Turun iltalukiossa voi suorittaa lukion, ylioppilastutkinnon ja tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen. Meillä voi opetella uusia kieliä ja prepata korkeakoulujen valintakokeisiin! Kielivalikoimamme on laaja: ruotsi, englanti, espanja, italia, ranska, saksa, venäjä, japani ja kiina. Suosittuja kertauskursseja on tarjolla mm. biologiassa, fysiikassa ja kemiassa.

Tervetuloa Turun iltalukioon!

Turun iltalukiosta on yli puolivuosisataisen taipaleen aikana lähtenyt maailmalle yli 33 000 tutkinnon suorittanutta opiskelijaa. Keväällä 2016 Turun iltalukion ensimmäiset ylioppilaat saivat riemuylioppilaan arvon eli heidät lakitettiin 50 vuotta sitten keväällä 1966.

Non scholae, sed vitae discimus. Emme opiskele koulua vaan elämää varten. Tämä roomalaisen filosofi Senecan toteamus kahden vuosituhannen takaa on perustava lähtökohta aikuislukiossa opiskelulle. Tyypillistä aikuislukion opiskelijaa on vaikea kuvailla. Opiskelijoiden keski-ikä Turun iltalukiossa on noin 23 vuotta, mutta paremmin opiskelijoidemme moninaisuutta kuvaa se, että heidän ikänsä vaihtelee teini-iän kynnyksellä olevasta yli yhdeksänkymppiseen. Opiskelijoiden itse itselleen asettamat tavoitteet vaihtelevat melkoisesti. Haaveena voi olla ylioppilaslakki tai opiskelupaikka yliopistossa. Opiskelun innoittajana voi olla myös tarve pystyä keskustelemaan espanjalaisen anopin kanssa tai intohimo matematiikkaa kohtaan.

Aikuislukion opiskelijoilla on varsin laaja vapaus suunnitella opintojensa sisältöä, aikataulua ja suoritustapoja. Tämä lähtökohta on aina ollut aikuislukion keskeisimpiä arvoja. Tämä on tärkeää, koska me aikuislukiolaiset tiedämme, että opinnot eivät aina etene viivoittimen ja harpin tarkkuudella. Sisäinen kartta ja kompassi on kuitenkin hyvä olla. Elämänkokemuksen karttuessa on lohdullista huomata ja myöntää itselleen, että ajoittain ei ole ollenkaan haitaksi viipyillä matkalla, vähän mutkitella ja nauttia opiskelun synnyttämistä oivalluksista ja jopa elämyksistä.

Tavoitteiden täyttyminen edellyttää paitsi aikaa, rauhaa ja levollista asioihin syventymistä niin myös mahdollisuutta oppia yksilöllisesti, juuri itselle parhaiten sopivalla tavalla. Mahdollisuus hankkia laaja yleissivistys on pyrittävä pitämään saavutettavana, kaikkien ulottuvilla. Yhdenvertaisten mahdollisuuksien takaajana aikuislukioilla on ollut ja on suuri merkitys. Turun iltalukion vastuu maakuntamme suurimpana aikuislukiona korostuu. Haluammekin tarjota monipuolisia mahdollisuuksia opiskella niin luokassa kuin verkossa, lähes ympäri vuoden.

Filosofi Eino Kaila tiivistää lohdullisella tavalla sivistyksen käsitteen ytimen: ”Sivistys on se, mitä jää jäljelle, kun olemme unohtaneet kaiken oppimamme.” Kailan toteamus on ajankohtaisempi kuin koskaan. Kukaan ei voi muistaa läheskään kaikkea oppimaansa. Tärkeintä on tietää, mistä tiedon halutessaan löytää ja mitä sille voi tehdä. Meillä on siihen vastauksia.

Olet tervetullut kunniakkaaseen Turun iltalukioon! Toivotan Sinulle opiskelun iloa!

Rehtori Sami Peltonen

 

 

Tutustu ja tule opiskelemaan!

  • Lue mitä kaikkea Turun iltalukiossa voi opiskella klikkaamalla tästä.
  • Lisätietoja ilmoittautumisesta löydät klikkaamalla tästä.
  • Mitkä opinnoista ovat maksuttomia ja mistä peritään opiskelumaksu? Lue lisää klikkaamalla tästä.