Vanha Raatihuone

Arkeologisten tutkimusten pohjalta voidaan olettaa, että nykyisen Vanhan Suurtorin (aiemmin Raatihuoneentori) yläpäässä on ollut jo 1300-luvulla maallisten toimintojen keskus, raatihuone. Kuuluisin Turun raatihuoneista on muurarimestari Samuel Bernerin suunnittelema kivinen raatihuone, joka valmistui vuonna 1736. Bernerin raatihuone oli mallina muun muassa Rauman ja Porvoon raatihuoneille.

Bernerin raatihuoneen raunioille uusi talo

Bernerin raatihuone tuhoutui Turun palossa vuonna 1827. Pahasti vaurioituneen rakennuksen muureille rakennettiin yksityistalo, joka 1850-luvulla siirtyi tehtailija Juseliuksen omistukseen. Tehtailija Juselius korotti vuonna 1899 rakennuksen nykyiseen muotoonsa, kolmikerroksiseksi. 

Juseliuksen paitatehdas toimi talossa 1920-luvulle asti. Sitten rakennus siirtyi Turun kaupungin omistukseen ja se vuokrattiin poliisilaitoksen käyttöön. Poliisit sijoittivat taloon muun muassa voimistelusalinsa.

Vanhaksi Raatihuoneeksi nimetty rakennus saneerattiin Kulttuurikeskuksen käyttöön vuonna 1988. Nykyisin Vanhalta Raatihuoneelta löytyy taidenäyttelytiloja sekä vuokrattavia kokous- ja juhlatiloja. Myös rakennusten vanhat kellarit on kunnostettu yksityisiä juhlatilaisuuksia varten.

Asiasanat: 
Kaupunginosa/Alue: