Oona Tikkaoja: Piiloleikki

Oona Tikkaoja: Piiloleikki

  • 2011
  • pronssi
  • Aurajoen länsiranta, Martinsillan ja Turun linnan välinen alue

Omakuvien tekijät

Alina Ahlqvist, Anna Ekholm, Taika Heinonen, Jaro Helle, Matias Helola, Antti Himanka, Rebecca Huhtamäki, Kia Kajala, Sylvia Kuusisto, Emma-Sofia Kuusisto, Roni Kuusisto, Liam Kylä, Sanni Lukka, Nea Milosavljevic, Karoliina Mykrä, Lukas Nurmi, Peppi Nurmi, Siiri Nyholm, Enni Näse, Maria Palmu, Martta Penttinen, Aurora Santala, Linnea Setälä, Rinna Suoniemi, Roni Suoniemi, Katriina Tomberg, Fanny Tuomarila, Aaro Turjas, Lempi Virtanen ja Helka Winqvist

Lisätiedot

Haluatko etsiä pikkupatsaat? Kartta ja vihjeet löytyvät täältä:

Kuvataiteilija Oona Tikkaojan (s.1976) Piiloleikki koostuu kolmestakymmenestä Aurajoen länsirannalle sijoitetusta 5-10-vuotiaiden lasten tekemästä pienoispronssiveistoksesta, joiden teemana on ollut omakuva.  Veistokset on sijoitettu Martinsillan ja Turun linnan puiston väliselle alueelle lasten itsensä valitsemiin paikkoihin. Jännittävintä pienoisveistosten etsiminen on ilman ohjeita.

Taiteilijan keskeisenä ideana on ollut tuulettaa teoksella julkiseen taiteeseen liitettyjä vakiintuneita näkökulmia ja lähestymistapoja, kun kuvanveistäjien arvomateriaali pronssi on teoksessa sulanut poikkeuksellisesti lasten valmistamiksi muodoiksi ja veistosten sijoituspaikoiksi on valikoitunut aukioiden ja puistojen sijaan kaupungin "epäpaikkoja", kuten kadun reunoja, koloja ja nurkkauksia. Teoksen tavoitteena on myös houkutella katsojia piiloleikkiin ja aktivoida heitä liikkumaan.

Teos toteutettiin osana Kulttuurikuntoilun keskuspuistohanketta Turun kulttuuripääkaupunkivuonna 2011.  Hankkeen tavoitteena oli edistää kaupunkilaisten fyysistä, henkistä ja sosiaalista hyvinvointia sekä kehittää Aurajoen ympäristöä. Lisäksi päämääränä oli erilaisten kulttuurisisältöjen yhdistäminen liikuntareitteihin. Piiloleikki oli ensimmäinen kolmesta julkistettavasta käyttötaideteoksesta. Kaksi muuta käyttötaideteosta ovat Eero Merimaan Joitakin teknokukkasia sekä Sakari Peltolan Koppi ja kova luu. Teokset liitettiin myöhemmin kaupungin taidekokoelmaan.

Oona Tikkaoja on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun piirustuskoulusta (AMK) vuonna 2000 ja taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta vuonna 2002.

Kuva: TMK/Toni Kandelin