Måltider i gymnasier
Gymnasiestuderande får dagligen en kostnadsfri varm måltid som är planerad enligt näringsrekommendationerna. Måltiderna täcker cirka en tredjedel av det dagliga näringsbehovet.
Basmaten som serveras i gymnasier är laktosfri. Du behöver inte informera matserveringen om du har laktosfri kost.
Kaarea Oy ansvarar för kosthållet i gymnasier. Kaarea Oy säljer också mellanmål på vissa gymnasier i Åbo.
Anmälan om specialdieter
Specialdieter delas in i hälsorelaterade dieter och specialdieter baserade på övertygelse. Vårdnadshavaren anmäler årligen i början av läsåret uppgifter om barnets specialkost. Om det är fråga om en permanent specialdiet, till exempel celiaki, förnyar vårdnadshavaren anmälan först när vårdplatsen/skolan ändras.
- Specialkost på grund av hälsorelaterade skäl är baserad på en bevisad hälsoorsak, till exempel födoämnesallergi eller överkänslighet.
- Laktosfri kost: basmaten som erbjuds i skolorna är laktosfri. Laktosfri kost behöver inte anmälas till måltidsservicen.
- Diabetes: den basmat som erbjuds i skolorna är lämplig för diabetiker. Det är möjligt för en diabetiker att få ett extra mellanmål om det behövs, vilket är bröd och mjölk. Diabetes ska anmälas till daghemmet genom att fylla i en anmälan om specialkost.
- Speciella hälsorelaterade dieter, såsom födoämnesallergier eller överkänsligheter, kräver alltid ett läkarintyg. För speciella individuella dieter kan det vara nödvändigt att dessutom tillhandahålla en separat instruktion utarbetad av en läkare eller nutritionist.
Specialdieter baserade på övertygelse inkluderar olika vegetariska dieter samt fläsk- och/eller nötköttsfria dieter.
Anmärkningsvärt om specialdieter baserade på övertygelse:
- Fläskkött: antingen nötkött, kyckling eller fisk kan användas i stället för ingredienser som härrör från fläsk eller gris. Skolbespisningen kan dock inte servera kött som slaktats enligt halalreglerna.
- Mat med blod: skolmåltiderna innehåller inte mat med blod eller mat som innehåller blodingredienser.
- Kosherdiet: skolbespisningen kan inte servera mat som tillagats enligt strikta judiska regler. Om en person själv inte följer regeln om att använda rätter kan dieten genomföras som lakto-ovovegetarisk mat eller, alternativt, som en mjölkfri diet där förbjudna livsmedel av animaliskt ursprung är borttagna.
Elever med specialdieter garanteras en näringsrik och mångsidig måltid. Livsmedlen som används för tillverkningen av måltiden är möjligtvis inte de samma som konsumeras hemma när det finns.