Vad är en plan för egenkontroll?
Planen för egenkontroll är en plan som livsmedelsbranschen eller företaget inom kontaktmaterialbranschen själv utarbetat för att säkerställa god kvalitet och hygien i den egna verksamheten. Med hjälp av planen kan aktören identifiera och hantera de faror som anknyter till branschen och säkerställa att verksamheten möter kraven i lagstiftningen.
Verksamhetsutövaren ska känna igen faror i anknytning till hygien för de varor som hen behandlar i sitt företag och följa den plan som hen uppgjort för att förhindra och avlägsna brister som orsakar sanitär olägenhet. Egenkontrollen är en förpliktelse som gäller alla verksamhetsutövare som hanterar livsmedel.
Hur gör jag en plan för egenkontroll?
Du måste uppgöra en plan för egenkontroll själv. Planens omfattning ska motsvara de krav som ställs på verksamheten. Planen måste vara skriftlig.
Vid behov kan hälsoinspektörerna hjälpa dig uppgöra planen. Av livsmedelstillsynen kan du även få skriftliga anvisningar för hur du ska göra planen.
Via länkarna får du information om de punkter som måste inkluderas i planen för egenkontroll.
Hur bedöms planen?
Planerna för egenkontroll som gäller livsmedelslokaler granskas i samband med OIVA-granskningarna. Verksamhetsutövaren ska ha en skriftlig plan för egenkontroll att visa upp för hälsoinspektören.
Kontaktuppgifter
Om du behöver råd och anvisningar i anknytning till egenkontroll, ta kontakt med hälsoinspektören för ditt område.