Kauppatorille rakentuu moderni ja lämminhenkinen joulutoritapahtuma 25.11. - 22.12.2023. Joulutorille etsitään vuodenaikaan sopivia kumppaneita myymään tuotteita, palveluita sekä ruokaa.

Ortodoksikirkon kupeeseen sijoittuva Joulutori rakentuu maksuttoman karusellin ympärille. Joulutori koostuu kauppakujista, monipuolisesta ruokatarjonnasta, glögibaareista ja viihtyisistä oleskelualueista. Alueen tunnelma luodaan luonnon materiaaleilla, valoilla, musiikilla ja taiteella.

Kaupungin sydämeen avattava Joulutori hakee inspiraatiota Keski-Euroopan perinteisiltä joulumarkkinoilta. Myyntipaikkoja alueelle rakentuu parisenkymmentä ja osa myyntipaikoista on mahdollista vuokrata vain puolikkaaksi ajaksi. Joulutorin tuottaa Turku Food & Wine Fest Oy, joka operoi myös kesäistä Kirkkopuiston Terassia.

Herkuttelu ja hyvät maut kuuluvat jouluun

Joulutorin ruokamyyjähaun keskeisimpiä tavoitteita on löytää alueelle monipuolista ja herkullista ruokatarjontaa. 

- Talvi on haastavaa aikaa ulkona tapahtuvalle ruokatoiminnalle, joten etsimme alueelle sellaisia ruokatoimijoita, jotka pystyvät toimimaan itsenäisesti ilman juoksevaa vettä ja viemäröintiä. Käytännössä tämä tarkoittaa liikkuvan elintarvikeluvan omaavia ruokakärryjä ja -autoja. Ruokatarjonnan suhteen haluamme mennä monipuolisuus ja herkullisuus edellä, joten kaikki ideat ja ehdotukset punnitaan osana kokonaisuutta kertoo Joulutorin tuottaja Samuli Pasanen.

Alueelle varataan muutamia paikkoja myös pienille ruokakärryille, kuten esimerkiksi kesän katukuvasta tutuille hattarakärryille. Pienien ja helposti liikuteltavien ruokakärryjen paikkoja voidaan vuokrata joustavasti, esimerkiksi viikonpäiväkohtaisesti. Tällä käytännöllä pyritään palvelemaan nuoria ja mikroyrittäjiä, jotka saattavat käydä samanaikaisesti kouluja tai tehdä muita töitä yrittäjyyden ohella.

Myyjähaun kautta Joulutori toivoo löytävänsä monipuolisesti erilaisia laadukkaita ja vastuullisesti valmistettuja tuotteita ja palveluita tarjoavia yrityksiä. Ruokamyyjien ohella markkinoille toivotaan käsityöläistuotteita erilaisista materiaaleista, designia, muotia, lahjoja, elintarvikkeita ja palveluita. 

Toivomme tästä jokavuotista ja kehittyvää uutta jouluperinnettä

Joulutorin myyjä- ja kumppanihaku kestää koko syyskuun, jonka jälkeen Joulutorin toimijat päätetään yhdessä tapahtuman operaattoriyrityksen sekä Turun kaupungin kauppapaikkapäällikön kanssa lokakuun ensimmäisellä viikolla. 

- Uusi joulutorikonsepti tuo uudenlaista ja kaivattua kokemista Turun ydinkeskustaan joulun aikaan. Sen kautta voi helposti saapua asioimaan keskustan liikkeisiin ja ravintoloihin, tai viettää viihtyisän hengähdystauon isommallakin porukalla jouluhälinän keskellä. Toivomme tästä jokavuotista ja kehittyvää uutta jouluperinnettä niin turkulaisille kuin joulutorimyyjille, kertoo Turun kaupungin kauppapaikkapäälikkö Hanna Sjöbring.

Haussa myös kuorolaulua, lauluesityksiä, teatteria ja joulun taikoja

Kauppatorille rakennettu pysyvä esiintymislava tulee toimimaan Joulutorin pääasiallisena esiintymis- ja esittäytymispaikkana. 

- Tulemme kontaktoimaan paikallisia kuoroja ja teattereita syyskuun aikana, mutta kannustamme kaikkia joilla on esiintymishaluja olemaan yhteydessä. Olisi hienoa jos Joulutorin lava voisi olla paikka, missä turkulaiset harrastusryhmät pääsevät esittäytymään kaupunkilaisille. Aktiivinen harrastustoiminta on tärkeä osa kaupunkikulttuuria ja ihmisten arkea ja elämää, kertoo Samuli Pasanen. 

Joulutorilla esiintymisestä kiinnostuneita pyydetään ottamaan yhteyttä nettisivuilta löytyvän lomakkeen kautta. 

- Etsimme myös majoitus- ja hotellikumppaneita Turusta, joiden kanssa voisimme tarjota edullisia majoitusvaihtoehtoja sellaisille myyjille, jotka saapuvat rikastamaan Turun joulua jostain kauempaa, Pasanen vinkkaa. 

Lisätiedot: www.turunjoulutori.com