Miten toimin, jos epäilen sairastuneeni? Mitkä ovat koronavirustaudin riskiryhmät? Kenen tulee jäädä karanteeniin? Mitkä kaupungin palvelut ovat auki? (Päivitetty 30.8.2021).

Koottu tieto ja ohjeistus koronaviruksen leviämisen ehkäisystä Turussa:

Koottu ohjeistus koronarokotuksiin Turussa:

THL seuraa tilannetta verkkosivuillaan ja päivittää sinne tuoreimmat tiedot

Aiheet:

Koronavirus ja terveyspalvelut

Minulla on flunssan oireita, ovatko ne koronaviruksen aiheuttamia?

Koronavirusinfektion oireet vaihtelevat ja ne voivat olla hyvinkin lieviä. Oireet voivat esiintyä myös erilaisilla yhdistelmillä tai yksinään. Oireita ovat esimerkiksi: nuha ja/tai tukkoisuus, kurkkukipu, yskä, kohonnut ruumiinlämpö tai kuume, lihassärky/päänsärky, poikkeava väsymys, ripuli, pahoinvointi, oksentelu, hengenahdistus, haju-/makuaistin menetys. 

Koululaisten ja opiskelijoiden oireet ovat usein lieviä, mutta siitä huolimatta testaus on aiheellista.

Pelkästään oireiden perusteella ei voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri. Jos epäillään koronavirusta, tehdään testi. Koronavirustesti otetaan pumpulipuikolla nenänielusta. Vasta-ainetestejä ei ole toistaiseksi saatavilla terveyskeskuksesta.

Miten toimin, jos epäilen sairastuneeni koronaan?

Jos sinulla on koronavirustautiin sopivia oireita (Koronavirus – toimi näin, jos epäilet tartuntaa itselläsi), tee Omaolon oirearvio tai ota yhteyttä puhelimitse:

 • Turun koronaneuvontapuhelimeen, p. 02 266 2714 
 • peruskoulainen:kouluterveydenhuollon koronaneuvontapuhelimeen, p. 02 266 2012 (ma - pe klo 8–11) 
 • lukiolaiset ja ammatilliset oppilaitosten opiskelijat: opiskeluterveydenhuollon keskitettyyn puhelinpalveluun p. 02 266 1570 (ma-to klo 8 - 15, pe 8 - 13). 
 • työterveyshuoltoosi
 • Turun alueen yhteispäivystykseen p. 02 313 8800
 • Päivystysapuun p. 116 117

Puhelimessa terveydenhuollon henkilökunta haastattelee sinut sekä arvioi tilanteesi ja antaa toimintaohjeet. Jos arvion perusteella epäillään koronavirustartuntaa, terveydenhuollon ammattilainen antaa sinulle ohjeita esimerkiksi testauksen suhteen.

Omaolossa on koronavirustaudin oirearviokysely. Saat palvelusta nopeasti luotettavan tiedon omasta tilanteestasi ja tarvittaessa ohjauksen suoraan oikealle ammattilaiselle. Oirearvion tehnyt turkulainen saa automaattisesti sähköisen ajanvarauksen koronavirustestiin.

Milloin tarvitsen terveydenhuollon ammattihenkilön arvion oireistani?

Jos ylähengitystieinfektion oireina ovat heikentynyt yleistila, selkeästi pitkittynyt kuumeilu ja hengenahdistus tarvitset hoitoa ja lääkärin arviota.

Jos sinulla on tällaisia oireita, soita yllä mainittuihin numeroihin tai tee netin Omaolo-palvelussa sähköinen oirearvio (www.omaolo.fi).

Puhelinpalvelusta tai sähköisestä oirearviosta potilas ohjataan tarvittaessa hengitystieinfektiopotilaiden vastaanotolle Mäntymäen terveysasemalle. Hätätapauksissa soita 112.

  Mistä saan tietoa Koronarokotuksista?

  Ajankohtaisen tiedon ja linkit ajanvarukseen löydät 

  Mitä teen, jos Koronavilkku vilkuttaa?

  Seuraa sovelluksen antamia ohjeita. Jos sinulla on koronaan sopivia oireita, ota yhteyttä terveydenhuoltoon. Jos oireita ei ole, yhteyttä ei tarvitse ottaa. 

  17.6. alkaen sovellus antaa yleisten ohjeiden lisäksi kohdennettuja ohjeita henkilöille, jotka ovat jo saaneet yhden tai kaksi annosta rokotetta tai jotka ovat sairastaneet koronavirustaudin aikaisemmin. Ohjeistuksessa on otettu huomioon Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen muuttuneet karanteenikäytännöt oireettomilla rokotetuilla ja taudin sairastaneilla.
  Lisätiedot: Koronavilkku-sovelluksen uusin versio julkaistaan tänään – mukana toimintaohjeet rokotetuille altistusilmoituksen saaneille 

   Lue lisää: Koronavilkku-sovellus yhteentoimivaksi muiden EU/Eta-maiden sovellusten kanssa

  Miten Mäntymäen terveysaseman hengitystieinfektiopotilaiden vastaanotto toimii?

  Vastaanotto toimii vain ajanvarauksella soittamalla Turun koronaneuvontapuhelimeen, p. 02 266 2714 (arkisin klo 8-15). Vastaanotolla tutkitaan sekä hoidetaan hengitystieoireista kärsiviä potilaita ja arvioidaan sairaalahoidon tarvetta.

  Missä voin käydä Turussa koronatestissä ja mitä se maksaa?

  Koronatesti on maksuton. Turussa testipisteistä ovat mm. 

  • Tykslabin toimipisteet (vsshp.fi)
  • Varissuon terveysasema (avoinna ma-pe klo 9–11 ja 12–14) Huom! Varissuon testipiste palvelee vain turkulaisia. Lähikuntalaisten tulee kääntyä oman kuntansa tai TYKSin testauspisteiden puoleen. 
  • Koronantorjuntabussin aikataulu arkisin:
   Halinen, Huudi (os. Gregorius IX:n tie 8, ma–pe klo n. 10–11)
   Perno/Pansio (os. Hyrköistentie 26): ma-pe klo 12.00–14.00
   Koronantorjuntabussi on Turun kaupungin testauspiste ja palvelee vain turkulaisia ja Turussa asuvia. Lähikuntalaisten tulee kääntyä oman kuntansa tai TYKSin testauspisteiden puoleen.
  • Opiskelijoiden koronatestaukset

  Kuinka moni koronavirustartunnan saanut parantuu?

  Valtaosa tartunnan saaneista parantuu. Myös sairaalassa hoidetuista potilaista suurin osa toipuu taudista.

  Millaisen taudin koronavirus voi aiheuttaa lapsille ja nuorille?

  THL:n sivuilta löytyy tietoa mm. siitä, millaisen taudin koronavirusinfektio voi lapsille ja nuorille aiheuttaa, lasten ja nuorten koronavirusinfektioon liittyvistä jälkitaudeista sekä pitkittyneestä koronataudista lapsilla ja nuorilla.

  Lapset ja koronavirus (thl.fi)

  Pääsenkö hammaslääkäriin, jos minulla on hengitystieinfektio ja hampaani särkee?

  Suun terveydenhuolto hoitaa potilaita, joilla on hengitystieinfektion oireita (kuten yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta), ainoastaan kiireellisessä hoidontarpeessa. Suun terveydenhuolto ilmoittaa asiakkaalle peruuntuvan ajan tekstiviestitse.

  • Suun terveydenhuollon ajanvaraus (p. 02 266 0644).

  Mihin viikonloppuna menen, jos tarvitsen lääkäriä muuhun kuin hengitystieinfektio-oireisiin?

  Voit soittaa Turun alueen yhteispäivystykseen, Tyks Akuuttiin, p. 02 313 8800 tai Päivystysapuun, p. 116 117.

  • arvioi Omaolon avulla, millaista hoitoa tarvitset

  Miten peruutan ajan terveydenhuoltoon, kun puhelinpalvelu on ruuhkautunut?

  Ajan voi peruuttaa puhelinpalvelussa 24/7. Valitse ensin terveysasema, jolle kuulut ja paina 3. Jätä tämän jälkeen viesti vastaajaan.

  Jos linja on virka-aikana esimerkiksi ruuhkautumisen takia suljettu, viestiä ei voi jättää. Odota, että puhelinlinja avataan uudelleen ja jätä viesti.

  Miten nopeasti koronatestiin pääsee? Kuinka kauan testitulosta pitää odottaa?

  Testiin pääsee tällä hetkellä joko samana päivänä tai yhteydenottoa seuraavana päivänä. Testituloksen saa arkipäivisin 1-2 vrk:n kuluessa näytteenotosta, viikonloppuisin otettujen näytteiden vastaukset saat viimeistään seuraavana arkipäivänä. Kun olet käynyt testissä, sinun on suositeltavaa olla omaehtoisessa karanteenissa kunnes testitulos valmistuu.

  • Turkulaiset saavat negatiivisesta testituloksesta automaattisesti tiedon tekstiviestillä. Asiakkaan puhelinnumero tulee olla tallennettuna Turun terveydenhuollon potilastietojärjestelmässä. Jos puhelinnumeroa ei ole potilastietojärjestelmässä tallennettuna, tekstiviesti ei lähde asiakkaalle.
  • Lapset, joilla ei ole omaa puhelinnumeroa, saavat tiedon koronatestin tuloksista siihen puhelinnumeroon, joka heillä on potilastietojärjestelmässä.
  • Automaattinen tekstiviesti lähtee asiakkaalle kahdesti päivässä eli tulokset ilmoitetaan klo 14 ja klo 21 jälkeen jokaisena viikonpäivänä. Tuloksen voi tarkistaa myös Omakanta-palvelussa.

  Onko koronavirukseen sairastuneen kerrottava tartunnastaan muille?

  Tähän ja moniin muihin koronaan ja tietosuojaan liittyviin kysymyksiin saa vastauksia osoitteessa:

  _________________________

  Maskit ja maskisuositus

  Tarvitsenko kasvomaskia koronatartunnalta suojautumisessa?

  Maskia suositellaan käytettäväksi hyvin laajasti: 

  • Turun kaupunki suosittelee kasvomaskin käyttöä julkisilla paikoilla ja kaupungin toimipaikoissa.
  • Föli velvoittaa kasvomaskin käyttöä pysäkeillä, busseissa ja vesibusseissa. 
  • Maskin käyttöä suositellaan kaikille toisella asteella ja peruskouluissa luokille 4-9.  
  • Kasvomaskin käyttöä edellytetään yli 15-vuotiailta ja suositellaan kouluikäisille, erityisesti 12-vuotta täyttäneille, sisäliikuntatiloissa muulloin kuin liikuntasuorituksen aikana.
  • Maskia on hyvä käyttää myös päiväkotien eteisissä lapsia tuodessa ja hakiessa. 
  • Erityisen tärkeää on käyttää maskia terveydenhuollon toimipisteissä asioidessa.

  Maskien jakaminen vähävaraisille? 

  Turku jakaa maskeja vähävaraisilleturku.fi/maskijako

  • Kauppatorin Monitori, KOP-kolmio (Aurakatu 8), maskijako arkisin klo 9–18 ja lauantaisin klo 10–15.
  • Skanssin Monitori (Skanssin kauppakeskus, toisessa kerroksessa itäparkin päädyssä, Intersportin myymälää vastapäätä) avoinna ma-to klo 12–18 ja pe 11–17
  • Sosiaalipalvelut, Linnankatu 23, (Eskeli), avoinna arkisin klo 8.15–15.45

  _________________________

  Riskiryhmät ja karanteeni

  Mitkä ovat koronavirustaudin riskiryhmät?

  Tämänhetkisen tiedon perusteella yli 70-vuotiaat henkilöt ovat muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion.

  Vakavan koronavirusinfektion vaaraa voivat lisätä ne perussairaudet, jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä.

  Miten pitkä on karanteeni?

  THL on muuttanut (2.8.) suositustaan koronakaranteenin kestosta. Tartuntatautilääkärin asettaman karanteenin kestoksi suositellaan nykyisen 14 vuorokauden sijaan 10:tä vuorokautta.

  THL:n uuden ohjeen mukaan karanteenin voi purkaa, jos altistuneesta aikaisintaan 6 vuorokautta altistumisen jälkeen otettu koronatesti on negatiivinen. Sairaanhoitopiirit ja kunnat harkitsevat kuitenkin itsenäisesti, miten laajasti ne mahdollistavat tämän testauksen. Negatiivisen testituloksen perusteella kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri voi tehdä päätöksen karanteenin lopettamisesta.

  Suositusta muutetaan, koska uusi tieto on osoittanut, että lyhyempi karanteeniaika on riittävä tartuntojen leviämisen ehkäisemisen kannalta. Altistuneen tulee silti seurata oireiden ilmaantumista 14 päivää altistuksen alkamisesta. Jos oireita ilmaantuu, tulee testiin mennä välittömästi.

  Lisätiedot: THL suosittelee koronan karanteeniajan lyhentämistä 10 vuorokauteen

  Kuka päättää karanteenista ja eristyksestä?

  Karanteenista päättää kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri. Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin. Eristyksellä tarkoitetaan koronavirusinfektioon sairastuneen eristämistä kotiinsa tartuttavuusajaksi.

  Karanteenikäytännöt muuttuvat koronarokotuksen saaneilla ja taudin sairastaneilla

  THL ohjeistaa:

  Koronalle altistunutta ei jatkossa määrätä karanteeniin seuraavissa tapauksissa:

  • Henkilö on saanut kaksi rokoteannosta ja toisesta annoksesta on kulunut vähintään viikko
  • Henkilö on saanut yhden rokoteannoksen 6 kuukauden sisällä siitä, kun hänellä on todettu koronatartunta ja rokotuksesta on kulunut vähintään viikko
  • Henkilöllä on lääkärintodistus alle 6 kuukautta aiemmin todetusta koronatartunnasta.

  Tartuntatautilääkäri voi päättää arviossaan toisin ja huomioon on otettava tekijät, jotka voivat vaikuttaa rokotteen tehoon. Näitä ovat mm. paikallinen virusmuunnostilanne, ikä ja mahdollinen perustauti. Muuttuneet karanteenikäytännön ohjeet koskevat myös sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia.

  Saako karanteenissa oleva käydä ulkona tai mennä kauppaan?

  Karanteenissa olevan pitää välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Ulos voi mennä, jos ei mene muiden ihmisten lähelle. Esimerkiksi työhön, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin tai kauppaan sen sijaan ei saa mennä, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää. 

  Miten matkustaminen vaikuttaa karanteeniin? 

  Katso kohdasta Matkustaminen.

  Voiko karanteenin aina toteuttaa kotona? 

  Karanteenin voi yleensä toteuttaa kotona. Jos kotona kuitenkin asuu yli 70-vuotiaita tai perussairaita henkilöitä, voidaan joutua harkitsemaan erityisjärjestelyjä. Tämä johtuu siitä, että karanteenissa oleva voi sairastua ja tartuttaa tautia eteenpäin ennen kuin ehtii hakeutua hoitoon. Koronaviruksen aiheuttama tauti voi olla ikääntyneille ja perussairaille vakava. 

  Karanteenitilat Turussa?

  Turun terveydenhuollossa on varauduttu karanteenin järjestämiseen sekä yksittäisille henkilöille että suuremmille ryhmille. Karanteenitilat ovat tarkoitettu henkilöille, jotka sairastuvat Turussa, eivätkä he esimerkiksi asu pysyvästi kunnassa (mm. matkailijat) tai henkilöille, jotka eivät voi olla kotikaranteenissa (esim. kotona vakavasti sairas henkilö, jota ei haluta altistaa sairaudelle). Pääasiassa karanteeni pyritään aina järjestämään kotikaranteenina.

  Voiko kaupunginsairaalan osastoilla vierailla vapaasti?

  Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ohjeistaa sairaalassa tapahtuvia vierailuja. Vierailujen tulee toteutua turvallisesti infektioiden torjunnan kannalta.

  Lue lisää: Ohjeet turvalliseen vierailuun sairaalassa

  Mistä iäkkäät ihmiset saavat apua ruokaostosten hankkimisessa?

  Asiakkaiden, jotka tarvitsevat kaupungin kotiateriapalvelua, tulee olla yhteydessä tukipalveluyksikköön, p. 050 373 1037 (ma-pe klo 9-12).

  Turun kaupungin järjestämä kauppapalvelu päättyi 18.6.2020.Turun kaupungin hyvinvointitoimiala lähetti poikkeustilanteen kauppapalvelun asiakkailleen tiedotteen, jossa kerrottiin palvelun loppumisesta. Kaupunki ohjeisti asiakkaita joko käymään itse kaupassa tai hoitamaan kaupassakäynnin omaisten tai läheisten avulla.

  Maksullista kotiinkuljetusta tarjoavat Turussa useat ruokakaupat. Voit tilata ruuat ja kotiinkuljetuksen netissä. Lue lisää

   Minulla on terveys- tai sosiaalialan koulutus ja haluan auttaa. Mihin voin ottaa yhteyttä?

   Mikäli sinulla on terveysalan koulutusta ja haluat tarjoutua auttamaan, ota yhteyttä Turun terveyspalveluihin:

   Mikäli sinulla on sosiaalialan koulutusta ja haluat tarjoutua auttamaan, ota yhteyttä Turun perhe- ja sosiaalipalveluihin:

   _________________________

   Opetus ja päivähoito

   Päivähoito

   Päiväkodit ovat auki normaalisti. Turun kaupungin sivistystoimiala suosittaa nykyisen koronatilanteen huomioiden vanhemmille maskin käyttöä päiväkodissa lapsen vienti- ja hakutilanteessa. Varhaiskasvatuksen palveluohjaus palvelee mm. puhelimitse, sähköpostilla ja chatissä. Varhaiskasvatuksen palveluohjauksen yhteystiedot ja aukioloajat varhaiskasvatuksen sivuilla.

   Koulujen ja oppilaitosten toiminta ja aukiolo lukuvuoden aikana

   Alakoulut ja yläkoulut ovat lähiopetuksessa. Lisätietoja Wilmassa.

   Työväenopistossa sekä Arbiksessa lähiopetus. 

   Lukiot ja Turun ammatti-instituutti ovat lähiopetuksessa. Lisätietoja Wilmassa.

   Koulujen ja oppilaitosten kuraattoreihin, psykologeihin ja opinto-ohjaajiin voi ottaa yhteyttä Wilman kautta tai puhelimitse. Oppilaita, opiskelijoita ja huoltajia pyydetään tulemaan vastaanotolle vain terveinä. Hengitystieinfektio-oireisille tarjotaan puhelinkontaktimahdollisuutta. Lisätietoja esimerkiksi järjestöjen tarjoamasta tuesta, löydät turku.fi/nuoret ja turku.fi/lapsiperheet sekä kaupungin verkkosivuilta Oppimisen ja koulunkäynnin tuki.

   Kouluihin tai oppilaitoksiin ei mennä sairaana.

   Kasvomaskin käyttö kouluissa, lukioissa ja ammatti-instituutissa

   Turun kaupungin sivistystoimialan maskisuositusten piirissä ovat nyt kaikki 4.-luokkalaiset ja sitä vanhemmat oppilaat ja opiskelijat sekä koko henkilöstö.

   Kasvomaskien käyttöä on suositeltu vahvasti kaikille toisen asteen opiskelijoille. Kasvomaskit ovat ilmaisia lähiopetukessa. Muut peruskoulut, päiväkodit, lukiot ja Turun ammatti-instituutti voivat käydä hakemassa maskeja lähistön yläkoulujen jakelupisteistä oman henkilöstönsä ja oppilaidensa käyttöön.

   Ylioppilaskirjoitukset, penkkarit, vanhojentanssit ja valmistujaiset sekä joulu/keväjuhlat

   Ylioppilaskirjoitusten koepäivät löytyvät YTL:n koepäivät -Sivulta.

   Kouluterveydenhuolto korona-aikana

   Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon koronaneuvonapuhelin palvelee vain peruskoululaisia. Lukiolaiset ja ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat voivat jatkossa olla korona-asioissa yhteydessä Opiskeluterveydenhuollon keskitettyyn puhelinpalveluun. Testiin voi hakeutua myös Omaolo-palvelun kautta. 

   • peruskoulainen: soita kouluterveydenhuollon koronaneuvontapuhelimeen, p. 02 266 2012 (ma - pe klo 8–11). 
   • lukiolaiset ja ammatilliset oppilaitosten opiskelijat: soita opiskeluterveydenhuollon keskitettyyn puhelinpalveluun p. 02 266 1570 (ma-to klo 8 - 15, pe 8 - 13).

   Päivitetyt tiedot kouluterveydenhuollosta: Kouluterveydenhuolto

   Kouluruokailu korona-aikana

   Turun kaupungin päiväkodeissa, perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnassa, kouluissa, lukioissa ja ammatti-instituutissa lähiopetuksessa oleville lapsille sekä nuorille toimitetaan ateriat normaalisti hygieniaohjeita noudattaen. Kouluissa kouluruokailu normaalisti turvavälejä ja hyvää käsihygieniaa noudattaen. Toteutus riippuu koulujen erilaisista tiloista ja tilajärjestelyistä. Etäopetukseen määrätyt peruskoululaiset saavat ennakkotilattavan noutoruuan, lisätietoja Wilmassa. Turun ammatti-instituutin ja lukioiden etänä oleville on jaettu lisätietoja Wilmassa.

   Lue lisää: Turun kaupungin peruskoululaisten karanteeni- ja etäaterioiden tilaus- ja hakuaikataulu

   Koululaislinjat korona-aikana

   Turun seudun joukkoliikenne Fölin koululaislinjat liikennöivät. Tarkemmat tiedot linjoista ja aikatauluista Fölin sivuilta. Linja-autoissa saattaa olla ruuhkaa ja matkustajille suositellaan maskien käyttöä. 

   Lisätietoja suosituksista ja rajoituksista

   Turussa voimassa olevat suosituksest ja rajoitukset on koottu: Koronasuositukset ja rajoitukset Turussa

   _________________________

   Kaupungin palvelut ja tapahtumat

   Miten koronavirus vaikuttaa Turun kaupungin palveluihin ja tapahtumiin?

   Rajoituksilla ja suosituksilla pyritään ehkäisemään koronaviruksen leviäminen alueella.  Lue lisää: Koronasuositukset ja rajoitukset Turussa

   Mitä asiakastyössä pitää ottaa huomioon?

   Työterveyslaitos ohjeistaa työntekijöitä, jotka toimivat poikkeusaikana palvelualan työpaikoilla. Ohjetta voi soveltaa lähikontaktissa tapahtuvaan asiakastyöhön esim. kampaamoissa, ravintola- ja kaupanalalla, kiinteistönhuollossa sekä vartiointitehtävissä.

   Mistä voin kysyä elintarvikkeiden tarjoilusta ja myynnistä?

   Elintarvikkeiden tarjoilusta ja myynnistä voi kysyä lisätietoja Turun kaupungin Ympäristöterveydestä.

   Miten peruutan tai vaihdan teatterilipun? 

     Peruutettujen esitysten osalta kaikki lipun ostaneet asiakkaat kontaktoidaan. Liput voi vaihtaa teatterin lahjakorttiin, syksyn esityksiin tai asiakkaalla on mahdollisuus saada rahat takaisin. 

   Onko Kauppatori auki?

   Kauppatori on ainakin normaalisti auki n. klo 7-18.

   Mistä saan vähävaraisille tarkoitettua ruoka-apua?

   Miksi Turussa kaupungin työntekijöillä tai Fölin kuljettajilla ole maskeja?

   Työntekijöiden maskisuositusten osalta kaupunki seuraa THL:n suosituksia, joiden mukaan tärkeimmät keinot tartunnan ehkäisemisessä ovat käsienpesu ja turvavälit.

   Ensisijaiset kohteet suojaimien käytölle kaupungin henkilökunnan osalta ovat edelleen sosiaali- ja terveydenhuollon puolella. Lisäksi kaupungin asiakaspalvelupisteisiin on asennettu suojapleksejä tartuntojen ehkäisemiseksi. Muun asiakastyön osalta kaupunki ei ole ohjeistanut suojainten käyttöä, mutta esim. riskiryhmään kuuluvat työntekijät voivat halutessaan käyttää suojaimia.

   Turun kaupunki on antanut suosituksen maskien käyttämisestä julkisessa liikenteessä joukkoliikenteen asiakkaiden osalta. Fölin kuljettajien työturvallisuudesta vastaavat liikennöitsijät, joilta Turun kaupunki tilaa liikennöintipalvelun ja jotka ovat kuljettajien työnantajia.

   _________________________

   Liikkumis- ja kokoontumisrajoitukset

   Lounais-Suomessa ei ole voimassa olevaa kokoontumisrajoitusta (Lounais-Suomen aluehallintoviraston, AVI:n päätös 27.8.2021). Samalla yleisötilaisuuksista ja yleisistä kokouksista poistuu lähikontaktin välttämisvaatimus.

   Tapahtumien ja tilaisuuksien järjestäminen edellyttää kuitenkin, että niiden turvallisuus voidaan varmistaa noudattamalla tartuntatautilain pykälässä 58 c säädettyjä hygieniavaatimuksia:  

   • asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen,  
   • asiakkaat ja osallistujat ohjeistetaan riittävästä turvavälistä, käsien puhdistamisesta ja muista tartuntojen leviämistä ehkäisevistä toimista
   • tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan ja  
   • asiakkaiden ja osallistujien oleskelu järjestetään väljästi ja mahdolliset asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan.

   Väliaikainen tartuntatautilain pykälä 58 c on voimassa tällä hetkellä 31.12.2021 saakka.

   Matkustaminen

   Kulkevatko paikallisbussit?

   Föli-bussit liikennöivät normaalisti. Julkisessa liikenteessä velvoivetaan kasvomaskin käyttöä matkustaessa. 

   Voinko matkustaa ulkomaille?

   Koronavirusepidemian tilanne vaihtelee eri maissa. Suomessa seurataan tilannetta aktiivisesti ja kansalliset ohjeet muuttuvat maailman ja valtioiden koronavirustilanteen mukaan. Seuraa kansallisia ohjeita THL:n sekä Ulkoministeriön sivuilta.

   Edelleenkään ei suositella tarpeetonta matkustamista maihin, jossa koronavirusepidemia ei ole rauhoittunut.

   Miten karanteeni vaikuttaa matkustamiseen? 

   Kun saavut Suomeen maahantulopisteellä Turun satamassa tai Turun lentokentällä on koronaterveysturvallisuustarkastus

   • sinulta voidaan tarkastaa: todistus rokotuksesta tai sairastetusta taudista ja/tai todistus ennen matkaa otetusta negatiivisesta koronatestistä
   • sinulle voidaan tehdä koronatesti
   • yhteystietosi voidaan kerätä

   Terveysturvallisuuteen liittyvät toimet maahantulopisteillä määräytyvät tartuntatautilain perusteella (2016/1227). Nämä terveysturvallisuustoimet eivät koske matkustajia,  jotka saapuvat Suomeen maista, joissa koronaviruksen ilmaantuvuus ei aiheuta erityistä riskiä epidemian leviämisestä. Nämä maat on säädetty valtioneuvoston asetuksella. 
   Huomaa kuitenkin, että yksilöllisen arvion perusteella tartuntatautilääkäri voi määrätä sinut terveystarkastukseen, eristykseen tai karanteeniin riippumatta siitä mistä maasta saavut. 
   Voit tarkistaa matkustusohjeet myös THL:n sivuilta  thl.fi/matkustajaohje.

   Pakollinen koronatestaus maahantulon yhteydessä 
   EI TESTIÄ Sinun ei tarvitse osallistua koronatestiin, jos sinulla on todistus:

   • täydestä koronarokotussarjasta ja viimeisestä rokotuskerrasta on kulunut vähintään 2 viikkoa 
   • alle 6 kuukautta aiemmin sairastetusta koronataudista 

   1 TESTI Sinun tulee mennä testiin 3–5 vuorokautta maahan saapumisen jälkeen koti- tai oleskelukunnassa, jos sinulla on todistus:

   • enintään 72 tuntia ennen maahan saapumista  otetusta negatiivisesta koronatestistä 
   • osittaisesta koronarokotussarjasta ja rokotuskerrasta on kulunut vähintään 2 viikkoa

   2 TESTIÄ Kaikkien muiden tulee osallistua koronatestiin sekä maahan saavuttaessa että 3–5 vuorokautta maahan saapumisen jälkeen koti- tai oleskelukunnassa. Jos täysi-ikäinen matkailija kieltäytyy pakollisesta koronatestistä, voi rangaistuksena olla sakkoa.
   Omaehtoinen karanteeni ei ole enää tartuntatautilain mukaan mahdollinen, vaan kaikkien on mentävä koronatestiin.

   Miten karanteeniin määrättyä henkilöä valvotaan? Kuka vastaa valvonnasta? 

   Karanteenipäätöksen tekee aina kunnan tartuntataudeista vastaava virkalääkäri. Turussa karanteenin noudattamista valvotaan puhelinsoitoilla tartuntatautien valvonnasta.

   Kuinka pian positiivisen näytteen antaneisiin ollaan yhteydessä? Millaisia toimenpiteitä positiivisen koronanäytteen antamisesta seuraa?

   Koronanäytteen antaneisiin ollaan yhteydessä mahdollisimman pian testituloksen valmistumisen jälkeen puhelimitse. Tartunnan saaneille annetaan samalla tarkempi ohjeistus karanteenissa olemiseen ja oireiden seuraamiseen sekä tarvittaessa hoitoon hakeutumiseen. Positiivisen koronatestin antajien kanssa selvitetään myös sitä, mistä tartunta on mahdollisesti saatu ja ketkä ovat voineet altistua sairaudelle. 

   Vältä kontakteja oman taloutesi ulkopuolisiin ihmisiin maahan saapumisen jälkeen pysymällä kotona tai majapaikassasi, kunnes testin negatiivinen tulos on valmistunut. Jos saat positiivisen tuloksen, sinun tulee jatkaa eristäytymistä ja odottaa yhteydenottoa terveydenhuollosta. Jos terveydentilasi huononee, ole yhteydessä terveydenhuoltoon. Välttämätön liikkuminen, kuten lääkärissä käynti, on mahdollista. Tarvittavat turvavälit ja kasvomaskin käyttö ajantasaisten suositusten mukaisesti on kuitenkin tärkeää.

   Koskeeko karanteeni myös lentokoneen henkilökuntaa?

   Karanteeni ei koske lentokoneen henkilökuntaa, joka on vieraillut kohdemaassa ainoastaan lentokentällä. 

   Minne henkilö majoittuu, kun hänet määrätään matkustamisen jälkeen karanteeniin? 

   Karanteeniin asetettu henkilö voi asua kotonaan. Karanteenissa saa ulkoilla turvavälejä noudattaen, mutta sen sijaan töihin, kouluun, päiväkotiin, kauppaan tai muihin julkisiin tiloihin meneminen on kiellettyä. Muut perheenjäsenet voivat toimia normaalisti.

    Miksi lennolta tulleet päästetään kotiin bussilla?

    Uusimpien ohjeiden mukaan henkilö voi karanteenipäätöksen saatuaan kulkea julkisella kulkuneuvolla kasvomaskia käyttäen välttämättömiin menoihin. Sellaisiksi katsotaan esimerkiksi lääkärikäynti tai siirtyminen lentokentältä suoraan kotiin karanteeniin.  

    Karanteenissa oleva henkilö ei saa mennä töihin, kouluun, varhaiskasvatukseen, kauppaan eikä muihin julkisiin tiloihin. 

    Onko lentokentän kautta kulkevilla busseilla turvallista matkustaa?

    Busseissa turvavälien noudattaminen on hankalaa erityisesti ruuhka-aikoina. Kaikille matkustajille suositellaan kasvomaskin käyttöä reitistä riippumatta. Fölin ohjeet turvalliseen matkustamiseen:  

    • Matkusta vain terveenä.
    • Käytä kasvomaskia bussissa. 
    • Muista turvaväli. Pyri pitämään normaalia enemmän etäisyyttä muihin matkustajiin pysäkeillä, bussiin noustessa ja bussissa.   
    • Maksa matka matkakortilla tai Föli-sovelluksesta ostetulla lipulla. Lataa matkakortti netissä. 
    • Jos mahdollista, ajoita liikkumisesi ruuhka-aikojen (klo 7–9 ja 14–17) ulkopuolelle. Pääsääntöisesti ruuhkaisinta on aamuisin Turun keskustan suuntaan kulkevissa busseissa sekä iltapäivisin keskustasta poispäin kulkevissa busseissa. 
    • Huolehdi hygieniasta pesemällä kädet usein. Fölin busseissa on tarjolla käsidesiä. 
    • Tutustu tarkempiin ohjeisiin: Koronaviruksen vaikutukset Fölin liikenteeseen ja muihin palveluihin.
    Asiasanat: