Mikä on omavalvontasuunnitelma?
Omavalvontasuunnitelma on elintarvikealan tai kontaktimateriaalialan yrityksen itse tekemä suunnitelma oman toiminnan laadun ja hygieenisyyden varmistamiseksi. Suunnitelman avulla toimija tunnistaa ja hallitsee toimintaansa liittyvät vaarat ja varmistaa, että toiminta täyttää lainsäädännön vaatimukset.
Toiminnanharjoittajan on tunnettava elintarvikkeiden käsittelyyn liittyvät hygieeniset vaarat yrityksessään ja noudatettava tekemäänsä suunnitelmaa terveyshaittoja aiheuttavien epäkohtien estämiseksi ja poistamiseksi. Omavalvontavelvoite koskee kaikkia elintarvikkeita käsitteleviä toiminnanharjoittajia.
Miten omavalvontasuunnitelma laaditaan?
Toiminnanharjoittaja laatii omavalvontasuunnitelman itse siinä laajuudessa kuin toiminta edellyttää. Suunnitelma on tehtävä kirjallisena.
Terveystarkastajat antavat neuvoja tarvittaessa suunnitelman laatimiseksi. Elintarvikevalvonnasta saa myös kirjallisia ohjeita.
Ohjeet omavalvontasuunnitelmaan sisällytettävistä asioista linkeistä.
Miten suunnitelma tarkastetaan?
Elintarvikehuoneistojen omavalvontasuunnitelmat tarkistetaan OIVA-tarkastuksien yhteydessä. Toiminnanharjoittajalla on oltava kirjallinen omavalvontasuunnitelma esitettäväksi terveystarkastajalle.
Yhteystiedot
Jos tarvitset neuvoja ja ohjeita omavalvontaan, ota yhteyttä alueesi terveystarkastajaan.