Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallisen pääjuhlan tämän vuoden teema ”Sotiemme opetukset – Tulevaisuutemme turvaksi” on syntynyt Suomen viimeksi käymien sotien perinnöstä. Samalla se suuntaa katseen tulevaisuuteen. Myös veteraaniviikkoa 24.–30.4. vietetään pääjuhlan teeman mukaisen ohjelman parissa. 

Suomen käymät sodat 1939–1945 opettivat meille monta asiaa maamme puolustuksen osalta. Yksi niistä, ja ehkä tämän teeman kannalta tärkein oli – ei enää koskaan yksin.

Nyt me olemme saranakohdassa, jossa nuo opetukset ovat saaneet kansakuntamme tekemään tulevaisuutensa turvaksi kauaskantoisia puolustusratkaisuja. Sotiemme muisto ja perintö ovat siis olleet ja ovat vahvasti mukana, kun tulevaisuuttamme linjataan.

Veteraaniviikon ohjelma kunnioittaa veteraanien perintöä ja siirtää sen opetuksia nuoremmille sukupolville, jotka vuorostaan jatkavat vastuullista työtä isänmaan hyväksi.

Kaikille avoimia luentoja

Veteraaniviikon tapahtumiin kuuluva Forum Marinumin Suomen sotien 1939–1945 perintö -luentosarja käynnistyy 18.4. ja jatkuu 15.5. saakka. Veteraaniviikolla Ari Rautio luennoi sotiemme vaikutuksesta Suomen turvallisuuspolitiikkaan. Toukokuussa aiheena on mm. sotakokemuksien ja veteraanien merkitys meripuolustuksen kehittämisessä sodanjälkeisinä vuosina.

Maanantaina 24.4. klo 18–21 Varsinais-Suomen Sinibaretit järjestävät Heikkilän varuskunta-alueella Kaukopartioillan. Illan ohjelmassa on Kohtalokas kaukopartio -dokumenttielokuva, luentoja sekä ase- ja varuste-esittely. Ennakkoilmoittautumista vaativa yleisötilaisuus.

Veteraaniviikko kouluissa ja oppilaitoksissa

Yläkouluihin ja toisen asteen oppilaitoksiin jaetaan veteraaniviikolla maanpuolustuksellisen infotilaisuuden videotallenne, joka on opettajien käytössä lukuvuoden aikataulujen mukaan.

Keskiviikkona 26.4 kouluissa on mahdollisuus nostaa teemaa esiin ruokailun yhteydessä, kun lounaaksi tarjotaan veteraaniviikon hengessä hernekeittoa ja pannaria. 

Nuoret näkyvät myös Turun Messukeskuksessa järjestettävässä pääjuhlassa. Tilaisuudessa esiintyy Puolalanmäen musiikkilukion kuorot johtajana Timo Lehtovaara ja lukiolaisia, Turun ammatti-instituutin opiskelijoita sekä Turun Sotilaskotisisaria toimii tapahtuman avustajina.

Uusi kulttuurikuntoilureitti

Maanantaina 24.4. julkaistaan Turku ja sotiemme jäljet -kulttuurikuntoilureitti. Reitille ohjaavia painettuja karttoja on julkaisun jälkeen saatavana kirjastoista ja matkailuinfosta. Sähköinen kartta löytyy ilmaisesta Citynomadi-mobiilisovelluksesta. 

Musiikkia

Lauantaina 22.4. klo 17 Mieskuoro Laulun ystävät järjestää Laulun ystävien salissa musiikkia ja runoja yhdistävän konsertin Rakennan rauhasta teltan -Sodan ja rauhan lauluja ja runoja. Konsertin ohjaa Maaret Perälä. Lausujina esiintyvät Maaret Perälä, Pirjo Vahtola ja Lasse Vahtola. Musiikista vastaa Mieskuoro Laulun Ystävien Weterani Weljet johtajana Pekka Salminen.

Keskiviikkona 26.4. klo 18 esitetään konserttitalolla veteraaniviikkoon perinteisesti kuuluva Sävelsilta-konsertti, jossa esiintyy Turun Sotaveteraanisoittajat, Luostarivuoren koulun kuoro, lauluyhtye Oktääni sekä tenori Teemu Mustonen säestäjänä Elina Ukkonen. Konsertin käsikirjoituksesta ja juonnosta vastaa Tuija Saura. Perhetapahtumassa kuullaan Sota-ajan musiikkia ja veteraanipolven työstä kertovia uusia lastenlauluja perustuen Sotaveteraaniliiton opetusmateriaaliin "Sotaveteraani ja minä". Ensiesityksenä myös ruotsiksi.

Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallinen pääjuhla

Veteraaniviikon huipentava Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallinen pääjuhla järjestetään avoimena yleisötilaisuutena. Juhlan ohjelma julkaistaan myöhemmin. 

Pääjuhlaa ja veteraaniviikkoa valmistellaan Turun kaupungin johdolla laajassa yhteistyössä. Mukana valmisteluissa on Puolustusvoimat, maanpuolustusjärjestöjä, seurakunnat, Forum Marinum, Turun Messukeskus ja Lounais-Suomen partiopiiri. 

Tapahtumatietoja päivitetään Kansallisen veteraanipäivän sivulle www.kansallinenveteraanipaiva.fi