Vad är matförgiftning?
Matförgiftning är oftast en smitta eller förgiftning som smittat via mat eller hushållsvatten. Oftast är det fråga om bakterier eller virus eller gifter som producerats av mikrober. Även parasiter, djur, giftiga växter och svampar samt kemikalier kan orsaka en förgiftning. Oftast går förgiftningen om rätt snabbt men den kan även ibland orsaka allvarliga eller till och med långvariga konsekvenser för den som insjuknat.
De vanligaste symptomen:
- magsmärtor och magkramper
- illamående
- uppkastning
- diarré
- feber
- svaghet
- trötthet
- huvudvärk
- muskelsmärtor
Det kan ta några timmar eller till och med flera dagar innan matförgiftningens symptom bryter ut.
Hur meddelar jag om en misstänkt matförgiftning?
Om du misstänker att du fått matförgiftning då du som kund intagit ett livsmedel som sålts eller serverats, ska du meddela livsmedelstillsynen om det så fort som möjligt. Ju snabbare du meddelar livsmedelstillsynen, desto bättre är möjligheterna att reda ut fallet.
Då du funderar på vad som kan ha orsakat matförgiftningen är det nyttigt att komma ihåg att det oftast tar några timmar eller dagar innan symptomen börjar. Av denna orsak rekommenderar vi att du funderar på vad du ätit under de föregående dagarna också, utöver den mat du nu ätit. Fundera på om det var något i maten eller tillfället då du åt som gjorde dig misstänksam. Har någon i din närmaste krets haft magsjuka eller motsvarande symptom under den senaste tiden eller har du varit utomlands under den senaste månaden?
Om det misstänkta livsmedlet ännu finns kvar, är det skäl att bevara det och förpackningen inför eventuella undersökningar. Du kan frysa ned livsmedlet om det inte är möjligt kontakta livsmedelstillsynen just då, t.ex. om händelsen infaller under ett veckoslut.
Gör anmälan via miljöhälsovårdens nationella e-tjänst.
Du kan även göra en anmälan per telefon. Kontaktinformationen hittar du i sidans nedre del.
Insjuknade personer ska även ta kontakt med tillsynen för smittsamma sjukdomar. tlf. 02 266 1143
Hur anmäler ett företag en misstänkt matförgiftning som drabbat en kund?
Om ditt företag får en anmälan om en misstänkt matförgiftning av en kund, måste du enligt lagen omedelbart anmäla saken till livsmedelstillsynen.
Du kan göra anmälan via miljöhälsovårdens nationella e-tjänst.
Kontaktuppgifter
Vid behov kan du kontakta hälsoinspektören för ditt område.