Ruokailu lukioissa
Opiskelijoille tarjotaan lukiossa päivittäin maksuton lämmin ateria, joka suunnitellaan ravitsemussuositusten pohjalta. Ruokailu kattaa noin kolmasosan päivittäisestä ravinnontarpeesta.
Lukioissa tarjottava perusruoka on laktoositonta. Laktoosittomasta ruokavaliosta ei tarvitse ilmoittaa ruokapalveluihin.
Lukioiden ruokailupalveluista vastaa Kaarea Oy. Kaarea Oy myy lisäksi välipalaa osassa Turun lukioista.
Erityisruokavalioista ilmoittaminen
Lisätietoa erityisruokavalioista
- Laktoositon ruokavalio: lukioissa tarjottava perusruoka on laktoositonta. Laktoosittomasta ruokavaliosta ei tarvitse ilmoittaa ruokapalveluihin.
- Diabetes: lukioissa tarjottava perusruoka sopii diabeetikoille. Diabeetikon on mahdollista saada tarvittaessa ylimääräinen välipala, joka on leipää ja maitoa. Diabeteksesta tulee ilmoittaa täyttämällä ilmoitus erityisruokavaliosta.
Vakaumuksellisista erityisruokavalioista toteutetaan erilaiset kasvisruokavaliot sekä sian- ja/tai naudanlihaton ruokavalio.
Huomioitavaa vakaumuksellisista erityisruokavalioista:
- Sianliha: sianlihasta tai siasta peräisin olevien ainesosien sijaan voidaan käyttää joko naudanlihaa, broileria tai kalaa. Lukioissa ei voida kuitenkaan tarjota halal-sääntöjen mukaan teurastettua lihaa.
- Veriruoat: ruokailussa ei tarjota veriruokia tai ruokia, jotka sisältävät veren ainesosia.
- Kosher-ruokavalio: ruokailussa ei voida tarjota tiukkojen juutalaisten sääntöjen mukaan valmistettua ruokaa. Jos henkilö ei itse noudata astioiden käyttöä koskevaa sääntöä, ruokavalio voidaan toteuttaa lakto-ovovegetaarisena kasvisruokana tai vaihtoehtoisesti maidottomana ruokavaliona, josta kielletyt eläinperäiset ruoka-aineet on poistettu.
Erityisruokavaliota noudattavalle turvataan ruokailussa ravitsemuksellisesti riittävän monipuolinen ateria. Kaikkia kodin käyttämiä ruoka-aineita ei tarjota, jos saatavilla on vähintään yksi ravitsemuksellisesti vastaava raaka-aine kyseisestä ruoka-aineryhmästä.