Miten toimin, jos epäilen sairastuneeni? Mitkä ovat koronavirustaudin riskiryhmät? Kenen tulee jäädä karanteeniin? Mitkä kaupungin palvelut ovat auki? (Päivitetty 15.10.2020).

Koottu tieto ja ohjeistus koronaviruksen leviämisen ehkäisystä Turussa:

THL seuraa tilannetta verkkosivuillaan ja päivittää sinne tuoreimmat tiedot.

Aiheet:

Koronavirus ja terveyspalvelut

Minulla on flunssan oireita, ovatko ne koronaviruksen aiheuttamia?

Koronavirusinfektion oireet vaihtelevat ja ne voivat olla hyvinkin lieviä. Oireet voivat esiintyä myös erilaisilla yhdistelmillä tai yksinään. Oireita ovat esimerkiksi: nuha ja/tai tukkoisuus, kurkkukipu, kohonnut ruumiinlämpö tai kuume, lihassärky/päänsärky, poikkeava väsymys, ripuli, pahoinvointi, hengenahdistus, haju-/makuaistin menetys. 

Koululaisten ja opiskelijoiden oireet ovat usein lieviä, mutta siitä huolimatta testaus on aiheellista.

Pelkästään oireiden perusteella ei voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri. Jos epäillään koronavirusta, tehdään testi. Koronavirustesti otetaan pumpulipuikolla nenänielusta. Vasta-ainetestejä ei ole toistaiseksi saatavilla terveyskeskuksesta.

Milloin tarvitsen terveydenhuollon ammattihenkilön arvion oireistani?

Jos ylähengitystieinfektion oireina ovat heikentynyt yleistila, selkeästi pitkittynyt kuumeilu ja hengenahdistus tarvitset hoitoa ja lääkärin arviota.

Jos sinulla on tällaisia oireita, soita turkulaisten koronaneuvontaan (p. 02 266 2714, auki ark. klo 8-15), koulu- ja opiskeluterveydenhuollon koronaneuvontapuhelimeen (p. 02 266 2012, avoinna ma–to klo 8–15, pe 8–12), Turun alueen yhteispäivystykseen (p. 02 313 8800, virka-ajan jälkeen) tai tee netin Omaolo-palvelussa sähköinen oirearvio (www.omaolo.fi). Puhelinpalvelusta tai sähköisestä oirearviosta potilas ohjataan tarvittaessa hengitystieinfektiopotilaiden vastaanotolle Mäntymäen terveysasemalle. Hätätapauksissa soita 112.

Miten toimin, jos epäilen sairastuneeni koronaan?

Jos sinulla on koronavirustautiin sopivia oireita (Koronavirus – toimi näin, jos epäilet tartuntaa itselläsi), tee Omaolon oirearvio tai ota yhteyttä puhelimitse:

 • Turun koronaneuvontapuhelimeen, p. 02 266 2714
 • Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon koronaneuvontapuhelin p. 02 266 2012
 • työterveyshuoltoosi
 • Turun alueen yhteispäivystykseen p. 02 313 8800
 • Päivystysapuun p. 116 117

puhelimessa terveydenhuollon henkilökunta haastattelee sinut sekä arvioi tilanteesi ja antaa toimintaohjeet.

Jos arvion perusteella epäillään koronavirustartuntaa, terveydenhuollon ammattilainen antaa sinulle ohjeita esimerkiksi testauksen suhteen. Terveyskeskuksessa on käytössä nenänielusta pumpulipuikolla otettava koronavirustesti. Vasta-ainetestejä ei ole toistaiseksi käytössä.

Omaolossa on koronavirustaudin oirearviokysely. Saat palvelusta nopeasti luotettavan tiedon omasta tilanteestasi ja tarvittaessa ohjauksen suoraan oikealle ammattilaiselle. Oirearvion tehnyt turkulainen saa automaattisesti sähköisen ajanvarauksen koronavirustestiin. Alle 16-vuotiaita suositellaan täyttämään Omaolon oirearvio aikuisen kanssa.

Mitä teen, jos Koronavilkku vilkuttaa?

Seuraa sovelluksen antamia ohjeita. Jos sinulla on koronaan sopivia oireita, ota yhteyttä terveydenhuoltoon. Jos oireita ei ole, yhteyttä ei tarvitse ottaa. 

Miten Mäntymäen terveysaseman hengitystieinfektiopotilaiden vastaanotto toimii?

Vastaanotto toimii vain ajanvarauksella soittamalla Turun koronaneuvontapuhelimeen, p. 02 266 2714 (arkisin klo 8-15 ja viikonloppuisin klo 9-11). Vastaanotolla tutkitaan sekä hoidetaan hengitystieoireista kärsiviä potilaita ja arvioidaan sairaalahoidon tarvetta.

Annetaanko Turun satamissa ja lentokentillä koronaohjeistusta?

Turku on työskennellyt yhdessä lentokentän ja sataman kanssa koronaepidemian rajaamiseksi. Koronainfoa on jaettu sekä Viking Linen että Tallink&Silja Linen satamissa ja Turun lentoasemalla. Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri testasivat yhdessä elo-syyskuussa Skopjesta ja Gdanskista saapuneita lentoja. Testausta jatketaan myös lokakuusta eteenpäin. Kaikki matkustajat saavat tarvittavat ohjeistuksen sekä mahdollisuuden koronavirustestaukseen.

SPR:n vapaaehtoiset ovat vastassa riskimaista saapuvia matkustajia Turun satamissa sekä lentokentällä ja antavat koronavirukseen liittyvän ohjeistuksen. 

THL on jakanut Euroopan maat liikennevalomallin mukaisesti riskimaihin. Liikennevalot päivitetään viikoittain.

Riskimaista tulevien tulee jäädä omaehtoiseen 10 vuorokauden karanteeniin. 1.10.2020 alkaen omaehtoista karanteenia voi lyhentää kahdella vapaaehtoisella testillä, jotka otetaan 72 tunnin välein. Mikäli haluat lyhentää omaehtoisen karanteenin pituutta koronatesteillä, sinun tulee hakeutua maahan saapumisen jälkeen koronatestiin esimerkiksi oman kuntasi terveyskeskukseen, omaan työterveyshuoltoosi tai voit ottaa yhteyttä Turun koronaneuvontapuhelimeen, p. 02 266 2714 (arkisin klo 8-15). 

Kuinka moni koronavirustartunnan saanut parantuu?

Valtaosa tartunnan saaneista parantuu. Myös sairaalassa hoidetuista potilaista suurin osa toipuu taudista.

Pääsenkö hammaslääkäriin, jos minulla on hengitystieinfektio ja hampaani särkee?

Suun terveydenhuolto hoitaa potilaita, joilla on hengitystieinfektion oireita (kuten yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta), ainoastaan kiireellisessä hoidontarpeessa. Suun terveydenhuolto ilmoittaa asiakkaalle peruuntuvan ajan tekstiviestitse.

 • Suun terveydenhuollon ajanvaraus (p. 02 266 0644).

Mihin viikonloppuna menen, jos tarvitsen lääkäriä muuhun kuin hengitystieinfektio-oireisiin?

Voit soittaa Turun alueen yhteispäivystykseen, Tyks Akuuttiin, p. 02 313 8800 tai Päivystysapuun 116 117.

 • arvioi Omaolon avulla, millaista hoitoa tarvitset

Miten peruutan ajan terveydenhuoltoon, kun puhelinpalvelu on ruuhkautunut?

Ajan voi peruuttaa puhelinpalvelussa 24/7. Valitse ensin terveysasema, jolle kuulut ja paina 3. Jätä tämän jälkeen viesti vastaajaan.

Jos linja on virka-aikana esimerkiksi ruuhkautumisen takia suljettu, viestiä ei voi jättää. Odota, että puhelinlinja avataan uudelleen ja jätä viesti.

Miten nopeasti koronatestiin pääsee? Kuinka kauan testitulosta pitää odottaa?

Testiin pääsee tällä hetkellä joko samana päivänä tai yhteydenottoa seuraavana päivänä. Testituloksen saa arkipäivisin 1-2 vrk:n kuluessa näytteenotosta, viikonloppuisin otettujen näytteiden vastaukset saat viimeistään seuraavana arkipäivänä.
Negatiivisen testituloksen automaattinen ilmoitus on tulossa lähitulavisuudessa käyttöön.

_________________________

Maskit ja maskisuositus

Tarvitsenko kasvomaskia koronatartunnalta suojautumisessa?

Koronapandemia kiihtyy Varsinais-Suomessa. Alueellinen koronaa ehkäisevä työryhmä linjasi 6.10., että koko maakunta on koronapandemian kiihtymisvaiheessa. Kasvomaskin käyttöä suositellaan 2. asteen oppilaitoksissa, korkeakouluissa, joukkoliikenteessä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa. Lisäksi alueellinen ryhmä suosittaa, ettei sisätiloissa tule järjestää yli 20 henkilön suuruisia yksityistilaisuuksia pandemian kiihtymisen vuoksi. Suositus tulee voimaan maanantaina 19. lokakuuta. Ohjausryhmän toivomus on, että suositusta noudatetaan heti.

Kasvomaskien käyttöä suositetaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella THL:n kiihtymisvaiheen suosituksen mukaisesti.

Kasvomaskin rinnalla turvavälit sekä hyvä käsi- ja yskimishygienia ovat edelleen erittäin tärkeitä. Kasvomaskien käyttö saattaa vähentää hengitystie-eritteiden (pisaroiden) leviämistä ympäristöön. Näin ne voivat vähentää myös oireettomien viruksen kantajien aiheuttamia tartuntoja.

Turun kaupunki on suositellut joukkoliikenteessä maskien käyttöä kaikille matkustajille jo elokuusta lähtien. Ruuhka-aikoina busseissa voi olla täyttä, eikä turvavälejä ole mahdollista noudattaa. Mikäli mahdollista, matkustaminen kannattaa ajoittaa ruuhka-aikojen ulkopuolelle. Suosittelemme myös välttämään edelleen käteisen käyttöä ja käyttämään mobiililippua tai lataamaan matkakortin esim. nettilatauspalvelussa. 

Milloin maskien jakaminen vähävaraisille aloitetaan? Mistä niitä voi hakea? 

Maskien jakaminen alkaa tiistaina 13.10. kello 12 Skanssin Monitorissa. Kangasmaskeja jaetaan kaksi kappaletta jokaiselle niitä tarvitsevalle. Monitori sijaitsee Skanssin kauppakeskuksen toisessa kerroksessa itäparkin päädyssä, Intersportin myymälää vastapäätä. Skanssin Monitori on avoinna arkisin klo 12–18.

_________________________

Riskiryhmät ja karanteeni

Mitkä ovat koronavirustaudin riskiryhmät?

Toistaiseksi on kertynyt vähän täsmällistä tietoa siitä, mitkä perussairaudet altistavat vakavalle koronavirustaudille. Päivitämme riskiryhmäluetteloamme sitä mukaa kun tietoa kertyy. Tämänhetkisen tiedon perusteella yli 70-vuotiaat henkilöt ovat muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion.
Vakavan koronavirusinfektion vaaraa voivat lisätä ne perussairaudet, jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä. Kannattaa aktiivisesti seurata THL:n määrittelmiä riskiryhmätietoja, koska niihin saattaa tulla muutoksia.

Kuka päättää karanteenista ja eristyksestä?

Karanteenista päättää kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri. Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin. Eristyksellä tarkoitetaan koronavirusinfektioon sairastuneen eristämistä kotiinsa tartuttavuusajaksi.

Saako karanteenissa oleva käydä ulkona tai mennä kauppaan?

Karanteenissa olevan pitää välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Ulos voi mennä, jos ei mene muiden ihmisten lähelle. Esimerkiksi työhön, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin tai kauppaan sen sijaan ei saa mennä, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää. 

Voiko karanteenin aina toteuttaa kotona? 

Karanteenin voi yleensä toteuttaa kotona. Jos kotona kuitenkin asuu yli 70-vuotiaita tai perussairaita henkilöitä, voidaan joutua harkitsemaan erityisjärjestelyjä. Tämä johtuu siitä, että karanteenissa oleva voi sairastua ja tartuttaa tautia eteenpäin ennen kuin ehtii hakeutua hoitoon. Koronaviruksen aiheuttama tauti voi olla ikääntyneille ja perussairaille vakava. 

Karanteenitilat Turussa?

Turun terveydenhuollossa on varauduttu karanteenin järjestämiseen sekä yksittäisille henkilöille että suuremmille ryhmille. Karanteenitilat ovat tarkoitettu henkilöille, jotka sairastuvat Turussa, eivätkä he esimerkiksi asu pysyvästi kunnassa (mm. matkailijat) tai henkilöille, jotka eivät voi olla kotikaranteenissa (esim. kotona vakavasti sairas henkilö, jota ei haluta altistaa sairaudelle). Pääasiassa karanteeni pyritään aina järjestämään kotikaranteenina.

Mitä tarkoittaa omaehtoinen karanteeni?

Jos saavut Suomeen maasta, joka on liikennevalomallissa punainen tai harmaa, suosittelemme 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia. Karanteeni on suositeltava, vaikka paluumatkasi Suomeen kulkisi vihreän maan kautta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) päivittää sivuillaan ohjeistusta Suomeen saapuville matkustajille ja työntekijöille, jossa kerrotaan selkeästi myös ohjeet omaehtoisesta karanteenista:

Voiko Kaupunginsairaalan osastoilla vierailla vapaasti?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut 15.9.2020 ohjeistuksen koskien sairaalassa tapahtuvia vierailuja. Sairaalapalveluiden osastojen potilaat kuuluvat lähes poikkeuksetta koronavirusinfektion riskiryhmään. Epidemiatilanteen vuoksi suositellaan, että potilasvierailuja sairaalassa toistaiseksi vältetään tai vähennetään. Sairaalavierailun edellytyksenä on asianmukainen suojainten käyttö, jotta potilaiden ja muiden henkilöiden turvallisuus voidaan varmistaa.  Vierailijat käyttävät suojaimia sairaalaan sisätiloissa koko sairaalakäynnin ajan. Sairaala ei pääsääntöisesti jaa suu-nenäsuojaimia, mutta jos suojainta ei ole tai se ei ole sovelias, niin maski annetaan.

Mistä iäkkäät ihmiset saavat apua ruokaostosten hankkimisessa?

Asiakkaiden, jotka tarvitsevat kaupungin kotiateriapalvelua, tulee olla yhteydessä tukipalveluyksikköön, p. 050 373 1037 (ma-pe klo 9-12).

Turun kaupungin järjestämä kauppapalvelu päättyi 18.6.2020.Turun kaupungin hyvinvointitoimiala lähetti poikkeustilanteen kauppapalvelun asiakkailleen tiedotteen, jossa kerrottiin palvelun loppumisesta. Kaupunki ohjeisti asiakkaita joko käymään itse kaupassa tai hoitamaan kaupassakäynnin omaisten tai läheisten avulla.

Maksullista kotiinkuljetusta tarjoavat Turussa useat ruokakaupat. Voit tilata ruuat ja kotiinkuljetuksen netissä. Lue lisää

  Minulla on terveys- tai sosiaalialan koulutus ja haluan auttaa. Mihin voin ottaa yhteyttä?

  Mikäli sinulla on terveysalan koulutusta ja haluat tarjoutua auttamaan, ota yhteyttä Turun terveyspalveluihin:

  Mikäli sinulla on sosiaalialan koulutusta ja haluat tarjoutua auttamaan, ota yhteyttä Turun perhe- ja sosiaalipalveluihin:

  _________________________

  Opetus ja päivähoito

  Onko päiväkodit auki?

  Päiväkodit ovat auki normaalisti. Turun kaupungin sivistystoimiala suosittaa nykyisen koronatilanteen huomioiden vanhemmille maskin käyttöä päiväkodissa lapsen vienti- ja hakutilanteessa.

  Miten kouluissa toimitaan syksyllä?

  Koulut alkoivat viikolla 33 lähiopetuksena turvavälejä ja hyvää hygieniaa noudattaen. Kouluihin ei mennä sairaana.

  Miten kouluterveydenhuolto toimii syksyllä?

  Kouluterveydenhuolto toimii kouluilla mahdollisimman normaaliin tapaan, ja oppilaiden terveystarkastukset käynnistyvät heti lukukauden alkaessa. Koronavirustilanteen vuoksi joudumme rajoittamaan vapaata asioimista terveydenhoitajan vastaanotolla. Terveydenhoitajat ovat kouluilla oppilaiden tavoitettavissa ilman ajanvarausta erillisinä asioimisaikoina tai etukäteen sovitusti ajanvarauksella. Asioimisajat vaihtelevat kouluittain ja niistä tiedotetaan koulukohtaisesti esimerkiksi Wilman kautta. Lisätietoja kouluterveydenhuollosta korona-aikana, saat klikkaamalla tästä.

  Järjestetäänkö kouluruokailua?

  Turun kaupungin päiväkodeissa ja perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnassa toimipisteissä paikalla oleville lapsille sekä nuorille toimitetaan ateriat normaalisti hygieniaohjeita noudattaen. Kouluissa, lukioissa ja ammatti-instituutissa kouluruokailu normaalisti turvavälejä ja hyvää käsihygieniaa noudattaen. Toteutus riippuu koulujen erilaisista tiloista ja tilajärjestelyistä.

  Lisätietoja

  Turun kaupungin koulujen ja päivähoidon toiminta korona-aikana

  _________________________

  Kaupungin palvelut ja tapahtumat

  Miten koronavirus vaikuttaa Turun kaupungin palveluihin ja tapahtumiin?

  Turun kaupungin palvelut pidetään käynnissä mahdollisimman normaalisti. Esimerkiksi uimahallit, muut liikuntapaikat, museot ja kirjastot ovat auki. 

  Kaikkialla noudatetaan tarkkoja turvatoimia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Käytössä ovat käsidesi, maskit ja visiirit, pleksit, turvavälit ja turvallisuusohjeista muistuttaminen henkilökunnalle ja asiakkaille. 

  Yleisötapahtumia on kaupungissa elokuusta 2020 alkaen järjestetty turvallisuusohjeistukset ja kävijämäärien rajoitukset huomioiden. 

  Mitä asiakastyössä pitää ottaa huomioon?

  Työterveyslaitos ohjeistaa työntekijöitä, jotka toimivat poikkeusaikana palvelualan työpaikoilla. Ohjetta voi soveltaa lähikontaktissa tapahtuvaan asiakastyöhön esim. kampaamoissa, ravintola- ja kaupanalalla, kiinteistönhuollossa sekä vartiointitehtävissä.

  Mistä voin kysyä elintarvikkeiden tarjoilusta ja myynnistä?

  Elintarvikkeiden tarjoilusta ja myynnistä voi kysyä lisätietoja Turun kaupungin Ympäristöterveydestä.

  Miten peruutan tai vaihdan teatterilipun? 

  Peruutettujen esitysten osalta kaikki lipun ostaneet asiakkaat kontaktoidaan. Liput voi vaihtaa teatterin lahjakorttiin, syksyn esityksiin tai asiakkaalla on mahdollisuus saada rahat takaisin. Lippujen vaihdosta tai palautuksesta tulee kertoa teatterille 29.5. mennessä.

  Onko Kauppatori auki?

  Kauppatori on ainakin normaalisti auki n. klo 7-18.

  Mistä saan vähävaraisille tarkoitettua ruoka-apua?

  Miksi Turussa kaupungin työntekijöillä tai Fölin kuljettajilla ole maskeja?

  Työntekijöiden maskisuositusten osalta kaupunki seuraa THL:n suosituksia, joiden mukaan tärkeimmät keinot tartunnan ehkäisemisessä ovat käsienpesu ja turvavälit.

  Ensisijaiset kohteet suojaimien käytölle kaupungin henkilökunnan osalta ovat edelleen sosiaali- ja terveydenhuollon puolella. Lisäksi kaupungin asiakaspalvelupisteisiin on asennettu suojapleksejä tartuntojen ehkäisemiseksi. Muun asiakastyön osalta kaupunki ei ole ohjeistanut suojainten käyttöä, mutta esim. riskiryhmään kuuluvat työntekijät voivat halutessaan käyttää suojaimia.

  Turun kaupunki on antanut suosituksen maskien käyttämisestä julkisessa liikenteessä joukkoliikenteen asiakkaiden osalta. Fölin kuljettajien työturvallisuudesta vastaavat liikennöitsijät, joilta Turun kaupunki tilaa liikennöintipalvelun ja jotka ovat kuljettajien työnantajia.

  _________________________

  Liikkumis- ja kokoontumisrajoitukset

  Kokoontumisrajoitteet

  Aluehallintovirastot antavat määräyksiä liikkumis- ja kokoontumisrajoituksista. Ohjeiden tarkoituksena on varmistaa osallistujien turvallisuus ja estää koronavirustartuntojen leviäminen. Ajantasaisimmat kokoontumisrajoitteet yleisötilaisuuksiin ja tapahtumiin löytyvät aluehallintoviraston verkkosivustolta:

  Varsinais-Suomen alueellinen koronaryhmä suosittaa 19.10.2020 alkaen, ettei sisätiloissa tule järjestää yli 20 henkilön suuruisia yksityistilaisuuksia pandemian kiihtymisen vuoksi. 

  Matkustaminen

  Kulkevatko paikallisbussit?

  Föli-bussit liikennöivät normaalisti. Julkisessa liikenteessä suositellaan kasvomaskin käyttöä matskustaessa. 

  Voinko matkustaa ulkomaille?

  Koronavirusepidemian tilanne vaihtelee eri maissa. Suomessa seurataan tilannetta aktiivisesti ja kansalliset ohjeet muuttuvat maailman ja valtioiden koronavirustilanteen mukaan. Seuraa kansallisia ohjeita THL:n sekä Ulkoministeriön sivuilta.

  Edelleenkään ei suositella tarpeetonta matkustamista maihin, jossa koronavirusepidemia ei ole rauhoittunut.

  Kun palaan ulkomailta, miten pitkään joudun olemaan kotona?

  Maahan saapuessasi sinun täytyy jäädä 10 vrk:n omaehtoiseen karanteeniin. Vaihtoehto omaehtoiselle karanteenille on kaksi koronavirustestiä, jotka otetaan 72 tunnin välein. Mikäli haluat lyhentää omaehtoisen karanteenin pituutta koronatesteillä, sinun tulee hakeutua maahan saapumisen jälkeen koronatestiin esimerkiksi oman kuntasi terveyskeskukseen, omaan työterveyshuoltoosi tai voit ottaa yhteyttä Turun koronaneuvontapuhelimeen, p. 02 266 2714 (arkisin klo 8-15).

  Lue tarkemmin THL:n ja Ulkoministeriön sivuilta:

  Miksi kaikkia Skopjesta Turkuun lentokoneella saapuneita ei ole testattu? Onko testistä mahdollista kieltäytyä? Eikö maahantuloon vaadita negatiivista koronavirusnäytettä?

  Kansallinen lainsäädäntö ei edellytä negatiivista koronavirustestitodistusta Skopjesta Suomeen ja Turkuun saapuvilta.

  Kaikille matkustajille tarjotaan testiä. Testiin osallistuminen on lain mukaan vapaaehtoista. Osallistuminen on kuitenkin suositeltavaa.

  Turkuun Skopjesta saapuneiden lentomatkustajien testaaminen aloitettiin lauantaina 8. elokuuta. Muutamia matkustajia on jätetty testaamatta erinäisistä syistä, esimerkiksi pienistä lapsista on vaikea saada näytteitä. Tarkkoja syitä ei ole mahdollista eritellä matkustajien tietosuojan vaarantumatta.

  Miten karanteeniin määrättyä henkilöä valvotaan? Kuka vastaa valvonnasta? 

  Karanteenipäätöksen tekee aina kunnan tartuntataudeista vastaava virkalääkäri. Turussa karanteenin noudattamista valvotaan puhelinsoitoilla tartuntatautien valvonnasta.

  Kuinka pian positiivisen näytteen antaneisiin ollaan yhteydessä? Millaisia toimenpiteitä positiivisen koronanäytteen antamisesta seuraa?

  Koronanäytteen antaneisiin ollaan yhteydessä mahdollisimman pian testituloksen valmistumisen jälkeen puhelimitse. Tartunnan saaneille annetaan samalla tarkempi ohjeistus karanteenissa olemiseen ja oireiden seuraamiseen sekä tarvittaessa hoitoon hakeutumiseen. Positiivisen koronatestin antajien kanssa selvitetään myös sitä, mistä tartunta on mahdollisesti saatu ja ketkä ovat voineet altistua sairaudelle. 

  Koskeeko karanteeni myös lentokoneen henkilökuntaa?

  Karanteeni ei koske lentokoneen henkilökuntaa, joka on vieraillut kohdemaassa ainoastaan lentokentällä. 

  Minne henkilö majoittuu, kun hänet määrätään matkustamisen jälkeen karanteeniin? 

  Karanteeniin asetettu henkilö voi asua kotonaan. Karanteenissa saa ulkoilla turvavälejä noudattaen, mutta sen sijaan töihin, kouluun, päiväkotiin, kauppaan tai muihin julkisiin tiloihin meneminen on kiellettyä. Muut perheenjäsenet voivat toimia normaalisti.

   Miksi lennolta tulleet päästetään kotiin bussilla?

   Uusimpien ohjeiden mukaan henkilö voi karanteenipäätöksen saatuaan kulkea julkisella kulkuneuvolla kasvomaskia käyttäen välttämättömiin menoihin. Sellaisiksi katsotaan esimerkiksi lääkärikäynti tai siirtyminen lentokentältä suoraan kotiin karanteeniin.  

   Karanteenissa oleva henkilö ei saa mennä töihin, kouluun, varhaiskasvatukseen, kauppaan eikä muihin julkisiin tiloihin. 

   Onko lentokentän kautta kulkevilla busseilla turvallista matkustaa?

   Busseissa turvavälien noudattaminen on hankalaa erityisesti ruuhka-aikoina. Kaikille matkustajille suositellaan kasvomaskin käyttöä reitistä riippumatta. Fölin ohjeet turvalliseen matkustamiseen:  

   • Matkusta vain terveenä.
   • Käytä kasvomaskia bussissa. 
   • Muista turvaväli. Pyri pitämään normaalia enemmän etäisyyttä muihin matkustajiin pysäkeillä, bussiin noustessa ja bussissa.   
   • Maksa matka matkakortilla tai Föli-sovelluksesta ostetulla lipulla. Lataa matkakortti netissä. 
   • Jos mahdollista, ajoita liikkumisesi ruuhka-aikojen (klo 7–9 ja 14–17) ulkopuolelle. Pääsääntöisesti ruuhkaisinta on aamuisin Turun keskustan suuntaan kulkevissa busseissa sekä iltapäivisin keskustasta poispäin kulkevissa busseissa. 
   • Huolehdi hygieniasta pesemällä kädet usein. Fölin busseissa on tarjolla käsidesiä. 
   • Tutustu tarkempiin ohjeisiin: Koronaviruksen vaikutukset Fölin liikenteeseen ja muihin palveluihin.
   Asiasanat: