Vanhusten ja omaisten tapaamiset vanhusten asumispalveluiden tiloissa ovat mahdollisia. Yhteydenpito läheisiin on mahdollista myös puhelimitse tai videopuheluiden välityksellä. (päivitetty 26.4.2021)

Tapaamisista voi sopia etukäteen osaston henkilökunnan kanssa. Näin voidaan välttää ruuhkatilanteita. Jotta tapaamiset sujuisivat vanhusten kannalta mahdollisimman turvallisesti, niin vanhuskeskuksen tiloissa suu-nenäsuojaimen käyttö on pakollista koko vierailun ajan. Vierailija ei tästä syystä voi ruokailla vanhuskeskuksen tiloissa.

Huolehdittehan hyvästä käsihygieniasta. Vierailulle voi tulla vain terveenä ja oireettomana. Vierailija pitää 1–2 metrin turvavälin muihin asukkaisiin ja henkilökuntaan. Vierailulle voi tulla 1–3 läheistä kerrallaan. Suosittelemme edelleen tapaamisia ensisijaisesti talon yhteisissä tiloissa, tapaamispaikoilla.

Myös asukkaan ja läheisten tapaamiset muualla kuin vanhuskeskuksessa tulee toteuttaa mahdollisimman turvallisesti. Näissäkin tapaamisissa toivomme, että käytetään aina suu-nenäsuojusta asukkaan seurassa ja huomioitte turvavälit sekä hyvän käsihygienian. Suosittelemme että tapaamiset järjestetään vain perheen kesken, ja kaikkien osallistujien pitää olla terveitä ja oireettomia. Suuria kokoontumisia on syytä välttää.

Yhteydenpito läheisiin on mahdollista myös puhelimitse tai sähköisesti videopuheluiden välityksellä.

Toivomme, että seuraatte viranomaisten tiedotteita ja noudatte annettuja suosituksia ja ohjeita. Mikäli asutte alueella, jossa on paljon koronatartuntoja, niin pyydämme teitä harkitsemaan tarkasti vierailua oman läheisenne luona.

Koronatilanteen vuoksi tapaamisissa tulee huomioida turvallisuusseikat:

 • Tapaamisajankohdasta voi sopia etukäteen osaston henkilökunnan kanssa
 • Tapaamiset järjestetään sisätiloissa yhteisissä tiloissa tai asukkaan huoneessa (yksiköstä ohjeistetaan erikseen missä tilassa)
 • Huolehditaan hyvästä käsihygieniasta – kädet desinfioidaan käsidesillä ennen ja jälkeen tapaamisen
 • Hoitaja saattaa asukkaan tapaamiseen/tapaamisesta pois, ohjeistaa omaista ja antaa suojat
 • Käytetään kirurgista suu-nenäsuojaan tai vaihtoehtoisesti kasvot kokonaan peittävää visiiriä koko tapaamisen ajan (pakollinen)
 • Kirurgisen suu-nenäsuojaimen oikea käyttö edellyttää, että suojain peittää sekä suun että nenän
 • Suojainta ei riisuta välillä, suojaimia ei myöskään kosketella käytön aikana
 • Henkilökunta huolehtii yhteisten tilojen pöytäpintojen ja tuolien käsinojien/selkänojien puhdistamisesta ja omaisen mahdollisesti käyttämästä visiirin puhdistamisesta
 • Omainen pitää 2 metrin turvavälin muihin asukkaisiin ja henkilökuntaan
 • Mikäli omainen ja asukas käyvät yksikön ulkopuolelle, ohjataan hyvään käsihygieniaan ja suositellaan kirurgisen suu-nenäsuojan käyttöä yleisillä paikoilla

Jokaisesta vanhusten asumispalveluiden yksiköstä saa vielä tarkemman ohjeistuksen tapaamiseen.

  Näin käytät kasvomaskia oikein (THL)

  Asiasanat: