Ensimmäistä kertaa järjestettävillä Turun ruokaviikoilla kaupunki täyttyy monipuolisista ruokatapahtumista. Kesäkuun alussa 5.–18.6. toteutettavat ruokaviikot ovat rakentuneet Turun ruokakentän toimijoiden halusta esitellä kaupungin rikasta ravintolakulttuuria Michelin-tähtien jakotilaisuuden yhteydessä. Pohjoismaisten ravintoloiden Michelin-tähdet jaetaan tänä vuonna Turussa 12.6.

Tutustu ruokaviikkojen ohjelmaan: turku.fi/ruokaviikot

 

Ruokaviikkojen aikana toteutetaan kaksi tapahtumaa, jotka yhdistävät suuren määrän turkulaisia ravintola-alan toimijoita. Välimeren maista tuttu aperitiivikulttuuri rantautuu Suomeen, kun Turussa järjestetään ensimmäistä kertaa Turku Aperitivo -viikko 5.–12.6. Viikon aikana peräti 25 turkulaisravintolasta voi ostaa raikkaan juoman sekä herkullisen antipasto-tyyppisen alkupalan kiinteään 12 euron hintaan päivittäin klo 16–20.

Cocktail d´Or puolestaan toteutuu ajalla 8.–17.6., ja sitä varten Suomen parhaat keittiömestarit suunnittelevat yhteistyössä turkulaisten cocktailbaarien kanssa ravintoloidensa syvintä olemusta kuvastavan juomasekoituksen, joista yleisö ja ammattilaisraati äänestävät suosikkejaan.

Ruokaviikkojen aikana voi nauttia 12 € hinnalla aperitivoja peräti 25 turkulaisessa ravintolassa.

Turkulaisen ruokahistorian herkkuja

Ruokaviikoilla tutustutaan myös Turun monivaiheiseen ruokahistoriaan. Suolasilakasta Michelin-tähteen -kävelykierroksella 10.6. klo 13 kuullaan turkulaisen ruokakulttuurin kasvutarina keskiajalta nykypäivään. Café Qwenselin ja Apteekkimuseon Viuhka käy teekutsuilla 8.6. ja 15.6. taas sukelletaan tarkemmin 1800-luvun porvariston elämäntapaan iltapäiväteen merkeissä, sekä opetellaan kommunikoimaan viuhkan avulla.

Aboa Vetus Ars Novan Kipaten kiltaan, kontaten kotio -keskiajan juomakulttuuriopastuksella 17.6. puolestaan selvitetään, missä järjestettiin keskiajan parhaat juhlat. Ruokaviikojen aikana voi osallistua myös Itse tehtyä mozzarellaa ja etikkajuustoa -työpajaan 7.6., jossa opetellaan juustojen valmistusta perinteisin menetelmin.

Kaupunkipiknik, Kakola kukkii ja Food Days

Ruokaviikot kestävät kaksi viikkoa, mutta lauantai 10.6. on muodostunut teemaviikkojen varsinaiseksi pääpäiväksi. Silloin toteutetaan Turun keskustassa Kaupunkipiknik, joka kutsuu nauttimaan kesäisestä kaupungista ja hyvästä ruoasta koko perheen kanssa. Kaupunkipiknikin aikaan ohjelmaa on myös Kauppatorilla, jossa tarjolla on musiikkia sekä Chaîne des Rôtisseurs Turku ry:n esittäytyminen.

Lauantaina 10.6. käynnistyy myös kolmipäiväinen Hansakorttelin Food days -tapahtuma, joka tarjoaa herkullisia annoksia ja monipuolista ohjelmaa. Samana lauantaina toteutetaan Kakolanmäellä Kakola kukkii -tapahtuma, jossa luvassa on Pepe Willbergin ilmaiskonsertti, kukkien istutusta sekä Kakolan sisäpihalle katettava ulkoilmaillallinen. 

Suklaata, ramenia ja varhaisperunoita

Ruokaviikoilla on tarjolla myös muun muassa herkullisia tastingeja. Useissa eri kansainvälisissä suklaakilpailuissa menestystä niittänyt PetriS Chocolate järjestää Turussa kaksi Elämyksellistä suklaa- ja siideritastingia 7.6. ja 14.7. Siidereihin tutustutaan myös Salon siiderireitti -kiertueella 8.6., jossa vieraillaan peräti neljällä salolaisella siideritilalla.

Lisäksi tarjolla on ainutlaatuisia herkkuja, kun Slurp Ride -ruokarekka tarjoilee maukkaita ramen-nuudeleita 8–18.6., The Tasting Roomissa tutustutaan varsinaissuomalaisiin makuihin ajalla 7.–17.6. ja ravintola Siron uniikit terassiannokset saavat makuparit BAR4:n raikkaista cocktaileista sunnuntaina 18.6. Keittiömestari Petteri Luoto kokkaa ravintola OOBUssa 9.–10.6 ja sommelier Samuil Angelov maistattaa viinejä piknikillä Tammiston puutarhassa 14.6. Tammistossa järjestetään myös 17.6 Taste of Archipelago -ruokafestarit.

Ruokaviikoilla ravintola Karu viettää 10-vuotissynttäreitään klassikkoannosten merkeissä ja ravintola Teini tarjoilee klassikkoannoksiaan. Salon Wiurilan aateliskartanossa toteutetaan ylellinen kartanoillallinen 8.6. Lapsille järjestetään 12.–16.6. oma Lasten ruokaleiri, jossa ruoanlaittoa opetellaan tunnettujen huippukokkien, kuten Kari “Kape” Aihisen ja Linnea Vihusen johdolla.

Ruokaviikoilla risteillään myös Loistokarille savukalaillalliselle höyrylaiva Ukkopekalla 6.–10.6. ja 13.–17.6. sekä nautitaan Laidunpiknikistä Halikon lammaslaitumilla 11.–12.6. Entä miltä maistuisi koko ruokaviikkojen ajan tarjolla olevat pintxot Deliberissä tai kakkubuffet Borella 13.–14.6.? Paljon herkullisia makuja löytyy myös Turun kauppahallin ja Kauppatorin ruokaviikkojen ohjelmasta. Turkuseura järjestää Kauppatorilla torstaina 7.6. Lasten päivän, jonka ohjelmassa on lapsille esimerkiksi jäätelömaistatusta ja pelailua. Kauppatorilla toimii myös SaloFood-lähiruokapuoti ajalla 6.6–18.6.

Ruokaviikoilla päästään kiinni myös Michelin-huumaan, sillä maanantaina 12.6. klo 18 alkaen toteutetaan kaksi livekatsomoa, joissa voi seurata suoraa lähetystä Michelin-tähtien jakotilaisuudesta Logomosta. Toinen kisakatsomo löytyy Hansakorttelista ja toinen Kirkkopuiston terassilta.

Pohjoismaisten ravintoloiden Michelin-tähtien jakogaalaa pääsee seuraamaan suorana maanantaina 12.6. Kirkkopuiston terassilla ja Hansakorttelissa järjestettävissä livekatsomoissa.

Ruokaviikoille osuu myös 15.6. ensimmäistä kertaa vietettävä varhaisperunapäivä. Turun kauppatorin lavalla kuullaan Ruoka ja tiede -haastatteluissa tutkittua perunatietoa, haastateltavina professori Mari Sandell ja apulaisprofessori Maaria Kortesniemi. Lisäksi Kauppatorin Elviksenäkin tunnettu perunaviljelijä Jari Rainio esiintyy JR & Memphis -yhtyeineen klo 16 ja 17. Varhaisperunapäivällistä nautitaan hotellilaiva Borella ja Nauvon Minttus Bar & Kökissä, lisäksi uutta perunaa juhlistavat tutut Panimoravintola Koulussa järjestettävä Neitsytperunafestivaali 16.–17.6., Nauvon perunafestivaali De Vita Päron 17.6. sekä Naantalin Rymättylän Silli ja uussi peruni -tapahtuma 10.6.

Turun kaupunki tukee ruokaan perustuvien elämyspalvelujen kokeiluja

Osa Turun ruokaviikoilla nähtävistä ruokatapahtumista järjestetään Turun kaupungin sekä Turun kaupungin ja Turun yliopiston Food Hub -hankkeen tukemana. Kaupunki ja hanke järjestivät keväällä 2023 kilpailutuksen ruokaan perustuvien elämyspalvelujen kokeiluista. Food Hub -hanketta rahoittaa Euroopan Unioni ja Varsinais-Suomen liitto.

Kilpailutuksen pohjalta rahoitetaan seuraavat kokeilut: Elämyksellinen suklaa- ja siideritasting, Lasten ruokaleiri, Turku Aperitivo, Kakola kukkii, Cocktail d´Or sekä Villa Bella Vistan perin salaperäinen mysteerikahvihetki. Draamallisuutta ja paikallishistoriaa yhdistelevä mysteerikahvihetki järjestetään heinäkuussa Ruissalon Villa Bella Vistan huvilassa, muut kokeilut toteutetaan osana Turun ruokaviikkoja.

Katso ruokaviikkojen koko ohjelma: turku.fi/ruokaviikot