma tarjoaa mahdollisuuden edetä luomun käytössä omaan tahtiin
Turun kaupungille ja Kaarealle vastuullisuusasiat ovat tärkeitä toimintaa ohjaavia tekijöitä. Kaarean ruokapalveluissa on valmisteltu alkuvuoden aikana Portaat luomuun -ohjelman edellyttämiä toimia.
– Siirrymme suoraan ohjelman toiselle portaalle. Tämä edellyttää, että keittiöissä käytetään vähintään kahta merkittävää raaka-ainetta pysyvästi luomutuotteina sekä muiden luomutuotteiden käyttöä mahdollisuuksien mukaan, Kaarean ruokapalveluiden tuotekehityksestä kerrotaan.
Ohjelman toisella portaalla luomutuotteiden osuus suhteessa raaka-aineiden kokonaiskäyttöön on oltava vähintään 5 %. Maito ja hiutaleet valikoituivat luomutuotteiksi, koska tuotteita on riittävästi ja ympärivuotisesti saatavilla. Rasvaton luomumaito on myös D-vitaminoitua.
Portaat luomuun -ohjelmassa on kaikkiaan kuusi porrasta, joita pitkin voidaan edetä sitä mukaa, kun luomutuotteiden käyttö käytetyissä elintarvikkeissa kasvaa. Ensimmäiselle portaalle pääsee, kun käytetään vähintään yhtä merkittävää raaka-ainetta pysyvästi luomutuotteena. Kuudennella portaalla olevassa keittiössä käytetään jo runsaasti luomutuotteita jokaisesta raaka-aineryhmästä, ja tavanomaisia tuotteita käytetään vain silloin, jos luomuvaihtoehtoja ei ole saatavissa.
Turussa luomutuotteiden käytön lisäämistä ja mahdollisuutta edetä luomuportaissa tullaan arvioimaan myöhemmin.