Carbon Arc

Aika:

3.12.–6.12. klo 17–22
Valonheitin on päällä noin puoli tuntia kerrallaan, jonka jälkeen sen täytyy jäähtyä puolen tunnin ajan.

Paikka:

Laivahostel Bore, Linnankatu 72

Yhteistyössä:

Laivahostel Bore ja Forum Marinum

Ivo Schoofsin Carbon Arc -teos on saanut alkunsa taiteilijan kotikaupungista Eindhovenista, jossa hän havaitsi kirkkaan valokeilan yötaivaalla. Näky ei jättänyt taiteilija-tiedemiestä rauhaan, vaan inspiroi Schoofsia kehittämään tiiminsä kanssa mahdollisimman tehokkaan valonlähteen. Teoksella Schoofs haluaa juhlistaa yksinkertaisuuden sanomaa: yksi valo, yksi keila, yksi projekti.

Laivahostel Boren kannelta kohoaa taivaisiin kirkas valokiila, joka voi yltää jopa 15 kilometrin päähän. Kyseessä ei olekaan ihan mikä tahansa lamppu, vaan toisen maailmansodan aikainen massiivinen Sperry-valonheitin. Valonheittimen valokeilan halkaisija on vain 1,5 metriä, mutta sen taivaalle lähettämä valoteho on 800 miljoonaa kandelaa, joka vastaa noin 800 miljoonan kynttilän valotehoa.

Valonheitin saa energiansa sinne syötettävistä hiilisauvoista. Kyseessä on kaarilamppu, jonka toiminta perustuu nimensä mukaisesti valokaareen. Kun kahteen hiilipuikkoon johdetaan sähkövirtaa, niiden välille syttyy valokaari, joka muodostaa voimakasta valkoista valoa. Kaarilamput ovat aikanaan mahdollistaneet ensimmäisten tehokkaiden valonheittimien kehityksen ja niitä on käytetty muun muassa merkkivaloina merellä.

Tutustu tekijöihin

Ivo Schoofs on hollantilainen valotaiteilija ja optiikan professori. Schoofsin teoksissa teknologia ja tiede muodostavat saumattoman kokonaisuuden, joka muuttuu paitsi näkyväksi, myös yleisön koettavaksi. Schoofsia inspiroivat kokeilukulttuuri, virheistä oppiminen, edelleen kehittäminen ja uusien ideoiden kokeileminen. Ja kun jokin lopulta toimii, sen voi myös skaalata niin teknisesti, kuin visuaalisesti. Schoofsin parina projektissa on työskennellyt sähköinsinööri Pepe Hejnen.

Boren värikäs historia

S/S Bore valmistui vuonna 1960 Ruotsissa. Elämänsä aikana laiva on ehtinyt seilata mm. Itämerellä ja Välimerellä. Laiva siirtyi Turkuun vuonna 2011 osaksi Forum Marinumin museolaivastoa. Samana vuonna alus hyväksyttiin Museoviraston perinnealusrekisteriin, ja aluksella aloitettiin museopalveluiden lisäksi majoitus- ja ravintolapalveluiden tuottaminen.

Nyt Bore toimii hostellina tarjoten uudenlaisen oppimisympäristön Turun Ammatti-instituutin hotelli-, ravintola- ja matkailualalle sekä teknisen puolen aloille ja kotitalous- ja puhdistuspalvelun opiskelijoille. Se tuo mahdollisuuksia myös kaupallisten alojen opiskeluun ja erilaisten yrittäjyysprojektien toteuttamiseen.