Turun kaupunginhallitus päätti maanantain 24.4. kokouksessaan hyväksyä vuoden 2022 hankintastrategian raportin. Kaupungin tavara- ja palveluhankintojen toimittajat kiittävät Turkua hankintastrategian onnistuneesta uusimisesta, yritysten osallistamisesta ja hankintojen nykymallista.

Hankintastrategia ja vuoden 2022 raportti

Turun kaupungin hankintastrategiasta kerrotaan tarkemmin sivulla www.turku.fi/hankintastrategia

Turun kaupungin hankintastrategian raportti 2022 (pdf)

Turun kaupungin hankintastrategian tavoitteena on tukea Turun kaupunkistrategian sekä strategiaa tukevien ohjelmien, kuten Turun kaupungin ilmastosuunnitelman sekä strategisten hankkeiden toteuttamista. Strategiaa sovelletaan palvelujen, aineiden, tarvikkeiden ja tavaroiden hankinnoissa ja käyttöoikeussopimuksissa sekä investoinneissa.

Hankintastrategiassa on kahdeksan osa-aluetta. Kullekin osa-alueelle on laadittu tavoitteet, toimenpiteet sekä mittaristo, joiden perusteella laaditaan vuosittain tarkennettu toimenpidesuunnitelma.

Vuonna 2022 toimenpiteissä keskityttiin muun muassa hankintojen strategisten linjausten kehittämiseen aloittamalla kategorisointityö ja kehittämällä vuosisuunnitteluprosessia. Lisäksi tiedolla johtamisen edellytyksiä parannettiin, innovaatioihin ja kestävyysasioihin kiinnitettiin hankinnoissa erityistä huomiota sekä kehitettiin hankintoihin liittyvää viestintää. Samoin strategian kohtaan ”Terve kilpailu ja toimivat hankinnat” panostettiin esimerkiksi lisäämällä markkinakartoitusten määrää sekä edistettiin hankinnoilla työllistämistä.

–  Etenkin avoimuutta onnistuttiin kehittämään viestinnän avulla. Olemme saaneet mukavan määrän seuraajia LinkedIn-kanavallemme ja positiivista palautetta viestinnästämme yleisesti. Vastuullisuusasioissa onnistuimme myös hyvin. Vaadimme tarjoajilta ympäristösuunnitelman ja käytämme yhä useammassa soveltuvassa hankinnassa työllistämisehtoa, kertoo Turun kaupungin hankintapalvelujen projektipäällikkö Jere Lumikko.

Kaupungin hankintastrategiaa on kehitetty vuodesta 2021 lähtien. Sillä on ollut myönteinen vaikutus niille toimijoille, joiden kanssa julkiset hankinnat tehdään. Vuonna 2022 toteutettiin kilpailutusten palautekyselyt kilpailutustyöryhmille, sopimuskumppaneille, tarjoajille ja seutukunnille.

– Yrityspalaute on ollut myönteistä. Olemme olleet mukana erilaisissa verkostoissa ja järjestäneet myös opastusta tarjousten jättämiseen ja erilaisiin tilanteisiin. Myös innovatiivisten hankintojen kehittämisessä on osallistettu yrityksiä ja siitä on saatu positiivista palautetta, summaa Lumikko.

Hankintastrategian toimenpidesuunnitelma on päivitetty vuodelle 2023, jonka aikana viimeistellään edellisenä vuotena kesken jääneet toimenpiteet. Lisäksi tänä vuonna jatketaan innovatiivisten hankintojen kehittämistä ja vastuullisuusasiat huomioidaan entistä painokkaammin. Erilaisia osallistamisen keinoja kuntalaisille tullaan myös kehittämään.

Asiasanat: