Lukuviikolla 17.–23.4. Turun kaupunginkirjastossa haastatellaan Iida Raumaa, kuullaan Aleksis Salusjärven luento ja tutustutaan lukemisen apuvälineisiin. Nuorten Stoorissa esiintyy Meemio, joka ohjaa lisäksi rap-lyyrikan työpajan. Lasten Saagassa seikkaillaan Viistokujalla, kun kauan odotettu Harry Potter -ilta koittaa.

Turun kaupunginkirjasto osallistuu omalla ohjelmallaan Lukukeskuksen järjestämään valtakunnalliseen lukutaidon teemaviikoon. Lukuviikko tarjoaa näkökulmia kirjallisuuteen ja lukemiseen ja innostaa kaikenikäiset kirjojen pariin. Lukuviikko on yksi Suomen pitkäikäisimmistä lukutaitokampanjoista. Vuoden 2023 teemana ovat lukemisen monet muodot.

– Olemme saaneet koottua todella hyvän ja monipuolisen ohjelman. Ohjelmasta löytyy jokaiselle jotakin ja se avaa kysymyksiä lukutaidon merkityksestä ja nykytilasta Suomessa. Haluamme kirjastossa olla vahvasti osana lukutaidosta käytävässä keskustelussa ja nämä kiinnostavat tapahtumat ovat siihen huippu keino, sanoo tapahtumista vastaava informaatikko Selina Raunio Turun kaupunginkirjastosta.

Lukuviikon ohjelma Turun kaupunginkirjastossa:

Maanantaina 17.4.

Lukemisen apuvälinepäivä

pääkirjaston Studio klo 13–17

Apuvälinepäivässä kävijä voi saada uusia oivalluksia siihen, miten lukemista voi helpottaa tai miten siitä voi tehdä itselle mielekästä. Lukemisen apuna voi käyttää esimerkiksi äänikirjaa tai klassikon voi lukea myös selkomukautuksena. Lukemisen apuvälinepäivässä on mahdollisuus tutustua erilaisiin välineisiin ja keinoihin, joilla lukemista ja oppimista voi helpottaa. Paikan päällä voi tutustua esimerkiksi Celian äänikirjoihin ja rekisteröityä Celian asiakkaaksi tai tutustua kirjaston selkokirjavalikoimaan.

Lue lisää

Aleksis Salusjärvi luennoi aiheesta Kirjallisuuden ulkopuolinen kirjallisuus ja lukutaito eloonjäämistaitona

pääkirjaston Tieto-osasto klo 16.30–17.30

Aleksis Salusjärvi on kirjallisuuden ammattilainen, joka opettaa tekstitaitoja lukemiseen kielteisesti suhtautuville nuorille vankiloissa, sairaalakouluissa ja päihdekuntoutuksessa. Hän toimi vuonna 2017 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoraadin puheenjohtajana. Esityksessään Slusjärvi kertoo, miten kirjallinen kulttuuri on edellytys kansalaisyhteiskunnalle ja sananvapaudelle, ja miltä kirjallisuus näyttää ulkopuoliseksi itsensä tuntevien ihmisten näkökulmasta.

Lue lisää

Kirjailijahaastattelu: Finlandia-palkittu kirjailija Iida Rauma

Pääkirjaston Studio klo 18–19.15

Iida Rauman kiitetty Hävitys on rankka ja kiihkeä tarina koulukiusaamisesta, kaupunkikuvan brutaalista hävityksestä sekä aikuisten petturuuden jäljistä nuoren elämässä. Haastattelijana Erika Woodard.

Lue lisää

Tiistai 18.4. 

Virkeä vanhuus luento: Aivojen toiminta, muisti ja lukeminen

Pääkirjaston Studio klo 13.00–14.30

Aiheesta luennoi aivotutkija Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta. Luentoa voi seurata myös osoitteessa omakirjasto.fi/videot.

Lue lisää

Meemion rap-lyriikan työpaja ja keikka

pääkirjaston nuorten Stoori klo 17–18.30

Räppäri Meemio opettaa Stoorissa räp-sanoitusten kirjoittamista ja heittää keikan. Meemio on tuore turkulainen räppäri, joka on viimeisen parin vuoden ajan herättänyt mielenkiintoa omintakeisella musiikillisella tyylillään ja voimakkaalla lyriikallaan. 18.4. hän saapuu Stooriin opettamaan oman tyylinsä tehdä räptekstejä. Miten räpillä kerrotaan tarinaa? Mistä kaikesta hyvä biisi koostuu? Miten löytää oma tyyli? Lisäksi tapahtuman yhteydessä kuullaan artistin julkaistusta ja tulevasta materiaalista koostuva keikka. Keikan pituus on n. 30 min.

Lue lisää

Kirjailijavierailu: Ann-Christin Antell

Pansion kirjasto klo 17.30

Puuvillatehdas-trilogiasta tunnettu Ann-Christin Antell on turkulainen kirjailija ja kirjastonhoitaja, jonka tausta arkeologian parissa näkyy hänen tuotannossaan elävästi. Puuvillatehdas-trilogian keskiössä on fiktiivisten henkilöiden ja heidän elämänmenonsa lisäksi historiallinen Turku.

Lue lisää

Keskiviikko 19.4.

Harry Potter -ilta

pääkirjaston lasten Saaga 17–19

Pääkirjaston lastenosasto Saagassa vietetään taianomaista Harry Potter -iltaa! Uusi lukuvuosi Tylypahkassa lähestyy. Tule hakemaan Viistokujalta opiskelutarvikkeesi sekä tutkimaan, mitä kaikkea muuta puotien sisään kätkeytyy! Teemanmukainen pukeutuminen on sallittua. Kaikenikäiset velhot, noidat ja jästit ovat lämpimästi tervetulleita!

Lue lisää

Kirjailijavieraana Annika Brusila

Varissuon kirjasto 17.30–18.30

Kirjailija Annika Brusila (s. 1966) on koulutukseltaan kansantaloustieteilijä, jolta on aiemmin julkaistu romaanit KalliollaVerisukua ja Takalukko. Kesällä 2022 Brusilalta ilmestyi romaani Reviiri, joka kysyy paljonko ihmisessä on jäljellä oman reviirinsä merkitsevää ja sitä ankarasti puolustavaa eläintä.

Lue lisää

Tervetuloa Aikakauslehtiviikolla 17.-23.4.2023 Turun pääkirjastoon! 

Aikakauslehtiviikkoa vietetään samaan aikaan valtakunnallisen Lukuviikon kanssa, ja tällöin myös digilehdet avautuvat viikoksi kaikille. 

Viikon aikana pääkirjastolla järjestetään lisäksi kokoelmasta poistettujen lehtivuosikertojen myyntiä, nostoja, sekä vitriininäyttely. Myyntipiste löytyy uudemman kirjastorakennuksen ala-aulasta.