Christian Kluxen on Turun filharmonisen orkesterin uusi päävierailija. Julian Rachlinin kausi TFO:n päävierailijana päättyi tähän kevääseen ja Kluxen, yksi Skandinavian kiinnostavimmista kapellimestareista, aloittaa tehtävässä syksyllä 2023.

Christian Kluxen on Kanadan Victoria Symphonyn taiteellinen johtaja ja Norjan Arctic Opera and Philharmonicin (APO) ylikapellimestari. Kluxen on johtanut TFO:ta useita kertoja, ja saanut vierailuillaan innokkaan vastaanoton. Kaksivuotiseen päävierailijakauteen kuuluu lisäksi yksi optiovuosi.

- Työskentely Christian Kluxenin kanssa on ollut inspiroivaa ja odotamme innolla entisestään syventyvää yhteistyötä hänen kanssaan, kertoo TFO:n intendentti Nikke Isomöttönen.

Dynaaminen ja karismaattinen tanskalaiskapellimestari avaa kautensa marraskuussa Johannes Brahmsin Deutsches Requiem -teoksella Konserttitalossa. Elävien lohduksi sävelletty saksankielinen sielunmessu perustuu Martti Lutherin teksteihin. Pyhäinpäivään siivittävän teoksen solisteina laulavat sopraano Sonja Herranen ja basso Erik Rousi. Chorus Cathedralis Aboensis -kuoron valmennuksesta vastaa Paavo Hyökki.

Syyskauden konserteissa kantaesityksiä ja avoimet ovet orkesteriin

Taiteellinen johtaja Olli Mustonen avaa syyskauden sellotähti Steven Isserlisin kanssa. Turkulaisyleisö vaikuttui Isserlisin esiintymisestä keväällä 2022, ja nyt ohjelmassa on Benjamin Brittenin sinfonia sellolle ja orkesterille. Teos kuuluu 1900-luvun tunnetuimpiin selloteoksiin, ja se on myös Isserlisin repertuaarin ydintä.

Yksi syyskauden kohokohdista on lokakuussa, kun maailman kärkitrioihin kuuluva Storioni Trio kantaesittää residenssisäveltäjä Sebastian Fagerlundin kolmoiskonserton Lanterna. Teoksen kantaesitys kuullaan torstaina 5.10. Turussa.

- Konserton hidas viides osa muodostaa teoksen musiikillisen ytimen, eräänlaisen valon. Muissa osissa siirrytään kauemmas valolähteestä, samaan tapaan kuin lyhdynvalo merellä muuttuu ja heikkenee etäisyyden, sääolosuhteiden ja aaltojen mukaan, Fagerlund kertoo teoksesta.

Jo syyskuussa on luvassa ensimmäinen syksyn kantaesityksistä, kun perjantaina 22.9. TFO:n oma kontrabasson äänenjohtaja Mikko Multamäki kantaesittää Pertti Jalavan teoksen Sinuhe – konsertto kontrabassolle ja orkesterille.

- Sävelsin konserton Mikko Multamäen pyynnöstä. Hän on kaikista muusikoista esittänyt musiikkiani monipuolisimmin. Sinuhe egyptiläisen fatalistinen huumori, syvällinen filosofia ja seikkailullisuus myrkyllisten juonittelujen heittelemänä tekivät minuun suuren vaikutuksen, Jalava kertoo teoksesta.

Lisäksi syyskaudella TFO kutsuu yleisön kirjaimellisesti sisään orkesteriin, kun ainutlaatuisissa Open Orchestra -konserteissa konserttikävijä pääsee kokemaan suuren sinfoniakoneiston vaikuttavuuden ja seuraamaan muusikon työtä lähietäisyydeltä. 

Tähtitaiteilijoita ja Hollywoodin glamouria

Syyskausi tuo Turkuun monia uusia tähtitaiteilijoita ja vanhoja tuttuja. Syyskuussa huilisti Katherine Bryan debytoi TFO:n solistina John Storgårdsin johtamassa konsertissa, ja loppukuusta kuullaan unkarilaisen musiikin parhaita paloja kapellimestari Tibor Bogányin ja pianisti János Balázsin kanssa.

Lokakuussa on luvassa Hollywoodin glamouria ja Suomi-Filmien säihkettä, kun parrasvaloista tutut tähdet Mikko Leppilampi ja Anna-Maija Tuokko esittävät ulkomaisten ja kotimaisten elokuvien ikimuistoisimpia säveliä Kulkurin valssista Kuunsillalle.

Olli Mustosen syksyn toisessa konsertissa lokakuun lopulla solistina on kitaristi Göran Söllscher. Ohjelma vie kuulijat Välimeren aurinkoon, ja musiikkia kuullaan säveltäjiltä Gioachino Rossini, Antonio Vivaldi, Joaquín Rodrigo ja Carl Nielsen. Mustosen kolmannessa konsertissa marraskuussa briljeerataan Beethovenilla ja Nielsenillä, kun Mustonen esiintyy tuplaroolissaan pianistina ja kapellimestarina. Ohjelmistossa on Beethovenin 3. pianokonsertto ja Leonore-alkusoitto sekä Nielsenin 3. sinfonia sopraano Johanna Isokosken ja baritoni Petteri Salomaan kanssa.

- Beethoven ja Nielsen ovat molemmat ainutlaatuisia ja minulle erityisen läheisiä säveltäjiä – kumpikin tavattoman omaperäisiä mestareita, joiden musiikista huokuu hyvin erityinen inhimillinen lämpö, Mustonen kertoo.

Kauden viimeisessä sinfoniakonsertissa viulisti Esther Yoo esittää Kerem Hasanin johtamassa konsertissa Samuel Barberin viulukonserton. Yoo nousi kuuluisuuteen 16-vuotiaana vuonna 2010 saavutettuaan historian nuorimpana viulistina palkintosijan Sibelius-viulukilpailussa.

Tämän joulun konserteissa TFO esiintyy Aarne Pelkosen kanssa. Jutta Seppisen johtama konsertti on Pelkosen ja TFO:n Rakas joulu -joululevyn julkaisukonsertti, ja illan aikana kuullaan toinen toistaan tunnelmallisempia kappaleita.

Lisäksi TFO:n kauteen kuuluu neljä kamarimusiikkikonserttia ja lasten musiikkisalonki. Kamarimusiikkikonsertit ovat orkesterin muusikoiden suunnittelemia ja ne järjestetään sunnuntaisin: Mietiskellen-konsertissa 24.9. kuullaan meditatiivista musiikkia ja 8.10. tunnelmoidaan 1800-luvun tyyliin Villa Bella Vistassa. Kaikuja-konsertti 12.11. esittelee vähemmän kuultua kamarimusiikkia ja Kontrasteja-konsertti 3.12. esittelee alttoviulua ja kontrabassoa.

Lasten musiikkisalongissa sunnuntaina 29.10. kurkistetaan prinsessa Katariina Jagellonican elämään ja arkeen. Tarinankerrontaa elävöittää renessanssiajan musiikki, eli musiikki, jota prinsessa kenties itsekin kuuli Turun linnassa ja matkallaan. Konsertti järjestetään yhteistyössä Turun linnan Prinsessan matka -näyttelyn kanssa.

Kauden liput tulevat myyntiin keskiviikkona 19.4. Torstaikonsertit järjestetään klo 19 ja perjantaikonsertit klo 18. Liput ja lisätietoa: tfo.fi.

Kauden koko ohjelmisto:

7.–8.9. Mustonen & Isserlis
14.9. Aamun linnut
22.9. Sinuhe, yksinäinen
24.9. Mietiskellen
28.9. Unkarilaisittain
5.10. Lanterna
8.10. Bella Vistan salongissa
12.–13.10. Hollywoodin hurmaa
26.–27.10. Välimeren auringon alla
29.10. Lasten musiikkisalonki: Prinsessan matka
2.–3.11. Deutsches Requiem
9.11. & 17.11. Open Orchestra
12.11. Kaikuja
23.–24.11. Briljantti Beethoven
30.11.–1.12. Titaaninen sinfonia
3.12. Kontrasteja
6.12. Turun kaupungin itsenäisyyspäivän juhlakonsertit
7.–8.12. Rakas joulu

Asiasanat: