NPStopin tiedekilpailuideassa energiapajut estävät typpeä ja fosforia huuhtoutumasta pelloilta vesistöihin.

TULE KATSOMAAN FINAALIA!

Katso finaalia suorana: edu.turku.fi/beyond-2030

Finaali: Cave-teatteri, Vierailukeskus Joki (Turku) 21.4.2023 klo 12 alkaen.

LISÄTIETOJA KILPAILUSTA

Facebook-tapahtuma

LinkedIn-tapahtuma

Yhteistyökumppanit

Tuomaristo

Pelloilta tulva- ja sadevesien mukana valuvat ravinteet rehevöittävät Itämerta. Nykyiset pääasiassa rikkaruohoa kasvavat suojavyöhykkeet eivät pysäytä ravinteita riittävästi, vaan tehtävään tarvitaan energiapajuja.

Tuossa kiteytettynä Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion opiskelijoiden Aleksanteri Lumiahon, Lennu Laihon ja Joonatan Hiltusen eli NPStopin tiedekilpailuidea (N=typpi, P=fosfori).

Lukiolaiset korostavat, että suojavyöhykkeiden laajuutta ei tarvitse kasvattaa, kun niiden tehoa lisätään:

- Energiapajut kasvavat nopeasti ja niillä on todella pitkät juuret. Ne pystyvät näin sitomaan itseensä paljon ravinteita, Lennu kertoo.

- Kerran vuodessa pajut sitten leikattaisiin eli sato kerättäisiin. Pajuja voitaisiin hyödyntää vaikkapa biopolttoaineena, Aleksanteri pohtii.

NPStoppilaiset kertovat, että tiedekilpailuidea syntyi koulun biologian ja maantiedon tunneilla.

- Yhtenä pontimena oli myös melontaretki Aurajoella. Huomasimme silloin konkreettisesti, kuinka älyttömän lähelle jokea pellot tulevat.

Tiimiläiset ovat saaneet kehitystyöhönsä tukea Antti Niemen pro gradu-työstä, joka käsittelee energiapajun viljelyä ja käyttöä vesien puhdistuksessa. (Jyväskylän yliopisto 2014). Finaalissa he haluavat kuitenkin edetä teoriasta konkretiaan:

- Tavoitteenamme on tehdä malli tai suunnitelma laitteesta, jolla pajuja voitaisiin sekä istuttaa että harventaa, Aleksanteri kertoo.

Turun kaupungin ja Bayerin järjestämän nuorten tiede ja teknologiakilpailu Beyond 2030 Challengen loppukilpailuun osallistuu viisi joukkuetta. Finaali pidetään 21.4.23 Turun Vierailukeskus Joen Cave-teatterissa.

 

Teksti: Matti Välimäki
Otsikkokuva:
Joukkuekuva: NPStop