Jäitkö ilman opiskelupaikkaa yhteishaussa?

Maksuton toinen aste ja pidennetty oppivelvollisuus

Peruskoulun päättävillä on jatkossa velvoite hakea yhteishaussa toisen asteen koulutukseen.

Ensimmäisenä maksuton toinen aste ja 18 ikävuoteen laajennettu oppivelvollisuus koski keväällä 2021 peruskoulun päättäneitä ja yhteishaussa hakeneita nuoria.

Oppivelvollisuus päättyy, kun nuori täyttää 18 vuotta tai kun hän suorittaa toisen asteen tutkinnon, joko ylioppilastutkinnon tai ammatillisen tutkinnon.

Lisätietoja

Oman koulun opinto-ohjaajalta.

Älä jää toimettomaksi!

Turun ammatti-instituutissa on jatkuvassa haussa lukuisia koulutuksia läpi vuoden. Jatkuva haku - haussa olevat koulutukset
Mikäli et löytänyt sopivaa koulutusta, täytä Tiedustelulomake niin opinto-ohjaaja ottaa sinuun yhteyttä.

Vapaita opiskelupaikkoja voi tiedustella myös suoraan oppilaitoksista:

Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus, TUVA

Koulutus on tarkoitettu peruskoulun käyneille nuorille, joilla ei vielä ole toisen asteen koulutusta tai eivät ole käyneet muuta yksivuotista nivelvaiheen koulutusta. Valman tavoitteena on antaa valmiudet siirtyä ammatilliseen perustutkintoon tai lukiokoulutukseen. TUVA koostuu yhdistyneisä perusopetuksen lisäopetusta (10-luokka), lukioon valmistavasta koulutuksesta (LUVA) ja ammatilliseen koulutukseen valmentavasta koulutuksesta (VALMA) . Opetus on ilmaista.

Koulutuksen sisältö

  • Ammattialoihin tutustuminen
  • Työelämän perusvalmiuksien hankkiminen
  • Opiskeluvalmiuksien vahvistaminen
  • Ammatillisen tutkinnon osat tai osa-alueet

Lisätietoja ja hakutiedot nuorille: TUVA eli tutkintokoulutukseen valmentava koulutus, päiväkoulutus

Lisätietoa ja hakuohjeet 18-29 -vuotiaille: Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus

Yhteystiedot:

Ideoita urasuunnitteluun

Turun Ohjaamo kerää saman katon alle useita alle 30-vuotiaille tarkoitettuja palveluja. Ohjaamo on matalan kynnyksen piste Turun keskustassa osoitteessa Käsityöläiskatu 10 (Työpiste). Ohjaamossa on tarjolla nuorille muun muassa työllistymis- ja ohjauspalveluita, asumisneuvontaa ja tukea nuoren hyvinvointiin. Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto tarjoaa Ohjaamossa TE-toimiston palveluita, työnhakuneuvontaa sekä koulutus- ja uraohjausta.

Ohjaamo aukioloajat:
Ma-pe puhelimitse ja sähköpostilla klo 9-15.

NuortenTurku on kaikille alle 29-vuotiaille nuorille tarkoitettu tietoa, neuvontaa ja ohjausta tarjoava palvelupiste. Pisteessä voivat asioida myös nuorten vanhemmat, muut nuorten kanssa työskentelevät sekä alan opiskelijat.

Vamos Turku tarjoaa matalan kynnyksen yksilö- ja ryhmävalmennusta 16–29-vuotiaille turkulaisille nuorille. Toiminnan päämäärät nousevat nuoren tarpeista ja tavoitteista. Toiminnallista tukea tarjotaan nuoren lähiympäristöissä niin kotona, koulussa kuin vapaa-ajalla. Yksilövalmennuksessa tuetaan nuoren kasvua, kehitystä ja hyvinvointia. Ryhmävalmennus on kohdennettu nuorille, jotka tarvitsevat intensiivistä yksilöllistä valmennusta koulunkäyntiin kiinnittymiseen ja elämänhallinnan tueksi.

NuortenTurun ja Vamoksen löydät osoitteesta: Yliopistonkatu 25 A 4. krs (Yliopiston Apteekin talo).

Turun kaupungin Työpiste auttaa ja neuvoo työllistymisessä. Työpisteen tärkein tehtävä on saattaa työ ja tekijät yhteen.

Perusopetuksen lisäopetus

Turun kristillisen opisto, kymppiluokka ja peruskoulun tutkinnon loppuun tekeminen.

Lukiostartti on tarkoitettu ilman toisen asteen koulutuspaikkaa vailla oleville. Lukiostartissa kerrataan peruskoulun ydinaineita ja samalla opiskellaan lukiokursseja. Lukiostartissa on mahdollisuus korottaa peruskoulun arvosanoja. Lukiostartti kestää puolesta vuodesta vuoteen. Keväällä voi osallistua toisen asteen yhteishakuun tai jatkaa opiskelua iltalukiossa. Lukiostarttiin ilmoittaudutaan elokuussa Riikkamarja Autiolle (riikkamarja.autio@turku.fi). Mukaan tulee ottaa peruskoulun päättötodistus. Lukiostartissa suoritetut lukiokurssit kelpaavat suorituksiksi muissa lukioissa.

Lisätietoja:
turuniltalukio.fi

Eritysopetuksena järjestettävä ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus tai Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus
Spesia-ammattiopisto
Tiedustelut: opinto-ohjaajat Vesa Tomberg (p. 050 5935297), Veera Österlund (040 6268251)
Haku: opintopolku.fi

Asiasanat: