Miten toimin, jos epäilen sairastuneeni? Mitkä ovat koronavirustaudin riskiryhmät? Kenen tulee jäädä karanteeniin? Mitkä kaupungin palvelut ovat auki? (Päivitetty 4.5.2021).

Koottu tieto ja ohjeistus koronaviruksen leviämisen ehkäisystä Turussa:

Koottu ohjeistus koronarokotuksiin Turussa:

THL seuraa tilannetta verkkosivuillaan ja päivittää sinne tuoreimmat tiedot

Aiheet:

Koronavirus ja terveyspalvelut

Minulla on flunssan oireita, ovatko ne koronaviruksen aiheuttamia?

Koronavirusinfektion oireet vaihtelevat ja ne voivat olla hyvinkin lieviä. Oireet voivat esiintyä myös erilaisilla yhdistelmillä tai yksinään. Oireita ovat esimerkiksi: nuha ja/tai tukkoisuus, kurkkukipu, yskä, kohonnut ruumiinlämpö tai kuume, lihassärky/päänsärky, poikkeava väsymys, ripuli, pahoinvointi, oksentelu, hengenahdistus, haju-/makuaistin menetys. 

Koululaisten ja opiskelijoiden oireet ovat usein lieviä, mutta siitä huolimatta testaus on aiheellista.

Pelkästään oireiden perusteella ei voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri. Jos epäillään koronavirusta, tehdään testi. Koronavirustesti otetaan pumpulipuikolla nenänielusta. Vasta-ainetestejä ei ole toistaiseksi saatavilla terveyskeskuksesta.

Milloin tarvitsen terveydenhuollon ammattihenkilön arvion oireistani?

Jos ylähengitystieinfektion oireina ovat heikentynyt yleistila, selkeästi pitkittynyt kuumeilu ja hengenahdistus tarvitset hoitoa ja lääkärin arviota.

Jos sinulla on tällaisia oireita, soita turkulaisten koronaneuvontaan (p. 02 266 2714, auki ark. klo 8-15), kouluterveydenhuollon koronaneuvontapuhelimeen, p. 02 266 2012 (ma - pe klo 8–11), opiskeluterveydenhuollon keskitettyyn puhelinpalveluun p. 02 266 1570 (ma-to klo 8 - 15, pe 8 - 13) , Turun alueen yhteispäivystykseen (p. 02 313 8800, virka-ajan jälkeen) tai tee netin Omaolo-palvelussa sähköinen oirearvio (www.omaolo.fi). Omaolo-palvelun koronaoirearvion kautta ajanvaraus koronavirustestiin onnistuu nyt myös viikonloppuisin. Tähän asti Omaolon kautta on voinut varata suoraan ajan vain arkipäivisin. Puhelinpalvelusta tai sähköisestä oirearviosta potilas ohjataan tarvittaessa hengitystieinfektiopotilaiden vastaanotolle Mäntymäen terveysasemalle. Hätätapauksissa soita 112. 

 • Omaolo-palvelun koronaoirearvion kautta ajanvaraus koronavirustestiin onnistuu nyt myös viikonloppuisin. Tähän asti Omaolon kautta on voinut varata suoraan ajan vain arkipäivisin. Omaolon kautta onnistuu ajanvaraus koronatestiin myös alle 15-vuotiaan lapsen puolesta. Palvelusta voi nähdä, kenen puolesta asiakas on asioimassa.
 • 1-14-vuotiaan lapsen puolesta asiointi koronavirustaudin oirearviossa tuli käyttöön 7. joulukuuta.
  Turkulaisen lapsen huoltaja voi jatkossa täyttää lapsen puolesta oirearvion ja varata arkipäivisin Omaolon kautta lapselleen ajan koronatestiin tai lähettää oirearvion terveydenhuollon ammattilaiselle. Viikonloppuisin oirearviot menevät terveydenhuollon ammattilaisen arvioitavaksi. Omaolo ilmoittaa palvelussaan, kenen puolesta asiakas on kullakin hetkellä asioimassa. Lisätietoa Omaolossa asioimisesta lapsen puolesta

Miten toimin, jos epäilen sairastuneeni koronaan?

Jos sinulla on koronavirustautiin sopivia oireita (Koronavirus – toimi näin, jos epäilet tartuntaa itselläsi), tee Omaolon oirearvio tai ota yhteyttä puhelimitse:

 • Turun koronaneuvontapuhelimeen, p. 02 266 2714 
 • peruskoulainen:kouluterveydenhuollon koronaneuvontapuhelimeen, p. 02 266 2012 (ma - pe klo 8–11) 
 • lukiolaiset ja ammatilliset oppilaitosten opiskelijat: opiskeluterveydenhuollon keskitettyyn puhelinpalveluun p. 02 266 1570 (ma-to klo 8 - 15, pe 8 - 13). 
 • työterveyshuoltoosi
 • Turun alueen yhteispäivystykseen p. 02 313 8800
 • Päivystysapuun p. 116 117

puhelimessa terveydenhuollon henkilökunta haastattelee sinut sekä arvioi tilanteesi ja antaa toimintaohjeet.

Jos arvion perusteella epäillään koronavirustartuntaa, terveydenhuollon ammattilainen antaa sinulle ohjeita esimerkiksi testauksen suhteen. Terveyskeskuksessa on käytössä nenänielusta pumpulipuikolla otettava koronavirustesti. Vasta-ainetestejä ei ole toistaiseksi käytössä.

Omaolossa on koronavirustaudin oirearviokysely. Saat palvelusta nopeasti luotettavan tiedon omasta tilanteestasi ja tarvittaessa ohjauksen suoraan oikealle ammattilaiselle. Oirearvion tehnyt turkulainen saa automaattisesti sähköisen ajanvarauksen koronavirustestiin. Omaolo-palvelun koronaoirearvion kautta ajanvaraus koronavirustestiin onnistuu nyt myös viikonloppuisin. Tähän asti Omaolon kautta on voinut varata suoraan ajan vain arkipäivisin. Omaolon kautta onnistuu ajanvaraus koronatestiin myös alle 15-vuotiaan lapsen puolesta. Palvelusta voi nähdä, kenen puolesta asiakas on asioimassa.

Mistä saan tietoa Koronarokotuksista?

Ajankohtaisen aikataulun ja linkit ajanvarukseen löydät Turun kaupunginkoronarokotussivulta.
Valitse oheisista linkeistä oma ryhmäsi, niin saat tarkempaa tietoa koronarokotuksista:

Usein kysyttyä koronarokotteesta

Mitä teen, jos Koronavilkku vilkuttaa?

Seuraa sovelluksen antamia ohjeita. Jos sinulla on koronaan sopivia oireita, ota yhteyttä terveydenhuoltoon. Jos oireita ei ole, yhteyttä ei tarvitse ottaa. 

Koronavilkku-sovelluksesta tulee uuden sovellusversion myötä, loppiaisen 2021 jälkeen, yhteentoimiva muissa EU/Eta-maissa tai Sveitsissä kehitettyjen sovellusten kanssa. Koronavilkun käyttäjä voi tartunnasta ilmoittaessaan lähettää tiedon mahdollisesta altistumisesta myös toisessa maassa kehitetyn sovelluksen käyttäjälle ja saada itse tiedon mahdollisesta altistumisestaan toisen maan sovelluksen käyttäjältä. Lue lisää: Koronavilkku-sovellus yhteentoimivaksi muiden EU/Eta-maiden sovellusten kanssa

Miten Mäntymäen terveysaseman hengitystieinfektiopotilaiden vastaanotto toimii?

Vastaanotto toimii vain ajanvarauksella soittamalla Turun koronaneuvontapuhelimeen, p. 02 266 2714 (arkisin klo 8-15). Vastaanotolla tutkitaan sekä hoidetaan hengitystieoireista kärsiviä potilaita ja arvioidaan sairaalahoidon tarvetta.

Missä voin käydä Turussa koronatestissä ja mitä se maksaa?

Voin käydä ilmaisessa koronatestissä näissä testauspisteissä: 

 • Tykslabin toimipisteet (vsshp.fi)
 • Varissuon terveysasema (avoinna ma-pe klo 9–11 ja 12–14) Huom! Varissuon testipiste palvelee vain turkulaisia. Lähikuntalaisten tulee kääntyä oman kuntansa tai TYKSin testauspisteiden puoleen. 
 • Koronantorjuntabussin aikataulu arkisin:
  Turun satama (ma-pe klo 7-9)
  HUOM! Sataman testauspiste vain laivoilta saapuvia matkustajia varten.
  Halinen, Huudi (os. Gregorius IX:n tie 8, ma–pe klo n. 9.30–11)
  Perno/Pansio (os. Hyrköistentie 26): ma-pe klo 12.00–14.00
  Helatorstaina 13.5. koronantorjuntabussi kulkee arkiaikataulun mukaisesti.

  Huom! Koronantorjuntabussi on Turun kaupungin testauspiste ja palvelee vain turkulaisia ja Turussa asuvia. Lähikuntalaisten tulee kääntyä oman kuntansa tai TYKSin testauspisteiden puoleen.
 • Opiskelijoiden koronatestaukset
 • Varissuolla seulotaan koronavirusta pikatestillä

Annetaanko Turun satamissa ja lentokentillä koronaohjeistusta?

Turku on työskennellyt yhdessä lentokentän ja sataman kanssa koronaepidemian rajaamiseksi. Koronainfoa on jaettu sekä Viking Linen että Tallink&Silja Linen satamissa ja Turun lentoasemalla. Kaikki matkustajat saavat tarvittavat ohjeistukset sekä mahdollisuuden koronavirustestaukseen.

SPR:n vapaaehtoiset ovat vastassa riskimaista saapuvia matkustajia Turun satamissa sekä lentokentällä ja antavat koronavirukseen liittyvän ohjeistuksen. 

THL on jakanut Euroopan maat liikennevalomallin mukaisesti riskimaihin. Liikennevalot päivitetään viikoittain.

Riskimaista tulevien tulee jäädä omaehtoiseen 14 vuorokauden karanteeniin. 1.10.2020 alkaen omaehtoista karanteenia voi lyhentää kahdella vapaaehtoisella testillä, jotka otetaan 72 tunnin välein. Mikäli haluat lyhentää omaehtoisen karanteenin pituutta koronatesteillä, sinun tulee hakeutua maahan saapumisen jälkeen koronatestiin esimerkiksi oman kuntasi terveyskeskukseen, omaan työterveyshuoltoosi tai voit ottaa yhteyttä Turun koronaneuvontapuhelimeen, p. 02 266 2714 (arkisin klo 8-15). 

Kuinka moni koronavirustartunnan saanut parantuu?

Valtaosa tartunnan saaneista parantuu. Myös sairaalassa hoidetuista potilaista suurin osa toipuu taudista.

Pääsenkö hammaslääkäriin, jos minulla on hengitystieinfektio ja hampaani särkee?

Suun terveydenhuolto hoitaa potilaita, joilla on hengitystieinfektion oireita (kuten yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta), ainoastaan kiireellisessä hoidontarpeessa. Suun terveydenhuolto ilmoittaa asiakkaalle peruuntuvan ajan tekstiviestitse.

 • Suun terveydenhuollon ajanvaraus (p. 02 266 0644).

Mihin viikonloppuna menen, jos tarvitsen lääkäriä muuhun kuin hengitystieinfektio-oireisiin?

Voit soittaa Turun alueen yhteispäivystykseen, Tyks Akuuttiin, p. 02 313 8800 tai Päivystysapuun, p. 116 117.

 • arvioi Omaolon avulla, millaista hoitoa tarvitset

Miten peruutan ajan terveydenhuoltoon, kun puhelinpalvelu on ruuhkautunut?

Ajan voi peruuttaa puhelinpalvelussa 24/7. Valitse ensin terveysasema, jolle kuulut ja paina 3. Jätä tämän jälkeen viesti vastaajaan.

Jos linja on virka-aikana esimerkiksi ruuhkautumisen takia suljettu, viestiä ei voi jättää. Odota, että puhelinlinja avataan uudelleen ja jätä viesti.

Miten nopeasti koronatestiin pääsee? Kuinka kauan testitulosta pitää odottaa?

Testiin pääsee tällä hetkellä joko samana päivänä tai yhteydenottoa seuraavana päivänä. Testituloksen saa arkipäivisin 1-2 vrk:n kuluessa näytteenotosta, viikonloppuisin otettujen näytteiden vastaukset saat viimeistään seuraavana arkipäivänä. Kun olet käynyt testissä, sinun on suositeltavaa olla omaehtoisessa karanteenissa kunnes testitulos valmistuu.

Turkulaiset saavat negatiivisesta testituloksesta automaattisesti tiedon tekstiviestillä. Asiakkaan puhelinnumero tulee olla tallennettuna Turun terveydenhuollon potilastietojärjestelmässä. Jos puhelinnumeroa ei ole potilastietojärjestelmässä tallennettuna, tekstiviesti ei lähde asiakkaalle. Lapset, joilla ei ole omaa puhelinnumeroa, saavat tiedon koronatestin tuloksista siihen puhelinnumeroon, joka heillä on potilastietojärjestelmässä.

Automaattinen tekstiviesti lähtee asiakkaalle kahdesti päivässä eli tulokset ilmoitetaan klo 14 ja klo 21 jälkeen jokaisena viikonpäivänä. Tuloksen voi tarkistaa myös Omakanta-palvelussa.

_________________________

Maskit ja maskisuositus

Tarvitsenko kasvomaskia koronatartunnalta suojautumisessa?

Koronapandemia kiihtyy Varsinais-Suomessa. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vetämä alueellinen koronaa ehkäisevä työryhmä linjaa koko maakunnan osalta sen, missä koronapandemian vaiheessa Varsinais-Suomi kulloinkin on. Kiihtymisvaihetta arvioidaan erilaisilla indikaattoreilla

Kasvomaskin käyttöä suositellaan 2. asteen oppilaitoksissa, korkeakouluissa, joukkoliikenteessä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa. Lisäksi alueellinen ryhmä suosittaa, ettei sisätiloissa tule järjestää yli 10 henkilön suuruisia yksityistilaisuuksia pandemian kiihtymisen vuoksi. Suositus tulee voimaan maanantaina 19. lokakuuta. Ohjausryhmän toivomus on, että suositusta noudatetaan heti.

Kasvomaskien käyttöä suositetaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella THL:n kiihtymisvaiheen suosituksen mukaisesti.

Kasvomaskin rinnalla turvavälit sekä hyvä käsi- ja yskimishygienia ovat edelleen erittäin tärkeitä. Kasvomaskien käyttö saattaa vähentää hengitystie-eritteiden (pisaroiden) leviämistä ympäristöön. Näin ne voivat vähentää myös oireettomien viruksen kantajien aiheuttamia tartuntoja.

Turun kaupunki on suositellut joukkoliikenteessä maskien käyttöä kaikille matkustajille jo elokuusta lähtien. Kaikkien Fölin liikenteessä matkustavien tulee 15.3.2021 alkaen käyttää kasvomaskia. Velvoite ei koske alle 12-vuotiaita matkustajia eikä henkilöitä, joilla on terveydellisiä esteitä maskin käytölle. Ruuhka-aikoina busseissa voi olla täyttä, eikä turvavälejä ole mahdollista noudattaa. Mikäli mahdollista, matkustaminen kannattaa ajoittaa ruuhka-aikojen ulkopuolelle. Suosittelemme myös välttämään edelleen käteisen käyttöä ja käyttämään mobiililippua tai lataamaan matkakortin esim. nettilatauspalvelussa. 

Turun kaupunki edellyttää nyt maskin käyttöä myös sisäliikuntatiloissa. Kasvomaskia tulee käyttää muulloin kuin liikuntasuorituksen aikana. Velvoite koskee kaikkea sisäliikuntaa, esimerkiksi koulujen liikuntatilojen seura- ja harrastuskäyttöä. Myös jäähallit ovat sisäliikuntatiloja. Kaupungin työntekijät valvovat ja ohjaavat maskin käyttöä. Jokaisen tulee hankkia itse omat maskinsa. Kasvomaskin käyttöä ei edellytetä henkilöiltä, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi maskia käyttää. Henkilön oma ilmoitus asiasta katsotaan riittäväksi. 

Maskien jakaminen vähävaraisille? 

Vähävaraisten maskeja ovat jakaneet järjestöt, diakoniatyö, seurakunnat ja ruoka-avusta huolehtivat tahot sekä moskeijat. Maskeja jaetaan Skanssin Monitorissa arkisin klo 12 - 18 ja maanantaista 9.11. alkaen myös Kauppatorin Monitorissa arkisin klo 9 - 11 ja lauantaisin klo 10 -12. 

Maksuttomia kasvomaskeja jaetaan THL:n ja STM:n suositusten mukaisesti yli 15-vuotiaille vähävaraisille kuntalaisille julkisessa liikenteessä liikkumista ja julkisissa palveluissa asiointia varten. Tarkoituksena on auttaa niitä, joiden elämäntilanne ei mahdollista maskien ostamista. Pääsääntöisesti kuntalaisten tulee hankkia tarvitsemansa maskit itse.

_________________________

Riskiryhmät ja karanteeni

Mitkä ovat koronavirustaudin riskiryhmät?

Toistaiseksi on kertynyt vähän täsmällistä tietoa siitä, mitkä perussairaudet altistavat vakavalle koronavirustaudille. Päivitämme riskiryhmäluetteloamme sitä mukaa kun tietoa kertyy. Tämänhetkisen tiedon perusteella yli 70-vuotiaat henkilöt ovat muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion.
Vakavan koronavirusinfektion vaaraa voivat lisätä ne perussairaudet, jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä. Kannattaa aktiivisesti seurata THL:n määrittelmiä riskiryhmätietoja, koska niihin saattaa tulla muutoksia.

Kuka päättää karanteenista ja eristyksestä?

Karanteenista päättää kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri. Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin. Eristyksellä tarkoitetaan koronavirusinfektioon sairastuneen eristämistä kotiinsa tartuttavuusajaksi.

Saako karanteenissa oleva käydä ulkona tai mennä kauppaan?

Karanteenissa olevan pitää välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Ulos voi mennä, jos ei mene muiden ihmisten lähelle. Esimerkiksi työhön, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin tai kauppaan sen sijaan ei saa mennä, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää. 

Voiko karanteenin aina toteuttaa kotona? 

Karanteenin voi yleensä toteuttaa kotona. Jos kotona kuitenkin asuu yli 70-vuotiaita tai perussairaita henkilöitä, voidaan joutua harkitsemaan erityisjärjestelyjä. Tämä johtuu siitä, että karanteenissa oleva voi sairastua ja tartuttaa tautia eteenpäin ennen kuin ehtii hakeutua hoitoon. Koronaviruksen aiheuttama tauti voi olla ikääntyneille ja perussairaille vakava. 

Karanteenitilat Turussa?

Turun terveydenhuollossa on varauduttu karanteenin järjestämiseen sekä yksittäisille henkilöille että suuremmille ryhmille. Karanteenitilat ovat tarkoitettu henkilöille, jotka sairastuvat Turussa, eivätkä he esimerkiksi asu pysyvästi kunnassa (mm. matkailijat) tai henkilöille, jotka eivät voi olla kotikaranteenissa (esim. kotona vakavasti sairas henkilö, jota ei haluta altistaa sairaudelle). Pääasiassa karanteeni pyritään aina järjestämään kotikaranteenina.

Mitä tarkoittaa omaehtoinen karanteeni?

Jos saavut Suomeen maasta, joka on liikennevalomallissa punainen tai harmaa, suosittelemme 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia. Karanteeni on suositeltava, vaikka paluumatkasi Suomeen kulkisi vihreän maan kautta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) päivittää sivuillaan ohjeistusta Suomeen saapuville matkustajille ja työntekijöille, jossa kerrotaan selkeästi myös ohjeet omaehtoisesta karanteenista:

Voiko kaupunginsairaalan osastoilla vierailla vapaasti?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut 22.4.2021 ohjeistuksen koskien sairaalassa tapahtuvia vierailuja. Vierailuja koskevat rajoitukset ovat päättyneet, mutta koronavirusepidemian jatkuessa vierailujen tulee toteutua turvallisesti. Tämän vuoksi vierailuja koskevia ohjeita on tärkeätä noudattaa.  
Lue lisää: Sairaalavierailuiden rajoitukset päättyneet - ohjeet turvalliseen vierailuun

Mistä iäkkäät ihmiset saavat apua ruokaostosten hankkimisessa?

Asiakkaiden, jotka tarvitsevat kaupungin kotiateriapalvelua, tulee olla yhteydessä tukipalveluyksikköön, p. 050 373 1037 (ma-pe klo 9-12).

Turun kaupungin järjestämä kauppapalvelu päättyi 18.6.2020.Turun kaupungin hyvinvointitoimiala lähetti poikkeustilanteen kauppapalvelun asiakkailleen tiedotteen, jossa kerrottiin palvelun loppumisesta. Kaupunki ohjeisti asiakkaita joko käymään itse kaupassa tai hoitamaan kaupassakäynnin omaisten tai läheisten avulla.

Maksullista kotiinkuljetusta tarjoavat Turussa useat ruokakaupat. Voit tilata ruuat ja kotiinkuljetuksen netissä. Lue lisää

  Minulla on terveys- tai sosiaalialan koulutus ja haluan auttaa. Mihin voin ottaa yhteyttä?

  Mikäli sinulla on terveysalan koulutusta ja haluat tarjoutua auttamaan, ota yhteyttä Turun terveyspalveluihin:

  Mikäli sinulla on sosiaalialan koulutusta ja haluat tarjoutua auttamaan, ota yhteyttä Turun perhe- ja sosiaalipalveluihin:

  Miten haen yksityisille sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajille myönnettävää tukea suojainten hankkimisesta vuonna 2020 aiheutuneiden kustannusten kattamiseksi?

  Korvausta haetaan sähköisesti osoitteessa: lomakkeet.turku.fi/ . Tarkemmat ohjeet avustuslomakkeen täyttämiseen löydät täältä. Hakuaikaa on pidennetty, hakemuksia voi jättää vielä 21.4.-28.4. 

  _________________________

  Opetus ja päivähoito

  Päivähoito

  Päiväkodit ovat auki normaalisti. Turun kaupungin sivistystoimiala suosittaa nykyisen koronatilanteen huomioiden vanhemmille maskin käyttöä päiväkodissa lapsen vienti- ja hakutilanteessa. Varhaiskasvatuksen palveluohjaus palvelee mm. puhelimitse, sähköpostilla ja chatissä. Varhaiskasvatuksen palveluohjauksen yhteystiedot ja aukioloajat varhaiskasvatuksen sivuilla. Avoin päiväkotitoiminta ja perhekerhot ovat suljettuina 8.3.2021 alkaen. 

  Koulujen ja oppilaitosten toiminta ja aukiolo lukuvuoden aikana

  Alakoulut toimivat normaalisti tammi-helmikuun käytännöin.

  Yläkoulut siirtyvät lähiopetukseen 26.4.2021. Lisätietoja Wilmassa.

  • Työväenopistossa sekä Arbiksessa keväällä 2021 lähiopetusta ei ole. Päätös on voimassa toistaiseksi. Kurssit jotka eivät ole etäopetuksessa keskeytetään. Syksyllä alkaneista vuoden kursseista palautetaan kevään osuus kurssimaksuista oppilaille.
  • Lukiot ja Turun ammatti-instituutti siirtyvät vaiheittain lähiopetukseen 26.4. alkaen. Lisätietoja Wilmassa.

  Koulujen ja oppilaitosten kuraattoreihin, psykologeihin ja opinto-ohjaajiin voi ottaa yhteyttä Wilman kautta tai puhelimitse. Oppilaita, opiskelijoita ja huoltajia pyydetään tulemaan vastaanotolle vain terveinä. Hengitystieinfektio-oireisille tarjotaan puhelinkontaktimahdollisuutta. Lisätietoja esimerkiksi järjestöjen tarjoamasta tuesta, löydät turku.fi/nuoret ja turku.fi/lapsiperheet sekä kaupungin verkkosivuilta Oppimisen ja koulunkäynnin tuki.

  Kouluihin tai oppilaitoksiin ei mennä sairaana.

  Kasvomaskin käyttö kouluissa, lukioissa ja ammatti-instituutissa

  Turun kaupungin sivistystoimiala laajensi kasvomaskin käyttösuositusta koskemaan kaikkia 1.-luokkalaisista ylöspäin Turun kaupungin kouluissa. Suositus astui voimaan 19.3.2021. Maskisuositusten piirissä ovat nyt kaikki 1.-luokkalaiset ja sitä vanhemmat oppilaat ja opiskelijat sekä koko henkilöstö.

  26.4. alkaen kasvomaskisuositus poistuu 1-2 luokkalaisilta poislukien koulut, joissa paljon koronatartuntoja. 

  Kasvomaskien käyttöä on suositeltu vahvasti kaikille toisen asteen opiskelijoille. Kasvomaskit ovat ilmaisia lähiopetukessa. Muut peruskoulut, päiväkodit, lukiot ja Turun ammatti-instituutti voivat käydä hakemassa maskeja lähistön yläkoulujen jakelupisteistä oman henkilöstönsä ja oppilaidensa käyttöön.

  Ylioppilaskirjoitukset, penkkarit ja vanhojentanssit

  Kevään vanhojentanssit siirretään pidettäväksi alkusyksyyn. Jokainen lukio päättää itse päivämäärän.

  Kouluterveydenhuolto korona-aikana

  Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon koronaneuvonapuhelin palvelee vain peruskoululaisia. Lukiolaiset ja ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat voivat jatkossa olla korona-asioissa yhteydessä Opiskeluterveydenhuollon keskitettyyn puhelinpalveluun. Testiin voi hakeutua myös Omaolo-palvelun kautta. Lue lisää: Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon koronaneuvontapuhelimessa muutoksia 1.3. alkaen

  • peruskoulainen: soita kouluterveydenhuollon koronaneuvontapuhelimeen, p. 02 266 2012 (ma - pe klo 8–11). 
  • lukiolaiset ja ammatilliset oppilaitosten opiskelijat: soita opiskeluterveydenhuollon keskitettyyn puhelinpalveluun p. 02 266 1570 (ma-to klo 8 - 15, pe 8 - 13).

  Päivitetyt tiedot kouluterveydenhuollosta: Kouluterveydenhuolto

  Kouluruokailu korona-aikana

  Turun kaupungin päiväkodeissa, perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnassa, kouluissa, lukioissa ja ammatti-instituutissa lähiopetuksessa oleville lapsille sekä nuorille toimitetaan ateriat normaalisti hygieniaohjeita noudattaen. Kouluissa kouluruokailu normaalisti turvavälejä ja hyvää käsihygieniaa noudattaen. Toteutus riippuu koulujen erilaisista tiloista ja tilajärjestelyistä. Etäopetukseen määrätyt peruskoululaiset saavat ennakkotilattavan noutoruuan, lisätietoja Wilmassa. Turun ammatti-instituutin ja lukioiden etänä oleville on jaettu lisätietoja Wilmassa.

  Lue lisää: Turun kaupungin peruskoululaisten karanteeni- ja etäaterioiden tilaus- ja hakuaikataulu

  Koululaislinjat korona-aikana

  Turun seudun joukkoliikenne Fölin koululaislinjat liikennöivät. Tarkemmat tiedot linjoista ja aikatauluista Fölin sivuilta. Linja-autoissa saattaa olla ruuhkaa ja matkustajille suositellaan maskien käyttöä. 

  Lisätietoja suosituksista ja rajoituksista

  Turussa voimassa olevat suosituksest ja rajoitukset on koottu: Koronasuositukset ja rajoitukset Turussa

  _________________________

  Kaupungin palvelut ja tapahtumat

  Miten koronavirus vaikuttaa Turun kaupungin palveluihin ja tapahtumiin?

  Rajoituksilla ja suosituksilla pyritään ehkäisemään koronaviruksen leviäminen alueella.  

  Lue lisää: Koronasuositukset ja rajoitukset Turussa
   

  Kokoontumisrajoitteet: 1.4.- 14.5.2021

  Yleisötilaisudet: Sisätiloissa järjestettäviin tapahtumiin voi osallistua korkeintaan kuusi henkilöä. Ulkotiloissa voi järjestää jatkossa korkeintaan kuusi henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Ulkotiloissa järjestettävissä tapahtumissa pitää noudattaa erityistä huolellisuutta maskien käytössä ja turvaväleissä.

  Yksityistilaisuudet: Yli kuuden henkilön yksityistilaisuuksia ei tule järjestää.

  Mitä asiakastyössä pitää ottaa huomioon?

  Työterveyslaitos ohjeistaa työntekijöitä, jotka toimivat poikkeusaikana palvelualan työpaikoilla. Ohjetta voi soveltaa lähikontaktissa tapahtuvaan asiakastyöhön esim. kampaamoissa, ravintola- ja kaupanalalla, kiinteistönhuollossa sekä vartiointitehtävissä.

  Mistä voin kysyä elintarvikkeiden tarjoilusta ja myynnistä?

  Elintarvikkeiden tarjoilusta ja myynnistä voi kysyä lisätietoja Turun kaupungin Ympäristöterveydestä.

  Miten peruutan tai vaihdan teatterilipun? 

  Peruutettujen esitysten osalta kaikki lipun ostaneet asiakkaat kontaktoidaan. Liput voi vaihtaa teatterin lahjakorttiin, syksyn esityksiin tai asiakkaalla on mahdollisuus saada rahat takaisin. 

  Onko Kauppatori auki?

  Kauppatori on ainakin normaalisti auki n. klo 7-18.

  Mistä saan vähävaraisille tarkoitettua ruoka-apua?

  Miksi Turussa kaupungin työntekijöillä tai Fölin kuljettajilla ole maskeja?

  Työntekijöiden maskisuositusten osalta kaupunki seuraa THL:n suosituksia, joiden mukaan tärkeimmät keinot tartunnan ehkäisemisessä ovat käsienpesu ja turvavälit.

  Ensisijaiset kohteet suojaimien käytölle kaupungin henkilökunnan osalta ovat edelleen sosiaali- ja terveydenhuollon puolella. Lisäksi kaupungin asiakaspalvelupisteisiin on asennettu suojapleksejä tartuntojen ehkäisemiseksi. Muun asiakastyön osalta kaupunki ei ole ohjeistanut suojainten käyttöä, mutta esim. riskiryhmään kuuluvat työntekijät voivat halutessaan käyttää suojaimia.

  Turun kaupunki on antanut suosituksen maskien käyttämisestä julkisessa liikenteessä joukkoliikenteen asiakkaiden osalta. Fölin kuljettajien työturvallisuudesta vastaavat liikennöitsijät, joilta Turun kaupunki tilaa liikennöintipalvelun ja jotka ovat kuljettajien työnantajia.

  _________________________

  Liikkumis- ja kokoontumisrajoitukset

  Kokoontumisrajoitteet

  Kokoontumisrajoitteet: 1.4.- 14.5.2021

  Yleisötilaisudet: Sisätiloissa ja ulkotilaissa järjestettäviin tapahtumiin voi osallistua korkeintaan 6henkilöä. 

  Yksityistilaisuudet: Yli 6 henkilön yksityistilaisuuksia ei tule järjestää.

  Lue lisää: Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmältä uudet suositukset: tavoitteena ehkäistä leviämisvaihe  

  Matkustaminen

  Kulkevatko paikallisbussit?

  Föli-bussit liikennöivät normaalisti. Julkisessa liikenteessä suositellaan kasvomaskin käyttöä matskustaessa. 

  Voinko matkustaa ulkomaille?

  Koronavirusepidemian tilanne vaihtelee eri maissa. Suomessa seurataan tilannetta aktiivisesti ja kansalliset ohjeet muuttuvat maailman ja valtioiden koronavirustilanteen mukaan. Seuraa kansallisia ohjeita THL:n sekä Ulkoministeriön sivuilta.

  Edelleenkään ei suositella tarpeetonta matkustamista maihin, jossa koronavirusepidemia ei ole rauhoittunut.

  Kun palaan ulkomailta, miten pitkään joudun olemaan kotona?

  Maahan saapuessasi sinun täytyy jäädä 14 vrk:n omaehtoiseen karanteeniin. Vaihtoehto omaehtoiselle karanteenille on kaksi koronavirustestiä, jotka otetaan 72 tunnin välein. Mikäli haluat lyhentää omaehtoisen karanteenin pituutta koronatesteillä, sinun tulee hakeutua maahan saapumisen jälkeen koronatestiin esimerkiksi oman kuntasi terveyskeskukseen, omaan työterveyshuoltoosi tai voit ottaa yhteyttä Turun koronaneuvontapuhelimeen, p. 02 266 2714 (arkisin klo 8-15).

  Lue tarkemmin THL:n ja Ulkoministeriön sivuilta:

  Miksi kaikkia Turkuun lentokoneella saapuneita ei ole testattu? Onko testistä mahdollista kieltäytyä? Eikö maahantuloon vaadita negatiivista koronavirusnäytettä?

  Kansallinen lainsäädäntö ei edellytä negatiivista koronavirustestitodistusta Skopjesta Suomeen ja Turkuun saapuvilta.

  Kaikille matkustajille tarjotaan testiä. Testiin osallistuminen on lain mukaan vapaaehtoista. Osallistuminen on kuitenkin suositeltavaa.

  Muutamia matkustajia on jätetty testaamatta erinäisistä syistä, esimerkiksi pienistä lapsista on vaikea saada näytteitä. Tarkkoja syitä ei ole mahdollista eritellä matkustajien tietosuojan vaarantumatta.

  Miten karanteeniin määrättyä henkilöä valvotaan? Kuka vastaa valvonnasta? 

  Karanteenipäätöksen tekee aina kunnan tartuntataudeista vastaava virkalääkäri. Turussa karanteenin noudattamista valvotaan puhelinsoitoilla tartuntatautien valvonnasta.

  Kuinka pian positiivisen näytteen antaneisiin ollaan yhteydessä? Millaisia toimenpiteitä positiivisen koronanäytteen antamisesta seuraa?

  Koronanäytteen antaneisiin ollaan yhteydessä mahdollisimman pian testituloksen valmistumisen jälkeen puhelimitse. Tartunnan saaneille annetaan samalla tarkempi ohjeistus karanteenissa olemiseen ja oireiden seuraamiseen sekä tarvittaessa hoitoon hakeutumiseen. Positiivisen koronatestin antajien kanssa selvitetään myös sitä, mistä tartunta on mahdollisesti saatu ja ketkä ovat voineet altistua sairaudelle. 

  Koskeeko karanteeni myös lentokoneen henkilökuntaa?

  Karanteeni ei koske lentokoneen henkilökuntaa, joka on vieraillut kohdemaassa ainoastaan lentokentällä. 

  Minne henkilö majoittuu, kun hänet määrätään matkustamisen jälkeen karanteeniin? 

  Karanteeniin asetettu henkilö voi asua kotonaan. Karanteenissa saa ulkoilla turvavälejä noudattaen, mutta sen sijaan töihin, kouluun, päiväkotiin, kauppaan tai muihin julkisiin tiloihin meneminen on kiellettyä. Muut perheenjäsenet voivat toimia normaalisti.

   Miksi lennolta tulleet päästetään kotiin bussilla?

   Uusimpien ohjeiden mukaan henkilö voi karanteenipäätöksen saatuaan kulkea julkisella kulkuneuvolla kasvomaskia käyttäen välttämättömiin menoihin. Sellaisiksi katsotaan esimerkiksi lääkärikäynti tai siirtyminen lentokentältä suoraan kotiin karanteeniin.  

   Karanteenissa oleva henkilö ei saa mennä töihin, kouluun, varhaiskasvatukseen, kauppaan eikä muihin julkisiin tiloihin. 

   Onko lentokentän kautta kulkevilla busseilla turvallista matkustaa?

   Busseissa turvavälien noudattaminen on hankalaa erityisesti ruuhka-aikoina. Kaikille matkustajille suositellaan kasvomaskin käyttöä reitistä riippumatta. Fölin ohjeet turvalliseen matkustamiseen:  

   • Matkusta vain terveenä.
   • Käytä kasvomaskia bussissa. 
   • Muista turvaväli. Pyri pitämään normaalia enemmän etäisyyttä muihin matkustajiin pysäkeillä, bussiin noustessa ja bussissa.   
   • Maksa matka matkakortilla tai Föli-sovelluksesta ostetulla lipulla. Lataa matkakortti netissä. 
   • Jos mahdollista, ajoita liikkumisesi ruuhka-aikojen (klo 7–9 ja 14–17) ulkopuolelle. Pääsääntöisesti ruuhkaisinta on aamuisin Turun keskustan suuntaan kulkevissa busseissa sekä iltapäivisin keskustasta poispäin kulkevissa busseissa. 
   • Huolehdi hygieniasta pesemällä kädet usein. Fölin busseissa on tarjolla käsidesiä. 
   • Tutustu tarkempiin ohjeisiin: Koronaviruksen vaikutukset Fölin liikenteeseen ja muihin palveluihin.
   Asiasanat: