Taidemaalari Kaj Stenvallin Ukraina-aiheiset maalaukset ovat esillä kattavassa näyttelyssä Taiteen talossa kesällä. Laajaa kansainvälistäkin huomiota herättäneet maalaukset tarjoavat katsauksen Venäjän hyökkäyssotaan ja maailmaa ravisuttaneen kriisin taustoihin.

Kaj Stenvall: Sodan kasvot

Taiteen talo 16.6.–6.8.2023
Nunnankatu 4, Turku

Näyttely on avoinna joka päivä kello 11–18, pois lukien juhannus 23.–25.6. Vapaa pääsy.

Näyttely on kannanotto rauhan puolesta ja hyökkäyssotaa vastaan sekä tuen osoitus Ukrainan taistelulle.

- Haluan osoittaa, että maalaustaiteella voi vaikuttaa, herättää keskustelua ja koskettaa ihmisiä, Kaj Stenvall sanoo.

Taiteen talossa järjestettävä näyttely Sodan kasvot koostuu noin 80 maalauksesta, jotka kuvaavat pääasiassa Venäjän helmikuussa 2022 aloittamaa sotaa ja siihen liittyviä keskeisiä henkilöitä, kuten Ukrainan ja Venäjän presidenttejä Volodymyr Zelenskyiä ja Vladimir Putinia.

- Aihepiirinä sota on vaativa, mutta satiiri ja ironia keventävät toivottavasti katsomiskokemusta. Vallanpitäjien tekeminen naurettaviksi ilostuttaa aina tavallisia ihmisiä. Toivon tietysti, että sota loppuu kesän aikana rauhaan niin, että Venäjä luopuu vallatuista alueista. Se on kuitenkin varmaa, että jatkan aiheen parissa kunnes sota loppuu, Stenvall sanoo.

Maalaukset ovat esillä suurelle yleisölle ensimmäistä kertaa tässä mittakaavassa. Näyttelyssä on myös Stenvallin teoksia sodan alkulähteiltä eli vuoden 2014 Krimin valtauksen ajoilta ja muista kriisiin vaikuttaneista maailmanpolitiikan ilmiöistä.

Taideverkkokauppa Taikon aloitteesta syntyneen näyttelyn tuottavat yhteistyössä Kaj Stenvall, Taiteen talo ja Taiko.

- Historiallisia tapahtumia on läpi vuosisatojen dokumentoitu taiteen kautta. Kaj Stenvallin maalaukset kuvaavat ainutlaatuisella tavalla yhtä sotaa ja sen taustoja. On kunnia olla mukana tuomassa tämä kokonaisuus kaikkien nähtäväksi, sanovat Taiteen talon toimitusjohtaja Jere Pensikkala ja Taikon toimitusjohtaja Patrik Edman.

Kaj Stenvall: Goodbye Moscow, 2022

Kaj Stenvallin näyttely on esillä Taiteen talossa 16.6.–6.8.2023. Näyttely on avoinna joka päivä kello 11–18, pois lukien juhannus 23.–25.6.

Yhteistyökumppaneina näyttelyssä ovat Drama Queen Communications, Painotalo Painola ja Ilonalt Creative.

Fyysisen näyttelyn lisäksi Taiko järjestää 1.6.–31.8. verkossa myyntinäyttelyn, joka keskittyy Kaj Stenvallin muuhun tuotantoon.