Jäitkö ilman opiskelupaikkaa yhteishaussa?

Pidennetty oppivelvollisuus ja maksuton toinen aste pähkinänkuoressa

Peruskoulun päättävillä on velvoite hakea valtakunnallisessa yhteishaussa toisen asteen koulutukseen. Ensimmäisenä maksuton toinen aste ja 18 ikävuoteen laajennettu oppivelvollisuus koski keväällä 2021 peruskoulun päättäneitä ja yhteishaussa hakeneita nuoria.

Oppivelvollisuus päättyy, kun nuori täyttää 18 vuotta tai kun hän suorittaa toisen asteen tutkinnon, joko ylioppilastutkinnon tai ammatillisen tutkinnon.

Lisätietoja

Oman koulun opinto-ohjaajalta.

Jos jäit ilman opiskelupaikkaa, kurkkaa alta kootut vinkit!

Vaihtoehtoja ilman opiskelupaikkaa oleville

Turun ammatti-instituutissa on jatkuvassa haussa lukuisia koulutuksia läpi vuoden. Jatkuva haku - haussa olevat koulutukset
Mikäli et löytänyt sopivaa koulutusta, täytä Tiedustelulomake niin opinto-ohjaaja ottaa sinuun yhteyttä.

Vapaita opiskelupaikkoja voi tiedustella myös suoraan oppilaitoksista:

Ammatilliseen koulutukseen sekä lukioon valmentava koulutus, TUVA

Koulutus on tarkoitettu peruskoulun käyneille nuorille, joilla ei vielä ole toisen asteen koulutusta tai eivät ole käyneet muuta yksivuotista nivelvaiheen koulutusta. TUVAn tavoitteena on antaa valmiudet siirtyä ammatilliseen perustutkintoon tai lukiokoulutukseen. TUVA koostuu yhdistyneisä perusopetuksen lisäopetusta (10-luokka), lukioon valmistavasta koulutuksesta (LUVA) ja ammatilliseen koulutukseen valmentavasta koulutuksesta (VALMA) . Opetus on ilmaista.

Koulutuksen sisältö
  • Ammattialoihin tutustuminen
  • Työelämän perusvalmiuksien hankkiminen
  • Opiskeluvalmiuksien vahvistaminen
  • Ammatillisen tutkinnon osat tai osa-alueet

Lukioon valmentavassa TUVAssa tutustutaan lukio-opintoihin sekä kerrataan peruskoulun opintoja. On myös mahdollisuus korottaa arvosanoja.

Lisätietoja ja hakutiedot nuorille:

Lisätietoa ja hakuohjeet 18-29 -vuotiaille: Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus

Yhteystiedot:

Lisäapua urasuunnitteluun

Turun Ohjaamo

Turun Ohjaamo kerää saman katon alle useita alle 30-vuotiaille tarkoitettuja palveluja. Ohjaamo on matalan kynnyksen piste Turun keskustassa osoitteessa Käsityöläiskatu 10 (Työpiste). Ohjaamossa on tarjolla nuorille muun muassa työllistymis- ja ohjauspalveluita, asumisneuvontaa ja tukea nuoren hyvinvointiin ja elämänhallintaan.  Lisäksi Ohjaamo tarjoaa TE-toimiston palveluita, työnhakuneuvontaa sekä koulutus- ja uraohjausta.

Ohjaamo aukioloajat:
Ma-pe käyntipäivystys klo 9-15. Yhteydenotot myös puhelimitse ja sähköpostilla. Heinäkuussa ei käyntipäivystystä.

NuortenTurku

NuortenTurku on kaikille alle 29-vuotiaille nuorille tarkoitettu tietoa, neuvontaa ja ohjausta tarjoava palvelupiste. Pisteessä voivat asioida myös nuorten vanhemmat, muut nuorten kanssa työskentelevät sekä alan opiskelijat.

NuortenTurun ja Vamoksen löydät osoitteesta: Yliopistonkatu 25 A 4. krs (Yliopiston Apteekin talo).

Valmos Turku

Vamos Turku tarjoaa matalan kynnyksen yksilö- ja ryhmävalmennusta 16–29-vuotiaille turkulaisille nuorille. Toiminnan päämäärät nousevat nuoren tarpeista ja tavoitteista. Toiminnallista tukea tarjotaan nuoren lähiympäristöissä niin kotona, koulussa kuin vapaa-ajalla. Yksilövalmennuksessa tuetaan nuoren kasvua, kehitystä ja hyvinvointia. Ryhmävalmennus on kohdennettu nuorille, jotka tarvitsevat intensiivistä yksilöllistä valmennusta koulunkäyntiin kiinnittymiseen ja elämänhallinnan tueksi.

Vamoksen löydät osoitteesta: Yliopistonkatu 25 A 4. krs (Yliopiston Apteekin talo).

Työpiste

Turun kaupungin Työpiste auttaa ja neuvoo työllistymisessä. Työpisteen tärkein tehtävä on saattaa työ ja tekijät yhteen.

Turun kristillinen opisto

TUVA – tutkintokoulutukseen valmentava koulutus, ja peruskoulun tutkinnon loppuun tekeminen

Eritysopetuksena järjestettävä ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus tai Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus

Spesia-ammattiopisto
Tiedustelut: opinto-ohjaajat Vesa Tomberg (p. 050 5935297), Veera Österlund (040 6268251)
Hakuneuvonta - Ammattiopisto Spesia

Haku: opintopolku.fi

Asiasanat: