Turun kaupungin kulttuurin kärkihankkeen ensimmäistä kertaa järjestämään pop-up-taiteen ohjelmahakuun saapui 106 hakemusta ammattitaiteilijoilta ja taideyhteisöiltä. Maksuttomia ja kaikille avoimia taide-elämyksiä tullaan kokemaan liki 50 toimijalta eri puolilla Turkua vuoden 2023 aikana.

Pop-up-taiteen ohjelmahaku oli avoinna 18.4.–10.5.2023. Ohjelmahaun kautta etsittiin lyhytkestoisia, osallistavia taidetempauksia elävöittämään kaupunkiympäristöä ja luomaan yllätyksellisiä kohtaamisia arjen keskelle. Pop-up taiteen sisältöjen toteutukseen myönnettiin kokonaisuudessaan 100 000 euroa. 

– Saimme ilahduttavan määrän innostavia ja raikkaita ohjelmaehdotuksia. Tarjotuissa taidesisällöissä painottuu innovatiivisuus, yhteisöllisyys ja osallisuus sekä monipuolisesti kaupungin eri alueita elävöittävä toiminta, kertoo kulttuurin kärkihankkeen projektipäällikkö Heidi Pulkkinen.

Pop-up-taiteen ohjelmahaussa etsittiin erilaisia kulttuurisisältöjä yleiseen kaupunkitilaan ja kumppaneiden tarpeisiin. Tällä kertaa kumppaneina olivat Kauppatori, Valon polku –valotapahtuma, Forum Marinum ja Kirkkopuiston terassi.

– Hienoa, että taidetapahtumat jalkautuvat paikkoihin, joissa kaupunkilaiset liikkuvat ja viettävät aikaa, kuten turkulaisten rakastamalle Kauppatorille. Odotimme saavamme haun kautta kiinnostavia ja tuoreita ideoita elävöittämään ydinkeskustaa, ja tähän toiveeseen ehdotukset vastasivat loistavasti, iloitsee keskustan kehittämisen kärkihankkeen ydinkeskusta-alueen projektipäällikkö Jenna Kaarela.

Sirkustaiteilijat Lida Kuusisto ja Emma Nivala. Kuvaaja: Tapani Teittinen

Puistotaidetta, sirkuskiertueita asuinalueille ja osallistavaa katutaidetta

Pop-up-taiteen avoimessa haussa taiteilijat saivat vapaasti ideoida ja ehdottaa taide-esityksiä ja –ohjelmaa Turkuun. Ympäri Turkua koetaan esimerkiksi sirkustaiteen, sanataiteen, musiikin, kuvataiteiden, tanssin ja mediataiteen sisältöjä. 

Kirkkopuiston terassilla on luvassa heinä-elokuussa lapsiperheille suunnattua ohjelmaa, kuten taidetyöpajoja sekä Liisa Ihmemaassa –klassikkokirjaan pohjautuva tanssisatu.

Forum Marinumin piha-alueella ihastuttaa 26.6.–20.8. meriteemainen ja elämyksellinen taideteos, jonka riippumatot tarjoavat kaupunkilaisille mahdollisuuden pysähtyä ja unohtaa arjen kiireet. Museon edustalla 19.–23.7. järjestettävän Swan Regatan aikana on mahdollista nauttia yhteisöllisestä performanssitaiteesta. 

Kauppatorilla kaupunkilaiset pääsevät kokemaan Taiteiden yön oheisohjelmana pariisilaisia tunnelmia kaikille avoimessa kuvataidepajassa. Syyskuussa kauppatorilla on mahdollista nauttia lounaskeitosta kamarimusiikin säestyksellä.  

Lisäksi 6.–9.12. järjestettävää Valon polkua rikastuttavat valotapahtuman oheisohjelmana toteutettavat tanssiesitykset, tulishow sekä ympäri kaupunkia sähköpyörällä kulkeva mediataiteen esitys. 

Labyrinth of love -installaatio. Kuvaaja: Iida Liimatainen

Pop-up-taiteen ohjelmahaun tavoitteena on rikastaa kaupunkikulttuuria ja tuoda monimuotoisen taidekentän työtä näkyväksi. 

– Pop-up-taide on hieno lisä kaikkeen siihen, mitä kulttuurin kärkihankkeessa on jo kuluneen vuoden aikana tuotettu yhdessä kumppaniemme kanssa. Kulttuurilupauksen mukaisesti olemme luoneet uusia malleja, joilla edistetään taiteen ja kulttuurin toimintaedellytyksiä Turussa. Pop-up-taide on hyvä esimerkki kaupungin taide- ja kulttuuritarjontaa rikastuttavasta ja kaupunkilaisten arkeen iloa tuovasta avauksesta, kertoo kulttuurin kärkihankkeen hankejohtaja Irina Niemimäki

Pop-up-taiteen ohjelmasisällöt tulevat löytymään Turun kaupungin tapahtumakalenterista ohjelmasisältöjen ajankohtien mukaan. 

Liisa ihmemaassa -esitys, Tanssiteatteri ERI. Kuvaaja: Matti Kivekäs