Musiikkiesitys Aurajoen rannalle, tanssiprojekti lähiöön, puistotaidetta Vanhaankaupunkiin tai ehkäpä runoja kauppakeskukseen? Turun kaupungin pop-up-taiteen ohjelmahaku kutsuu ammattitaiteilijat ja taideyhteisöt ideoimaan monimuotoisia taide-elämyksiä eri puolille kaupunkia. Haku on avoinna 18.4.–10.5.2023.

POP-UP-TAITEEN OHJELMAHAKU

Haku alkaa tiistaina 18.4. klo 9.00 ja päättyy keskiviikkona 10.5. klo 16.00.

Hakuun liittyviin kysymyksiin vastaavat:

Projektipäällikkö Heidi Pulkkinen

Kulttuurisihteeri Niina Niemi-Nagy

Nyt käynnistyvän pop-up-taiteen ohjelmahaun kautta etsitään lyhytkestoisia, osallistavia taidetempauksia elävöittämään kaupunkiympäristöä ja luomaan yllätyksellisiä kohtaamisia arjen keskelle. Ohjelmaa voi ehdottaa joko avoimessa haussa tai osaksi ennalta määriteltyjä tapahtumakokonaisuuksia.

Avoimessa haussa taiteilijat voivat ideoida ja ehdottaa sisältöjä vapaasti. Kyseessä voi olla yksittäinen pop-up-esitys tai esitysten sarja, tai yhtä hyvin vaikkapa taidetyöpaja tai yhteisötaideprojekti. Valinnoissa painotetaan muun muassa sisältöjen yllätyksellisyyttä, monipuolisuutta, ympärivuotisuutta, hyvinvoinnin edistämistä taiteen ja kulttuurin keinoin sekä keskustaa ja eri asuinalueita elävöittävää toimintaa.

- Pienikin taide- ja kulttuurielämys arjen keskellä yllättävässä paikassa voi parhaimmillaan olla pysäyttävä kokemus ja jättää kokijaansa ison jäljen. Taidetta voi tuoda paikkoihin, joissa sitä ei tavallisesti nähdä. Kyseessä voi olla ihan tavallinen arjen ympäristö esimerkiksi jollain asuinalueella. Esityksiin voi hyödyntää myös kesäkadun ja Rettiginrinteen jo olemassa olevia Tapahtumamattoja, sanoo ohjelmahaun koordinoinnista vastaavan Kulttuurin kärkihankkeen projektipäällikkö Heidi Pulkkinen.

Avoimien ohjelmaehdotuksien lisäksi sisältöjä voi tarjota seuraaviin kokonaisuuksiin:

  • Kirkkopuiston Terassi: Lasten kulttuuriohjelmaa
    Lapsiperheille ja lapsille suunnattuja houkuttelevia taide- ja kulttuurisisältöjä heinä- ja elokuulle. Sisältöjä voi ehdottaa seuraavissa palkkiokategorioissa: 500, 1000 tai 3500 e
  • Forum Marinum: Museolaiva Sigyniä kommentoiva teos
    Elämyksellinen taideteos Forum Marinumin piha-alueelle ajalle 26.6.–20.8. Teoksesta maksettava palkkio on 5000 e. Sigyn-teoshaun ohjeet
  • Swan European Regatta: Kulttuuri- ja taideohjelmaa 
    Taide- ja kulttuurisisältöjä Forum Marinumin ohjelma-alueelle 19.–23.7. Sisältöjä voi ehdottaa seuraavissa palkkiokategorioissa: 500 tai 1000 e. Regatan ohjelmahaun ohjeet
  • Kauppatori: Kulttuuri- ja taideohjelmaa
    Toria elävöittävää ohjelmaa alkusyksyyn. Sisältöjä voi ehdottaa seuraavissa palkkiokategorioissa: 500, 1000 tai 2000 e.
  • Valon polku: Valotapahtuman oheisohjelmaa
    Taideohjelmaa valotapahtumaan 6.–9.12. Sisältöjä voi ehdottaa seuraavissa palkkiokategorioissa: 500, 1000, 2000 tai 5000 e. Valon polun ohjelmahaun ohjeet

Ohjelmahakuun on varattu kokonaisuudessaan 100 000 euroa. Rahoitusta pop-up-taiteen sisältöihin voi hakea neljässä palkkiokategoriassa: 500, 1000, 2000 ja 5000 euroa (alv 0%). Ohjelmasisältöjen on oltava kaikille avoimia ja pääsymaksuttomia, ja ne tulee toteuttaa vuoden 2023 loppuun mennessä.  

Usean toimijan yhteinen ohjelmahaku luo uutta käytäntöä

Pop-up-taiteen ohjelmahaun tavoitteena on Turun antaman Kulttuurilupauksen mukaisesti rikastaa kaupunkia taiteen ja kulttuurin keinoin sekä lisätä yhteisöllisyyttä, alueen elinvoimaa ja kaupunkilaisten hyvinvointia. Samalla tuodaan kaupungin elävän ja monimuotoisen taidekentän työtä näkyväksi mahdollistamalla taiteen ammattilaisten teosten toteutuksia eri ympäristöissä.

Kirkkopuiston Terassin puistokonsertti kesällä 2022.

- Kaupungin lisäksi myös monella muulla taholla on tarve taiteellisille sisällöille omassa toiminnassaan. ​Etsimme tällä kokeilulla sujuvaa mallia keskitetysti organisoidulle ja yhteisesti rahoitetulle pop-up-taiteen ohjelmahaulle, Heidi Pulkkinen kuvailee ensi kertaa kokeiltavan hakukäytännön pidempiaikaisia tavoitteita.

Forum Marinum haluaa uuden konseptin avulla löytää uusia kumppaneita monipuolisen ja ehkä vähän yllättävänkin ohjelmiston tekoon.

- Forum Marinum sijaitsee voimakkaasti muutoksessa olevalla Linnanniemen alueella, ja osana alueen kehittymistä haluamme tulevana kesänä rohkeasti pohtia omaa rooliamme muutoksessa. Ohjelmahaku avaa kokonaan uudenlaisen väylän kutsua luovat osaajat mukaan kehitystyöhömme, Forum Marinumin kehittämispäällikkö Maija Karhu sanoo.

Ohjelmahakuun myös osallistuva Kirkkopuiston Terassi toivoo saavansa haun kautta lisää lapsiperheille suunnattua ohjelmaa puiston alueelle.

- Kirkkopuiston Terassin keskeinen ajatus on palvella monipuolisesti kaikkia kaupunkilaisia ja kaupungissa vierailevia. Haluamme mahdollistaa iloisia ja ikimuistoisia lapsuuden kesämuistoja mahdollisimman monelle pikkuihmisille, sekä näyttää että kulttuuri kuuluu kaikille, kertoo Kirkkopuiston Terassin tuottaja Samuli Pasanen.