Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion (TSYK) opiskelijat haastavat kaikki Suomen koululaiset ja kuntalaiset syömään lähikalaa Itämeripäivänä. Tempauksella kannustetaan tekemään tekoja Itämeren hyväksi osana arkea vuoden ympäri.

Syö Itämeri puhtaaksi -haasteessa eli lähikalahaasteessa on aktiivisen opiskelijaryhmän ja opettajien yhteinen idea.

- Aiemmin lukiomme osallistui esimerkiksi taksvärkkityökeräyksellä Roska Roopen hankintaan. Tänä vuonna halusimme tehdä haasteen uudella tavalla ja lukioiden lähikalahaaste syntyi, toisen vuoden merilukiolainen Antti Silanterä taustoittaa.

Idea alkoi lukiohaasteena, nyt mukaan houkutellaan myös muut koululaiset ja kuntalaiset. Lukiolaiset haluavat lisätä suomalaisten ja varsinkin nuorten tietoisuutta, miten tukea Itämerta omassa arjessa.

- Autetaan konkreettisesti. Oli se sitten lähikalan syömistä, rantojen siivoamista tai talkoisiin osallistumista, Silanterä täsmentää.

Koko Turku mukaan!

TSYKin opiskelijat neuvottelevat Arkean kanssa myös uusista mahdollisista ruokavaihtoehdoista laajentaa lähikalatarjontaa lukuvuoden ympäri. Itämeripäivänä 27.8. monissa kouluissa tarjoillaan lähikalaa, Turussa silakkapihvejä.

- Haluamme aktivoida lähikalaruokakulttuuri meren auttamiseksi. Syömällä lähikalaa fosforia poistuu vesistöistä ja meren rehevöityminen hidastuu. Toivon, että paikalliset ravintolat tarttuvat haasteeseen, ja turkulaiset tukisivat yrittäjiä lounastamalla lähikalaa tarjoavissa ravintoloissa. Jos vuoden aikana syötäisiin yksi lähikala-ateria kuussa, se tarkoittaisi kymmeniä tuhansia annoksia Itämeren hyväksi, Silanterä kannustaa.

Haastattelu on julkaistu alunperin 22.5.2020 ilmestyneessä Turkupostissa.