Vad gör livsmedelstillsynen?
Livsmedelstillsynen övervakar livsmedel, produktion och behandling av livsmedel, försäljning, marknadsföring, import, export, transport, servering eller annat överlåtande av livsmedel. Därtill övervakar livsmedelstillsynen egenkontrollen för livsmedelsaktörer på stadens område. Ansvaret för egenkontrollen av livsmedel ligger dock alltid på verksamhetsutövaren.
Hälsoinspektörerna ger även anvisningar och råd om hur verksamheten ska ordnas så att den följer lagens krav.
Ta kontakt med en hälsoinspektör om:
- livsmedelslokalens aktör (företagare) växlar
- du misstänker att du fått matförgiftning
- du vill ha närmare information om livsmedelstillsynen
- du vill klaga över livsmedel eller ett företag som hanterar livsmedel
- du säljer eller serverar livsmedel på ett tillfälligt evenemang eller på ett lopptorg
- du grundar eller lägger ned en livsmedelslokal
- du planerar att bygga, ändra eller renovera en livsmedelslokal
- du behöver råd eller handledning om kraven på hygienkompetens eller stöd med att utarbeta en plan för egenkontroll
Lov, anmälningar och skyldigheter
För att idka livsmedelsverksamhet behöver du i de flesta fall ansöka om tillstånd eller göra en anmälan. Vi rekommenderar att du i första hand gör en anmälan i miljöskyddets nationella elektroniska anmälningstjänst Ilppa. Då du gör en anmälan i Ilppa registreras din tillståndsansökan eller anmälan rätt i systemet. I anmälningstjänsten hittar du anvisningar för hur du kan ta i bruk systemet och göra en anmälan.
Primärproduktion betyder tillverkning av produkter och material från naturtillgångar.
Alla som idkar denna typ av verksamhet ska till myndigheten för livsmedelstillsyn anmäla stället för primärproduktion och typen av produktion. Jägare och personer som samlar naturprodukter (t.ex. bär, svampar, kottar) behöver inte göra en anmälan.
Anmälan görs via miljöhälsovårdens nationella elektroniska e-tjänst Ilppa.
Hälsoinspektör Kari Valkola, tfn 040 151 4586, ger närmare information om tillsynen av primärproduktionen
Om ett apotek utöver läkemedel även säljer kosttillskott och kliniska näringspreparat, anses verksamheten ske i en livsmedelslokal. Om du grundar en livsmedelslokal eller gör ändringar i en befintlig livsmedelslokal, ska du göra en anmälan till miljöhälsan vid Åbo stad senast fyra veckor innan verksamheten inleds.
Anmälan görs via miljöhälsovårdens nationella elektroniska e-tjänst Ilppa.
Till anmälan ska du bifoga en planritning (1:100) med möbelplaner samt en plan för egenkontroll som beaktar spårbarhet, förpackningsbeteckningar och en plan för tillbakadragning.
Meddelande om näringspreparat till livsmedelsverket
I och med den nya förordningen ska alla kliniska näringspreparat som lanseras på marknaden anmälas till livsmedelsverket. Kliniska näringspreparat är livsmedel för speciella medicinska ändamål. Det är förbjudet att publicera närings- och hälsopåståenden på förpackningar och i reklam.
Livsmedelstillsynen på Åbo stad ansvarar för tillsynen av apotekens livsmedelsverksamhet.
En livsmedelslokal är en byggnad, en bostad, eller en del av en byggnad eller bostad eller ett annat utrymme antingen inomhus eller utomhus, där de livsmedel som företagaren säljer eller överlåter tillverkas, förvaras, transporteras, säljas, serveras eller behandlas.
Om du grundar en livsmedelslokal eller gör ändringar i en befintlig livsmedelslokal, ska du göra en anmälan till miljöhälsan vid Åbo stad senast fyra veckor innan verksamheten inleds. Till anmälan ska du bifoga en planritning (1:100) med möbelplaner.
Anmälan görs via miljöhälsovårdens nationella elektroniska e-tjänst Ilppa.
Godkännande av en anstalt
Anstalter är livsmedelslokaler där animaliska livsmedel behandlas innan de säljs.
Företagare som har anstalter ska ansöka om godkännande av tillsynsmyndigheten enligt det som bestäms i livsmedelslagen innan verksamheten inleds eller innan verksamheten på ett väsentligt sätt ändras. Den nya anstalten kan inleda sin verksamhet efter att myndigheten gett sitt godkännande.
Blanketter för godkännande av anstalter:
Livsmedelstillsynen på Åbo stad ansvarar för tillsynen av livsmedelsverksamhet.
Alla som idkar yrkesmässig transport av livsmedel ska göra en anmälan om sitt transportfordon till hälsoskyddsmyndigheten i sin hemkommun. Kom ihåg att bifoga en plan för egenkontroll till din ansökan.
Verksamhetsutövaren ska göra en anmälan till miljöhälsovårdens myndighet alltid då verksamhetsutövaren byts. Lägg till följande uppgifter i din anmälan: uppgifter om verksamhetsutövaren och transporten, färdmedlet, de livsmedel som transporteras samt den temperatur de förvaras i under transporten. Därtill ska det finnas en metod för att bekräfta och konstatera alla de ovannämnda uppgifterna.
Anmälan görs via miljöhälsovårdens nationella elektroniska e-tjänst Ilppa.
I Åbo ansvarar Sanna Stark för inspektionerna av transportfordon för livsmedel, tfn 044 907 3696.
Krav på livsmedelstransporter
- Transportutrymmet ska vara belagt med ett material som har en hård och slät yta samt är lätt att hålla rent och desinficera.
- Dörrarna ska vara ordentligt isolerade
- I transportutrymmena får inte förvaras sådana redskap som inte är nödvändiga för transportens genomförande
- Under transporten får livsmedlet inte hamna i kontakt med sådana material eller produkter som kan orsaka olägenhet eller skada livsmedlet
- Transportutrymmet ska vara en sluten kaross som är isolerad från förarhytten och tillräckligt väl belyst
- Temperaturen i transportutrymmet ska vara rätt för de livsmedel som transporteras. Vid transport av varor som kräver kylförvaring och är lättfördärvliga ska utrymmet vara utrustat med ett system för uppföljning av temperaturen då transporten tar över 2 timmar I skåp där frysta varor transporteras ska det finnas apparatur som mäter och lagrar information om temperaturen i utrymmet
- Transportutrymmet ska rengöras grundligt varje dag
- Föraren ska ha rena arbetskläder som lämpar sig för arbetets förhållanden
Då en aktör vill överlåta livsmedel till välgörenhet gäller samma lagstiftning och samma bestämmelser som vid försäljning, servering och annan behandling av livsmedel.
Livsmedelsverket har dock beviljat vissa lättnader i anvisningen för matdistribution vad gäller överlåtandet av livsmedel till välgörenhet.
Med stöd av artikel 14 i EG:s allmänna livsmedelsförordning är det tillåtet att skänka sådana livsmedel till välgörenhet som annars skulle slängas bort därför att de inte uppfyller kraven för livsmedelssäkerhet.
Bestämmelserna i artikel 14 i EG-förordning nr 178/2002 hindrar dock inte livsmedelsbranschens aktörer att donera till välgörenhet sådana säkra livsmedel, som annars skulle slängas bort eftersom de inte möter de privata kvalitetskrav som aktörerna frivilligt tagit i bruk.
Att beakta då livsmedel överlåts till välgörenhet
- Den bostad där de livsmedel som ska överlåtas regelbundet samlas och förvaras eller behandlas ska lämpa sig för användningssyftet och vara en godkänd livsmedelslokal. Livsmedelslokaler ska anmälas enligt 13 § i livsmedelslagen.
- Livsmedel som överlåts till välgörenhet ska vara säkra.
- De välgörenhetsorganisationer som ger mathjälp ska utarbeta en plan för egenkontroll som beaktar verksamhetens risker.
- Det inte alltid är möjligt att överlåta lättfördärvliga livsmedel som mathjälp innan den sista förbrukningsdagen. I dessa fall kan myndigheterna tillåta att livsmedel fryses eller kyls ned innan den sista förbrukningsdagen om det görs på vederbörligt sätt och utan att äventyra livsmedelssäkerheten. Livsmedel får inte frysas eller kylas ned efter att de överskridit sista förbrukningsdagen. Livsmedel som ska förvaras nedfrysta eller nedkylda ska överlåtas som matdistribution inom 2 månader från den sista förbrukningsdagen.
- Livsmedel som passerat den sista förbrukningsdagen får inte som sådana hettas upp.
- Lättfördärvliga livsmedel ska förvaras enligt de förhållanden och i den temperatur som bestäms i lagen innan de överlåts.
- De förpackningsmaterial som kommer i kontakt med livsmedel ska vara livsmedelsdugliga och lämpliga för användningssyftet.
- Livsmedel som har ett ”bäst före”-datum kan överlåtas efter att datumet passerats om det fortfarande har god kvalitet.
För att skänka mat till välgörenhet krävs inte anmälan eller tillstånd.
Aktörer som ordnar matdistribution ska meddela sin verksamhet till livsmedelstillsynen. De hör till den normala kretsen för livsmedelstillsynen.
Anmälan görs via miljöhälsovårdens nationella elektroniska e-tjänst Ilppa.
Med försäljning utomhus betyder servering, försäljning eller att på annat sätt överlåta livsmedel till kunderna. Detta omfattar även de sätt som livsmedel direkt behandlas på i samband med utomhusförsäljningen.
Anmälan görs via miljöhälsovårdens nationella elektroniska e-tjänst Ilppa.
Anmälan om mobila livsmedelslokaler och inledandet av verksamheten
Mobila livsmedelslokaler är flyttbara eller tillfälliga lokaler där man serverar, säljer eller överlåter livsmedel. Exempel på mobila livsmedelslokaler är rörliga kiosker, försäljningsbilar, tält och vagnar.
- Skriftlig engångsanmälan till livsmedelstillsynen
- Senast fyra veckor innan verksamheten inleds
- Behandling av anmälan är avgiftsbelagd
- I samband med evenemanget är den som anordnar evenemanget förpliktad att kontrollera att aktören har gjort en anmälan
En företagare som har en mobil livsmedelslokal ska anmäla sin försäljning
Efter att du anmält din mobila livsmedelslokal kan du idka verksamhet även i andra kommuner. Du måste dock alltid anmäla din verksamhet i den kommun där försäljningen äger rum. Om din verksamhet sker i Åbo ska du anmäla den till stadens miljöhälsa senast fyra vardagar innan försäljningen börjar.
se punkten ”Tillfällig försäljning av livsmedel”
Annan tillfällig försäljning av livsmedel
Tillfällig försäljning av livsmedel är sådan verksamhet som pågår högst 2 dygn och som inte upprepas oftare än med 30 dygns mellanrum.
Om du idkar tillfällig försäljning av livsmedel ska du göra en anmälan till Åbo stads miljöhälsa. Anmälan ska lämnas in senast 14 dygn innan försäljningen börjar.
Privatpersoner, organisationer eller andra små aktörer behöver inte göra en anmälan om försäljning eller servering av livsmedel med små risker. För pop up-aktig verksamhet som pågår under flera dagars tid ska dock en anmälan göras.
Anmälan om storevenemang
Anmälan om storevenemang ska göras om det serveras livsmedel på evenemanget och evenemanget förväntas ha minst 500 besökare som närvarar samtidigt. Om du tänker ordna ett storevenemang ska du göra en skriftlig anmälan till Åbo stads miljöhälsa senast 4 veckor innan evenemanget börjar.
Anvisningar för anmälan om ett storevenemang (pdf, 97.54 KB) (på finska)
Vatten, toaletter och avfallshantering
På ett område där det säljs livsmedel ska det finnas möjlighet att på ett hygieniskt sätt tvätta händerna. Om du säljer livsmedel på ett publikevenemang, ska du som arrangör se till att det finns tillgång till hushållsvatten på området. Du måste även se till att säljarna har i bruk hygieniska sanitetslokaler.
I samband med försäljningsstånden ska det finnas tillräckligt många sopkärl. Kärlen ska vara försedda med lock så att avfallet inte lockar till sig fåglar eller andra djur. Som anordnare har du en skyldighet att sköta om avfallshanteringen och se till att sopkärlen blir tömda.
Med tillfällig försäljning av livsmedel menas en period på högst två dygn, som inte upprepas oftare än en gång per 30 dygn på samma ställe. Om du planerar tillfällig försäljning och annan behandling av livsmedel måste du i god tid göra en anmälan till tillsynsmyndigheterna i de kommuner där du utövar verksamheten. Myndigheten ska ha kännedom om försäljningen eller behandlingen senast 4 vardagar innan verksamheten inleds.
Kom ihåg att färdigt förpackade livsmedel måste utrustas med förpackningsbeteckningar enligt livsmedelslagen och dess bestämmelser.
På försäljningsstället ska följande information vara tydligt synlig för kunderna: verksamhetsutövarens namn, hemort, FO-nummer, telefonnummer samt OIVA-rapporten.
Gör anmälan via miljöhälsovårdens nationella elektroniska e-tjänst Ilppa.
Krav som gäller tillfällig försäljning av livsmedel
- Lättfördärvliga livsmedel ska förvaras och hållas i affärens kylmöbel vars temperatur får vara högst +6°C. Färsk fisk ska med is eller på andra sätt hållas nedkyld så att dess temperatur är högst +2°C. Enligt rekommendationerna ska fiskeriprodukter som är förpackade i vakuum förvaras i en temperatur på 0 – +3°C. Upphettade produkter ska hållas i butikens anläggning där produktens temperatur är minst +60°C. Produkterna ska skyddas från frysning.
- Varje försäljningspunkt ska vara utrustad med en fungerande värmemätare.
- Verksamheten får inte orsaka skada från rök, sot, lukt eller annan olägenhet som skadar hälsa.
- Då verksamheten kräver det ska försäljningspunkten även vara utrustad med ett tappställe. Vid serveringspunkten där maten tillreds och serveras ska det alltid finnas tillgång till varmt vatten, vilket betyder att försäljningspunkten ska vara utrustad med t.ex. en varmvattenboiler.
- Vattnet som används ska uppfylla kvalitetskraven för hushållsvatten. Antalet tappställen beror på i vilken grad livsmedel hanteras. Tappstället ska vara i omedelbar närhet av den yta där livsmedlen hanteras.
Mer information och anvisningar får du av livsmedelstillsynen
Alla som arbetar i en livsmedelslokal och hanterar oförpackade, lättfördärvliga livsmedel måste ha ett hygienpass. Hygienpasset är ett intyg på livsmedelshygienisk kompetens och det ska motsvara någon av de hygienpassmodeller som livsmedelsverket godkänt. Kravet på hygienpass gäller personer som arbetar med uppgifter som förutsatt behandling av oförpackade, lättfördärvliga livsmedel i minst 3 månaders tid.
Det är viktigt att notera att en avlagd examen (t.ex. kockexamen) inte räcker som intyg på hygienkompetens. Alla som är skyldiga att bevisa sin hygienkompetens måste ha ett hygienpass. Hygienpasset beviljas till personer som avlagt hygienpasstestet och fått godkänt resultat. Testet bedömer hygienkompetens som krävs för hantering av livsmedel. Aktörer inom livsmedelsbranschen måste i sin egenkontroll se till att denna skyldighet uppfylls.
Hygienkompetensen hos personer som arbetar i livsmedelslokaler kontrolleras regelbundet (hygienpass), oftast i samband med OIVA-kontrollerna. Om de anställda inte har hygienpass sänker det livsmedelslokalens OIVA-vitsord.
Tilläggsuppgifter
Hälsoinspektör Jari Tulonen ger mer information om hygienkompetens och hygienpasstestet, tfn 040 152 309
Hur kan jag skaffa ett hygienpass?
Om du importerar material och förnödenheter som kommer i kontakt med livsmedel måste du göra en anmälan om ditt verksamhetsställe och den typ av verksamhet som idkas där. Tillsynsmyndigheten behöver informationen för att kunna registrera nya verksamhetsutövare i sitt register. Gör din anmälan senast fyra veckor innan verksamheten inleds eller väsentligt ändras. Om verksamheten avbryts eller läggs ned måste du också utan dröjsmål anmäla detta till Åbo stads miljöhälsa.
Tilläggsuppgifter
Tillsynsanvisning gällande material och förnödenheter som kommer i kontakt med livsmedel (Livsmedelsverkets anvisning 17018/6)
EU-komissionens webbsida om kontaktmaterial
Livsmedelsverkets webbplats med kontaktmaterial
Du får råd och anvisningar av livsmedelstillsynen.
Enligt livsmedelslagen är det tillåtet att grunda en livsmedelslokal i hemmet då vissa villkor uppfylls.
- Boendet får inte äventyra livsmedelssäkerheten
- Det ligger på livsmedelsföretagarens ansvar att utvärdera risker, kontrollera dem och känna till livsmedelslagstiftningen
- Aktören är ansvarig för att livsmedlen är säkra
- Om verksamheten är yrkesmässig och regelbunden ska lokalen registreras som en livsmedelslokal i miljöhälsovårdens elektroniska tjänst Ilppa.
Innan du inleder verksamheten måste du uppgöra en plan för egenkontroll. I planen ska riskerna som anknyter till livsmedelssäkerheten och metoder för att hantera dessa risker beskrivas. I planen ska du utöver de normala riskerna i anknytning till livsmedel bl.a. redogöra hur du säkerställer att t.ex. en familjemedlems eventuella sjukdom inte äventyrar livsmedelshygienen. Dessutom ska en redogörelse ges för hur du ser till att produkterna är säkra med tanke på gluten och allergener. Om du använder vatten från en egen brunn i verksamheten ska vattenkvaliteten säkerställas regelbundet med laboratorieprover. Vattenkvaliteten måste möta de kvalitetskrav och rekommendationer som bestäms i social- och hälsovårdsministeriets förordning om kvalitetskrav på och kontrollundersökning av hushållsvatten i små enheter (2001/401). Dokumentation i anknytning till egenkontrollen och resultaten från analysen av hushållsvattenproverna ska på begäran visas upp för tillsynsmyndigheten.
Om produktutbudet innehåller produkter som kräver kylförvaring, ska ett tillräckligt stort kylutrymme reserveras för dem. I tillverkningen ska man följa verksamhetssätt som säkerställer god hygien. Husdjur får inte ha tillgång till de lokaler där livsmedel behandlas och förvaras. I kapitel III i bilaga II för den allmänna hygienförordningen 852/2004 bestäms kraven på lokaler som huvudsakligen används som privata bostäder men där livsmedel regelbundet bereds för utsläppande på marknaden.
På färdigt förpackade livsmedel som säljs eller överlåts ska finnas förpackningsbeteckningar enligt bestämmelserna i lagen. Därtill ska det på produkten nämnas att den är tillverkad i hemmet. Kontaktmaterialen i förpackningar och övriga kontaktmaterial ska vara sådana att de lämpar sig för livsmedelsbruk.
I Åbo ansvarar hälsoinspektör Marika Ojanperä för tillsynen av livsmedelslokaler i hemmet, tfn 044 907 4958.
Mer information:
Hälsoinspektörerna på Åbo stads miljöhälsa övervakar förpackningsbeteckningar på Åbo stads område. Alla färdigt förpackade livsmedel som överlåts till konsumenter och storhushåll ska ha följande förpackningsbeteckningar på både finska och svenska;
Obligatoriska förpackningsbeteckningar i förpackade livsmedel
- livsmedlets namn
- ingrediensförteckning
- ämnen och produkter som orsakar allergier och intolerans som bestäms i bilaga II till förordningen om livsmedelsinformation (EU) ska anges så att de tydligt skiljer sig från den övriga ingrediensförteckningen
- mängd av vissa ingredienser eller grupper av ingredienser (vid behov)
- mängd innehåll
- minsta hållbarhetstid eller sista förbrukningsdag (med beaktande av undantag)
- namnet på den ansvariga företagare som idkar verksamhet i livsmedelsbranschen, firmanamn eller bifirma och adress
- ursprungsland eller ursprungsplats (såsom bestäms i förordningen om livsmedelsinformation eller annars bestäms med stöd av förordningen om livsmedelsinformation eller enligt det som bestäms i annan lagstiftning)
- förvaringsanvisning (vid behov)
- bruksanvisning (vid behov, bl.a. varning)
- dryckens verkliga alkoholhalt som volymprocent om alkoholhalten är högre än 1,2 volymprocent
- näringsvärde (meddelande om näringsvärde) (med beaktande av undantag) och
- livsmedelspartiets kod, om det inte finns en datumbeteckning som anger dag och månad (jord- och skogsbruksministeriets förordning om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna 834/2014, 5 §)
Utöver de ovannämnda beteckningarna ska vid behov följande beteckningar göras på förpackningarna;
- förpackningsdatum (rör följande: förpackat kött, fryst köttberedning och frysta obearbetade fiskeriprodukter).
- anteckning om användning av förpackningsgas
- anteckning om användning av sötningsmedel
- anteckning om kofein
- beteckning om glycyrrhizinsyra eller ammoniumsalt eller lakritsrot
- beteckningar om tillsatt växtsterol, fytosterolester, växtstanol eller fytostanolester.
Därtill ska eventuella beteckningar som speciallagstiftningen kräver finnas, såsom
- märkning av vissa livsmedel som kraftigt saltade (jord- och skogsbruksministeriets förordning om att märka vissa livsmedel som kraftigt saltade 1010/2014)
- identifikationsmärke (hygienförordningen om animaliska livsmedel
853/2004, 5 art. och bilaga II) - ursprungsmärkning av kött som används som ingrediens i livsmedel, ursprungsmärkning av mjölk och av mjölk som ingår som ingrediens i mejeriprodukter och vissa motsvarande produkter (jord- och skogsbruksministeriets förordning om ursprungsmärkning av vissa livsmedel 218/2017)
Förpackningsbeteckningarna övervakas av livsmedelstillsynen på Åbo stad. Ta kontakt med livsmedelstillsynen om du upptäcker brister i förpackningsbeteckningar.
Tillsynen av den inre marknaden är livsmedelstillsyn som riktar sig till animaliska livsmedel som importeras till Finland från andra EU-länder och vissa andra länder som inte hör till den Europeiska unionen. Om du för in animaliska produkter från EU:s inre marknad måste du göra en anmälan till kommunens livsmedelstillsyn innan verksamheten inleds, avslutas eller ändras.
Gör din anmälan via miljöhälsovårdens nationella elektroniska e-tjänst Ilppa.
Livsmedelsföretagare med ansvar för import och vidareförmedling ska varje månad göra en anmälan om de animaliska livsmedel som den importerat från den inre marknaden inom EU.
Livsmedelstillsynen ger dig mer information och anvisningar.
Taxor och avgifter
Livsmedelstillsynen uppbär en årlig grundtillsynsavgift på 150 €. Den uppbärs av alla aktörer som hör till livsmedelstillsynens tillsynskrets.
Därtill uppbärs en åtgärdsspecifik avgift enligt den taxa som fullmäktige fastställt.
Taxa (länk eller bilaga)
Kontaktuppgifter
Närchef för livsmedelstillsyn.
- Ledande hälsoinspektör Päivi Nurmi
Behandling av kött som sker på en plats för primärproduktion, livsmedelsindustri, exportintyg för livsmedel, import och export av livsmedel, anstaltstillsyn och tillsyn av biprodukter.
- stadsveterinär Sirpa Kemilä
Livsmedelstransporter, kontaktmaterialleverantörer som virtuallokaler, mobila livsmedelslokaler och glasskiosker, webbförsäljning, förpackningsbeteckningar, kosttillskott och livsmedel med olika tillskott, livsmedelsförsäljning på stora evenemang, torgförsäljning, försäljning utomhus, virtuallokaler
- hälsoinspektör Sanna Stark
Daghemmens storkök på det östra tillsynsområdet, Kuppis, Lauste, Kråkkärret och Hammarbacka
- hälsoinspektör Jenni Aalto
Storkök; äldreboende och andra boendeenheter, pubar och livsmedelstillsynsområde; Hannunniittu, Centrum, Kurala, Busstationen, Klosterbacken, Nummis (östra), Trätorget och Gamla Stortorget
- hälsoinspektör Laura Liljenbäck
Utbildningsansvarig för livsmedelstillsynen, Gatorade Center, hygienkompetens, bagerier, Mässcentralen och upprätthållandet av en webbplats (innehållsproduktion) samt östra tillsynsområdet; Hurtigsberget, Österås, Salutorgets paviljonger, Centrum, Kohmo, Svalberga, Skansen och Lilltorget
- hälsoinspektör Jari Tulonen
Primärproduktion, kontaktmaterial och lager samt östra livsmedelstillsynsområdet; Hallis, Jäkärlä, Kastu, Kärsämäki, Moisio, Nummis (västra), Oriketo, Patis, Raunistula, Starrbacka, Tortinmäki och Urusberget
- hälsoinspektör Kari Valkola
Partiförsäljning av livsmedel, daghemmens storkök, pubar och matdistribution på det västra tillsynsområdet; Ankkurikylä, Artukais, Iso-Heikkilä, Oxbacka, Jyrkkälä, Saluhallen, Centrum, Kiikku, Nättinummi, Paakarla, Pahaniemi, Pansio, Patterinhaka, Perno, Port Arthur, Runsala, Runosbacken, Teräsrautela och Vienola
- stf. hälsoinspektör Laura Kankare
Restauranger och restaurangbåtar på det västra tillsynsområdet; Hansakvarteret, Harittu, Hirvensalo, Ilpois, Ispois, Kakskerta, S:t Karins, Centrum, Björkas, Korpolaisbacken, Luolavuori, Fyrstranden, Martins, Tallbacka, Peltola, Petrelius, Rönnudden, Puistomäki, Satava, Uittamo och Vähä-Heikkilä
- tf. hälsoinspektör Jasmina Karkama
Livsmedelstillsyn i skolor på hela Åbos område, fartygsinspektioner, restauranger i västra tillsynsområdet: Stor-Heikkilä, Oxbacka, västra centrum, Pansio, Perno, Runsala, Hamnen samt detaljhandel av livsmedel på det västra tillsynsområdet; Hirvensalo, Kakskerta, Björkas, Martins och Uittamo
- hälsoinspektör Teemu Koivisto
Livsmedelstillsyn
- hälsoinspektör på deltid Katriina Mäkelä
Tillverkning av livsmedel, produktion av kontaktmaterial, livsmedelslokaler i hemmet, REKO-verksamhet och matdistribution (på deltid; på plats på måndag, tisdag och torsdag)
- hälsoinspektör på deltid Marika Ojanperä
Tillverkning av livsmedel, storkök (boendeenheter, sjukhus och äldreboende) och restauranger på det västra tillsynsområdet; Oxbacka, Saluhallen, Centrum, Kähäri, Mälikkälä, Nättinummi, Pitkämäki, Pohjola, Runosbacken, Ruohonpää, Teräsrautela, Vienola och Vätti
- hälsoinspektör Leena Pasanen