Mitä elintarvikevalvonta tekee?
Turun Ympäristöterveyden elintarvikevalvonta valvoo elintarvikkeita, niiden valmistusta ja käsittelyä, kaupanpitoa, markkinointia, maahantuontia, maastavientiä, kuljetusta, tarjoilua tai muuta luovutusta sekä elintarviketoimijoiden omavalvontaa Turun kaupungin alueella. Vastuu elintarvikkeiden omavalvonnasta on aina kuitenkin toiminnanharjoittalla itsellään.
Terveystarkastajat antavat myös ohjeita ja neuvontaa toiminnan järjestämiseen lakien edellyttämällä tavalla.
Ota yhteys terveystarkastajaan, jos:
- elintarvikehuoneiston toimija (yrittäjä) vaihtuu
- epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen
- haluat lisätietoa elintarvikevalvonnasta
- haluat valittaa elintarvikkeista tai niitä käsittelevästä yrityksestä
- myyt tai tarjoilet elintarvikkeita tilapäistapahtumassa tai kirpputorilla
- perustaessasi tai lopettaessasi elintarvikehuoneiston
- suunnittelet elintarvikehuoneiston rakentamista, muuttamista tai korjausta
- tarvitset neuvoja tai opastusta hygieniaosaamisvaatimuksista ja omavalvontasuunnitelman laatimisessa
Turun kaupungin elintarvikevalvontaa ohjaa elintarvikeketjun monivuotinen kansallinen valvontasuunnitelma VASU sekä Turun rakennus- ja lupalautakunnan hyväksymä ympäristöterveyden valvontasuunnitelma.
Luvat, ilmoitukset ja velvoitteet
Elintarviketoiminnan harjoittamiseen on yleensä haettava lupa tai tehtävä ilmoitus. Toimijoiden suositellaan käyttävän ensisijaisesti valtakunnallisessa Ympäristöterveydenhuollon sähköisessä ilmoituspalvelussa (Ilppa), jolloin lupahakemus tai ilmoitus kirjautuu järjestelmään oikein. Ilmoituspalvelusta löydät ohjeet järjestelmän käyttöön sekä ilmoituksen tekemiseen. On tärkeää pitää elintarvikehuoneiston tiedot ajan tasalla ja ilmoittaa kaikista muutoksista ympäristöterveyteen.
Elintarvikelain mukaan elintarvikealan toimijan on tehtävä rekisteröinti-ilmoitus elintarviketoiminnasta viimeistään neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai olennaista muuttamista. Rekisteröidyn elintarviketoiminnan aloittaminen ei edellytä valvontaviranomaisen tekemää tarkastusta. Toiminnan olennaisella muutoksella tarkoitetaan elintarviketurvallisuuteen liittyvien riskien kasvua. Tällainen toiminnan olennainen muutos voi olla esimerkiksi elintarvikehuoneisto aloittama maahantuonti, myymälä aloittama palvelutiskimyynti, tai suurtalouden valmistamien annosmäärien merkittävä kasvu. Ilmoitathan myös muutokset, joiden seurauksena toiminnan riskiluokka laskee.
Huomioitavaa on myös, että vuosittainen valvonnan perusmaksu peritään rekisterissä aktiivisena olevilta elintarvikevalvonnan valvontakohteilta. Ilmoitukset toiminnan aloittamisesta, lopettamista sekä olennaisista muutoksista tehdään sähköisesti Ilppa-ilmoituspalvelun kautta: ilppa.fi
Lisätietoja voit kysyä terveystarkastajilta:
Alkutuotannosta ilmoittaminen
Elintarvikkeiden alkutuotannolla tarkoitetaan elintarviketuotannon ensimmäistä vaihetta. Alkutuotannon elintarviketoimijoiden on ilmoitettava alkutuotantopaikasta ja siellä harjoitettavasta toiminnasta kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle toiminnan rekisteröintiä. Ilmoitusta ei kuitenkaan tarvitse tehdä omaan käyttöön tapahtuvasta luonnonvaraisten kasvien ja sienten keräämisestä tai riistan metsästämisestä eikä muusta yksityistalouden omaan käyttöön tarkoitettujen alkutuotannon tuotteiden käytöstä, käsittelystä tai varastoinnista.
Ilmoitus tehdään ensisijaisesti valtakunnallisen Ympäristöterveydenhuollon sähköisen ilmoituspalvelun Ilpan kautta.
Lisätietoa alkutuotannon valvonnasta antaa terveystarkastaja Kari Valkola, puh. 040 151 4586.
Jos apteekeissa myydään lääkkeiden lisäksi myös ravintolisiä ja kliinisiä ravintovalmisteita, on kyseessä elintarvikehuoneistotoiminta. Tälloin apteekkitoiminnasta tulee tehdä ilmoitus paikalliselle elintarvikevalvontaviranomaiselle neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai olennaista muuttamista.
Ilmoitus tehdään valtakunnallisen Ympäristöterveydenhuollon sähköisen ilmoituspalvelun Ilpan kautta.
Ilmoituksen liitteenä tulee olla pohjapiirustus (1:100) kalustesuunnitelmineen sekä omavalvontasuunnitelma, jossa on otettu huomioon jäljitettävyys, takaisinvetosuunnitelma ja pakkausmerkinnät.
Ravintovalmisteista on ilmoitettava ruokavirastoon
Uuden asetuksen myötä kaikista markkinoille tuotavista kliinistä ravintovalmisteista tulee tehdä ilmoitus Ruokavirastoon. Pakkauksissa ja mainonnassa tuotteista ei saa enää esittää ravitsemus- eikä terveysväitteitä.
Kliiniset ravintovalmisteet | ruokavirasto.fi
Apteekkien elintarvikevalvonnasta vastaa Turun kaupungissa Turun Ympäristöterveyden elintarvikevalvonta.
Elintarvikehuoneistolla tarkoitetaan rakennusta, huoneistoa, niiden osaa tai muuta ulko- tai sisätilaa, jossa myytäväksi tai luovutettavaksi tarkoitettuja elintarvikkeita valmistetaan, säilytetään, kuljetetaan, pidetään kaupan, tarjoillaan tai käsitellään.
Elintarvikehuoneistotoiminnan aloittamisesta ja muutoksista tulee tehdä ilmoitus Turun Ympäristöterveyteen viimeistään neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista. Ilmoituksen liitteenä tulee olla pohjapiirustus (1:100) kalustesuunnitelmineen.
Ilmoitus tehdään valtakunnallisen Ympäristöterveydenhuollon sähköisen ilmoituspalvelun Ilpan kautta.
Laitoksen hyväksyminen
Laitoksia ovat eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot.
Laitosten on haettava valvontaviranomaiselta elintarvikelain mukaista hyväksymistä ennen toiminnan aloittamista tai ennen toiminnan olennaista muuttamista. Uusi laitos voi aloittaa toiminnan sen jälkeen, kun viranomainen on hyväksynyt sen. Laitoshyväksynnän käsittelyaika on 60 vrk.
Laitosten hyväksymislomakkeet:
Turun kaupungin elintarvikevalvonnasta vastaa Turun ympäristöterveyden elintarvikevalvonta.
Ammattimaista elintarvikekuljetustoimintaa harjoittavan tulee tehdä kuljetusvälineestä omavalvontasuunnitelman sisältävä ilmoitus kotipaikkakuntansa terveydensuojeluviranomaiselle.
Toiminnanharjoittajan vaihtumisesta on uuden toiminnanharjoittajan tehtävä ilmoitus ympäristöterveysviranomaisille. Ilmoituksesta tulee käydä ilmi toiminnanharjoittajan ja kuljetuksen tiedot, kuljetusväline, kuljetettavat elintarvikkeet sekä kuljetuslämpötilat ja niiden toteamismenetelmä.
Ilmoitus tehdään valtakunnallisen Ympäristöterveydenhuollon sähköisen ilmoituspalvelun Ilpan kautta.
Turussa elintarvikkeiden kuljetusajoneuvojen tarkastuksista vastaa terveystarkastaja Sanna Stark, puh. 044 907 3696.
Elintarvikekuljetusten vaatimukset
- Kuljetustilan tulee olla päällystetty sisältä kovapintaisella, sileällä, helposti puhtaana pidettävällä ja desinfioitavalla materiaalilla
- Ovissa tulee olla hyvät eristeet
- Kuljetustiloissa ei saa säilyttää asiaankuulumattomia tarvikkeita
- Kuljetuksen aikana elintarvike ei saa joutua kosketuksiin sellaisten materiaalien tai tuotteiden kanssa, joista sille voisi aiheutua haittaa
- Kuljetustilan tulee olla ohjaamosta eristetty, riittävästi valaistu sekä umpikori
- Kuljetustilassa tulee olla kuljetettaville elintarvikkeille sopivat lämpötilat. Kylmäsäilytystä vaativien, helposti pilaantuvien elintarvikkeiden yli 2 tuntia kestävät kuljetukset tulee varustaa lämpötilanseurantajärjestelmällä. Pakasteiden kuljetusvälineissä on oltava lämpötilan mittaus- ja tallennuslaitteet
- Kuljetustila tulee puhdistaa perusteellisesti päivittäin
- Kuljettajalla tulee olla siisti ja tarkoitukseen sopiva työasu
Elintarvikkeiden luovutusta hyväntekeväisyyteen koskee sama lainsäädäntö ja määräykset kuin elintarvikkeiden myyntiä, tarjoilua ja muuta käsittelyä.
Ruokavirasto on kuitenkin antanut ruoka-apuohjeessa tiettyjä helpotuksia elintarvikkeiden luovuttamiseen hyväntekeväisyyteen.
Elintarvikealan toimijoiden ei ole EU:n asetuksen nro 178/2002 14 artiklan nojalla luvallista lahjoittaa hyväntekeväisyyteen elintarvikkeita, jotka ne heittäisivät tavallisesti pois siksi, että kyseiset elintarvikkeet eivät täytä elintarviketurvallisuutta koskevia vaatimuksia.
EU:n asetuksen nro 178/2002 14 artiklan säännökset eivät kuitenkaan estä elintarvikealan toimijoita lahjoittamasta hyväntekeväisyyteen turvallisia elintarvikkeita, jotka ne heittäisivät tavallisesti pois siksi, että kyseiset elintarvikkeet eivät täytä kyseisten toimijoiden vapaaehtoisesti käyttöön ottamia yksityisiä laatustandardeja.
Luovutettaessa elintarvikkeita hyväntekeväisyyteen, on huomioitava
- Huoneiston, jonne luovutettavat elintarvikkeet säännöllisesti kerätään ja jossa niitä säilytetään tai käsitellään, tulee olla tarkoitukseen sopiva ja hyväksytty elintarvikehuoneistoksi. Elintarvikehuoneistosta tulee tehdä elintarvikelain 13 §:n mukainen ilmoitus.
- Ruoka-apuun annettavien elintarvikkeiden tulee olla turvallisia.
- Ruoka-apua jakavien hyväntekeväisyysjärjestöjen tulee laatia omavalvontasuunnitelma, jossa on huomioitu toiminnan riskit.
- Koska ruoka-apuun lahjoitettuja helposti pilaantuvia elintarvikkeita ei aina pystytä luovuttamaan asiakkaalle viimeiseen käyttöpäivään mennessä, asiallisesti järjestettynä ja elintarvikkeiden turvallisuutta vaarantamatta, voidaan sallia tällaisten elintarvikkeiden pakastaminen tai jäädyttäminen ennen viimeisen käyttöpäivän umpeutumista. Elintarvikkeita ei saa pakastaa tai jäädyttää viimeisen käyttöpäivän ylittymisen jälkeen. Pakastettuina tai jäädytettyinä säilytettävät elintarvikkeet on luovutettava ruoka-apuna 2 kuukauden sisällä viimeisen käyttöpäivän umpeutumisesta.
- Viimeisen käyttöpäivän ylittäneitä elintarvikkeita ei saa käyttää kuumentamatta sellaisenaan enää päiväysten umpeuduttua.
- Helposti pilaantuvat elintarvikkeet tulee säilyttää ennen luovutusta lainsäädännön vaatimissa lämpötiloissa ja olosuhteissa.
- Elintarvikkeiden kanssa kosketukseen joutuvien pakkausmateriaalien tulee olla elintarvikekelpoisia ja tarkoitukseen sopivia.
- "Parasta ennen" -merkinnällä varustetun elintarvikkeen voi luovuttaa päiväyksen jälkeen, jos sen laatu on kunnossa.
Ruoan antamista hyväntekeväisyyteen ei edellytä lupaa tai ilmoitusta.
Ruoka-apua järjestävien toimijoiden on ilmoitettava toiminnasta elintarvikevalvontaan. Ruoka-aputoimijat kuuluvat normaalin elintarvikevavonnan piiriin.
Ilmoitus tehdään valtakunnallisen Ympäristöterveydenhuollon sähköisen ilmoituspalvelun Ilpan kautta.
Ulkomyynnillä tarkoitetaan ulkotilassa tapahtuvaa elintarvikkeiden tarjoilua, myyntiä tai muuta luovuttamista sekä näihin liittyviä välittömiä muita käsittelyvaiheita.
Liikkuvasta elintarvikehuoneistosta ilmoittaminen, toiminnan aloittaminen
Liikkuvalla elintarvikehuoneistolla tarkoitetaan siirrettävää tai väliaikaista tilaa, josta tarjoillaan, myydään tai luovutetaan elintarvikkeita. Tällaisia ovat esimerkiksi liikkuvat kioskit, myyntiautot, telttakatokset ja kojut.
- Kertaluontoinen kirjallinen ilmoitus elintarvikevalvonnalle
- viimeistään neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista
- ilmoituksen käsittely on maksullista
- tapahtuman yhteydessä tapahtuman järjestäjällä velvoite tarkistaa, että toimija on tehnyt asianmukaisen ilmoituksen
Ilmoitukset tehdään valtakunnallisen Ympäristöterveydenhuollon sähköisen ilmoituspalvelun Ilpan kautta.
Liikkuvan elintarvikehuoneiston toimijan on ilmoitettava myynnistä
Kun liikkuvasta elintarvikehuoneistosta on tehty ilmoitus, voi elintarviketoimija harjoittaa toimintaansa myös muiden kuntien alueella. Toimija ilmoittaa kuitenkin myynnistä aina sillä paikkakunnalla, jossa myyntiä tapahtuu. Turussa ilmoitus tehdään ympäristöterveyteen viimeistään neljä arkipäivää ennen myynnin aloittamista Turun Ympäristöterveyden lomakkeella; Elintarvikelain 297/2021 12 §:n mukainen tiedottaminen valvontaviranomaiselle liikkuvasta elintarvikehuoneistosta.
Muu tilapäinen elintarvikkeiden myynti
Tilapäiseksi elintarvikkeiden myynniksi katsotaan toiminta, joka kestää enintään 2 vuorokautta ja toistuu harvemmin kuin 30 vuorokauden välein.
Elintarvikkeiden tilapäisestä myynnistä on tehtävä ilmoitus Turun Ympäristöterveyteen. Ilmoitus tulee toimittaa viimeistään 14 vuorokautta ennen myynnin aloittamista.
Yksityishenkilöiden, järjestöjen tai muiden pienten toimijoiden ei tarvitse tehdä ilmoitusta vähäriskisestä elintarvikkeiden myynnistä tai tarjoilusta. Pop-up-tyyppisestä toiminnasta, joka kestää useamman päivän tulee kuitenkin tehdä ilmoitus.
Suurtapahtumailmoitus
Tapahtumista, joissa tarjotaan tai myydään elintarvikkeita ja joihin odotetaan osallistuvan yhtäaikaisesti yli 500 henkeä, on tapahtuman järjestäjän tehtävä suurtapahtumailmoitus. Ilmoitus tehdään kirjallisesti Turun Ympäristöterveyteen 4 viikkoa ennen tilaisuuden alkamista.
Ohjeet suurtapahtumailmoituksen tekoon pdf, 97.54 KB
Vesi, käymälät ja jätehuolto
Elintarvikkeiden myyntialueella on oltava mahdollisuus käsien hygieeniseen pesuun. Jos elintarvikkeita myydään yleisötapahtumassa, tulee tapahtuman järjestäjän varmistaa talousveden saanti myyntialueella. Järjestäjän tulee myös huolehtia, että myyjillä on käytössään hygieeniset saniteettitilat.
Myyntipisteiden yhteydessä tulee olla riittävä määrä jäteastioita. Astioiden tulee olla kannelliset, jotta jätteet eivät houkuttele lintuja tai muita haittaeläimiä. Tilaisuuden järjestäjä on velvollinen huolehtimaan alueen jätehuollosta ja jäteastioiden tyhjentämisestä.
Elintarvikkeiden tilapäismyynnillä tarkoitetaan enintään kahden vuorokauden pituista aikaa, joka ei toistu useammin kuin kerran 30 vuorokaudessa samassa paikassa. Tilapäisestä elintarvikkeiden myynnistä ja muusta käsittelystä on ilmoitettava niiden kuntien valvontaviranomaisille, joiden alueella toimintaa harjoitetaan hyvissä ajoin niin, että tieto on viranomaisella viimeistään 4 arkipäivää ennen toiminnan aloittamista.
Valmiiksi pakatut elintarvikkeet on varustettava elintarvikelain ja sen säädösten mukaisin pakkausmerkinnöin.
Myyntipisteessä on oltava toiminnaharjoittajan nimi, kotipaikkakunta, Y-tunnus, puhelinnumero ja OIVA-raportti selvästi asiakkaiden nähtävissä.
Ilmoitus tehdään Turun Ympäristöterveyden lomakkeella; tilapäinen elintarvikkeiden myynti.
Elintarvikkeiden tilapäismyynnin vaatimukset
- Helposti pilaantuvat elintarvikkeet on säilytettävä ja pidettävä kaupan kylmäkalusteessa, jonka lämpötila on korkeintaan +6°C. Tuoreen kalan lämpötila on jäillä tai muilla keinoin pidettävä sulavan jään lämpötilassa (enintään +2°C). Lisäksi suositellaan, että tyhjiöpakattujen kalastustuotteiden lämpötila on 0 – +3°C. Kuumennetut tuotteet on pidettävä kaupan kalusteessa, jossa tuotteen lämpötila on vähintään +60°C. Tuotteet tulee suojata jäätymiseltä.
- Jokaisessa myyntipisteessä on oltava toimiva lämpömittari.
- Toiminnasta ei saa aiheutua ympäristölle savu-, noki-, haju- tai muuta terveydellistä haittaa.
- Myyntipiste on varustettava toiminnan sitä edellyttäessä vesipisteellä. Ruoan valmistus- ja tarjoilupisteessä tulee aina olla käytettävissä lämmintä vettä, jonka johdosta myyntipiste on varustettava esim. lämmin vesispoilerilla.
- Käytettävän veden on täytettävä talousveden laatuvaatimukset. Vesipisteiden lukumäärää riippuu käsittelyn laajuudesta. Vesipisteen on oltava elintarvikkeiden käsittelyn välittömässä läheisyydessä.
Lisätietoa ja ohjeita voit kysyä elintarvikevalvonnalta.
Jokaisella pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita elintarvikehuoneistossa käsittelevällä henkilöllä on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava Ruokaviraston hyväksymän mallin mukainen hygieniapassi, jos hän on työskennellyt pakkaamattomien helposti pilaantuvien elintarvikkeiden käsittelyä edellyttävissä tehtävissä vähintään 3 kuukautta.
Pelkkä tutkintotodistus (esim. kokin tutkintotodistus) ei kelpaa todistuksena hygieniaosaamisesta, vaan kaikilla hygieniaosaamisen osoittamisen velvoitteen piiriin kuuluvilla on oltava varsinainen hygieniapassi. Hygieniapassi myönnetään henkilöille, joka on suorittanut hyväksytysti elintarvikehygieenistä osaamista arvioivan hygieniapassitestin. Elintarvikealan toimijoiden on huolehdittava omavalvontansa puitteissa tämän velvoitteen toteuttamista.
Elintarvikehuoneistoissa työskentelevien työntekijöiden hygieniaosaaminen (hygieniapassit) tarkastetaan pääsääntöisesti OIVA-tarkastuksien yhteydessä, jonka johdosta työntekijöiden hygieniapassien puute heikentää elintarvikehuoneiston OIVA-arviointia.
Lisätietoja
Lisätietoja hygieniaosaamisesta ja hygieniapassitesteistä antaa Turun Ympäristöterveyden elintarvikevalvonta.
Miten hygieniapassin saa?
Oppimateriaalia hygieniapassitestiin osallistuville
- Hygieniaopas - Elintarvikehygienian perusteet
- Hygieniaosaaminen duuniin
- K-Instituutin hygieniaopas
- Lupa Kokata - elintarvikehygienian perusteet
- Purtavaa puhtaaksi
- Ruokaa hygieenisesti
- Ruokaviraston mallitesti
- Ruokaviraston mallitesti ja vastaukset
- Ruokaviraston sähköinen mallitesti
Toimijan, joka tuo markkinoille elintarvikkeen kanssa kosketukseen joutuvia materiaaleja ja tarvikkeita, on tehtävä ilmoitus toimipaikastaan ja siellä harjoitettavasta toiminnasta rekisteröintiä varten toimivaltaisen valvontaviranomaisen neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai olennaista muuttamista. Toiminnan keskeyttämisestä ja lopettamisesta on viivytyksettä tehtävä ilmoitus Turun Ympäristöterveyteen. Ohjeita ja neuvoja kontaktimateriaalitoiminnasta saat Turun Ympäristöterveyden elintarvikevalvonnalta.
Lisätietoja
Elintarvikkeen kanssa kosketukseen joutuvia materiaaleja ja tarvikkeita koskeva valvontaohje(Ruokaviraston ohje 17018/6)
EU-komission kontaktimateriaalisivut
Ilmoitus elintarvikekontaktimateriaalitoiminnasta
Ruokaviraston kontaktimateriaalisivut
Elintarvikelain mukaan elintarvikehuoneiston perustaminen kotiin on tietyin ehdoin mahdollista.
- Asumisesta ei saa aiheutua vaaraa elintarviketurvallisuudelle
- Riskien arvioiminen, niiden hallitseminen ja elintarvikelainsäädännön tunteminen sekä noudattaminen ovat toimijan vastuulla
- Toimija on vastuussa tuotteidensa elintarviketurvallisuudesta
- Jos toiminta on ammattimaista ja säännöllistä, tulee huoneisto rekisteröidä elintarvikehuoneistoksi Ympäristöterveydenhuollon sähköisen ilmoituspalvelun Ilpan kautta.
Ennen toiminnan aloittamista on toimijan laadittava omavalvontasuunnitelma, jossa kuvataan toimintaan liittyvät elintarviketurvallisuusriskit ja keinot näiden riskien hallitsemiseksi. Suunnitelmassa on tavanomaisten elintarviketurvallisuusriskien lisäksi esitettävä keinot mm. siitä, miten toimija varmistaa, etteivät perheenjäsenten mahdolliset sairastumiset aiheuta elintarvikehygieenistä vaaraa ja millä käytännön toimilla varmistetaan gluteeni- allergeeniturvallisuus. Jos toiminnassa käytetään oman kaivon vettä, on veden laatu varmistettava säännöllisillä laboratoriotesteillä. Veden laadun on täytettävä Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen pienten yksiköiden talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista (2001/401) mukaiset laatuvaatimukset ja -suositukset. Omavalvontaan liittyvä dokumentointi ja talousveden tutkimustulokset tulee esittää valvontaviranomaiselle pyydettäessä.
Mikäli tuotevalikoimaan kuuluu kylmäsäilytystä vaativia tuotteita, tulee varata riittävästi kylmätilaa niiden säilyttämiseen. Valmistuksessa tulee noudattaa hyvän hygienian mukaisia toimintatapoja. Lemmikkieläimiä ei saa päästää tiloihin, joissa käsitellään ja säilytetään elintarvikkeita. Yleisen elintarvikehygienia-asetuksen 852/2004 liitteen II, luvussa III on esitetty yksityisenä asuntona käytettävien tilojen, joissa elintarvikkeita säännöllisesti valmistetaan markkinoille saatettavaksi, vaatimukset.
Valmiiksi pakattuina myytäviin/luovutettaviin elintarvikkeisiin on tehtävä säädösten edellyttämät pakkausmerkinnät ja lisäksi maininta siitä, että tuote on valmistettu kotona. Pakkaus- ja muiden toimintaan liittyvien kontaktimateriaalien on oltava elintarvikekäyttöön soveltuvia.
Kotona sijaitsevien elintarvikehuoneistojen valvonnasta vastaa Turussa terveystarkastaja Marika Ojanperä, puh. 044 907 4958.
Lisätietoa:
Turun Ympäristöterveyden elintarvikevalvonnan terveystarkastajat valvovat elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä Turun kaupungin alueella. Kaikki kuluttajille tai suurtalouksille luovutettavaksi tarkoitetut valmiiksi pakatut elintarvikkeet tulee varustaa seuraavin suomen- ja ruotsinkielisin pakkausmerkinnöin;
Pakolliset pakkausmerkinnät pakatuissa elintarvikkeissa
- elintarvikkeen nimi
- ainesosaluettelo
- elintarviketietoasetuksen liitteessä II olevat allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet ja tuotteet korostetusti ainesosaluettelossa
- tiettyjen ainesosien tai ainesosien ryhmien määrät (tarvittaessa)
- sisällön määrä
- vähimmäissäilyvyysaika tai viimeinen käyttöajankohta (poikkeukset huomioiden)
- vastuussa olevan elintarvikealan toimijan nimi, toiminimi tai aputoiminimi ja osoite
- alkuperämaa tai lähtöpaikka (siten kuin elintarviketietoasetuksessa tai sen nojalla säädetään tai siten kuin muussa lainsäädännössä säädetään)
- säilytysohje (tarvittaessa)
- käyttöohje (tarvittaessa, muun muassa varoitusmerkintä)
- juomien todellinen alkoholipitoisuus tilavuusprosentteina, jos alkoholipitoisuus on suurempi kuin 1,2 tilavuusprosenttia
- ravintoarvo (ravintoarvoilmoitus) (poikkeukset huomioiden) ja
- elintarvike-erän tunnus, ellei päivän ja kuukauden tarkkuudella annettu
päiväysmerkintä sitä korvaa (MMMa 834/2014, 5 §)
Edellisten merkintöjen lisäksi on pakkauksiin tehtävä tarvittaessa seuraavat merkinnät;
- merkintä pakastamispäivämäärästä (koskee seuraavia: pakastettu liha, pakastetut raakalihavalmisteet ja pakastetut jalostamattomat kalastustuotteet).
- merkintä pakkauskaasun käytöstä
- merkintä makeutusaineen/-aineiden käytöstä
- merkintä kofeiinista
- merkintä glysyrritsiinihapon tai sen ammoniumsuolan tai lakritsikasvin käytöstä
- merkinnät lisätyistä kasvisteroleista, kasvisteroliestereistä, kasvistanoleista tai
kasvistanoliestereistä.
Lisäksi tulee ilmoittaa mahdolliset erityislainsäädännön vaatimat merkinnät, kuten
- voimakassuolaisuusmerkintä (MMMa 1010/2014)
- tunnistusmerkki (laitoksessa valmistetut eläinperäiset elintarvikkeet, EPNAs
853/2004, 5 art. ja liite II) - elintarvikkeen ainesosana käytetyn lihan alkuperämaa, maidon alkuperämaa sekä maitotuotteiden ja tiettyjen vastaavien valmisteiden ainesosana käytetyn maidon alkuperämaa (Suomessa valmistetut ja pakatut elintarvikkeet, MMMa 218/2017)
Pakkausmerkintöjen valvonnasta vastaa Turun kaupungissa Turun Ympäristöterveyden elintarvikevalvonta, jolle voit ilmoittaa puutteellisista pakkausmerkinnöistä.
Sisämarkkinavalvonta on elintarvikevalvontaa, joka kohdistuu EU:n jäsenmaista sekä eräistä muista maista Suomeen toimitettaviin eläimistä saataviin elintarvikkeisiin. Eläinperäisiä elintarvikkeita EU:n sisämarkkinoilta tuovan toimijan on tehtävä ilmoitus toiminnan aloittamisesta, lopettamisesta tai muuttamisesta oman kunnan elintarvikevalvontaan.
Ilmoitus tehdään valtakunnallisen Ympäristöterveydenhuollon sähköisen ilmoituspalvelun Ilpan kautta.
Ensisaapumistoimijan tulee tehdä myös kuukausittain ilmoitus EU:n sisämarkkinoilta tuomistaan eläinperäisistä elintarvikkeista.
Lisätietoja ja ohjeita saat elintarvikevalvonnasta.
Taksat ja maksut
Elintarvikevalvonnassa on vuotuinen perusvalvontamaksu 150€, joka peritään jokaiselta elintarvikevalvonnan piirissä olevalta toimijalta.
Lisäksi valvonnasta peritään toimenpidekohtainen maksu valtuuston päättämän taksan mukaan.
Yhteystiedot
- Ympäristöterveyden terveystarkastajat tavoitat parhaiten puhelimitse arkisin klo 8:30 - 9:30. Muina virka-aikoina puhelimeen vastataan työtilanteen salliessa. Yhteydenotot terveystarkastajiin mieluiten sähköpostitse. Asiointi toimistolla pitää sopia asianomaisen henkilön kanssa etukäteen.
- Turun kaupungin ympäristöterveyden elintarvike- ja terveydensuojeluvalvonnan ilmoituskaavakkeet voi jatkossa täyttää sähköisesti osoitteessa ilppa.fi
Hallinto
| vs. ympäristöterveyspäällikkö Sanna Raunila | Ympäristöterveyden johtaminen (sijaistaa ympäristöterveyspäällikkö Olli Sjövallia) |
| johtava terveystarkastaja Päivi Nurmi | Ympäristöterveyspäällikön varahenkilö ja elintarvikevalvonnan lähijohtaja |
| johtava terveystarkastaja Jaana Annunen | Terveydensuojeluvalvonnan lähijohtaja ja kunnallset päiväkodit |
Elintarvikevalvonta - Itäinen valvonta-alue
| terveystarkastaja Jenni Aalto | Päiväkotien suurtalouskeittiöt Itäisellä elintarvikevalvonta-alueella, Kupittaa, Lauste, Varissuo ja Vasaramäki |
| kaupungineläinlääkäri Sirpa Kemilä | Alkutuotantopaikalla tapahtuva lihan käsittelyn valvonta, elintarviketeollisuus, elintarvikkeiden vientitodistukset, elintarvikkeiden vienti ja tuonti, laitosvalvonta ja sivutuotteiden valvonta |
| terveystarkastaja Laura Liljenbäck | Suurtalouskeittiöt; vanhainkodit ja muut asumisyksiköt, pubit sekä elintarvikevalvonta-alue; Hannunniittu, Kauppahalli, Keskusta, Kurala, Linja-autoasema, Luostarinmäki, Nummi (itä), Puutori ja Vanha Suurtori |
| terveystarkastaja Sanna Stark | Elintarvikekuljetukset, kontaktimateriaalitoimijat virtuaalihuoneistoina, liikkuvat elintarvikehuoneistot ja jäätelökioskit, nettimyynti, pakkausmerkinnät, ravintolisät ja täydennetyt elintarvikkeet, tapahtumien elintarvikemyynti, torimyynti, ulkomyynti, virtuaalihuoneistot |
| terveystarkastaja Jari Tulonen | Elintarvikevalvonnan koulutusvastaava, Gatorade Center, hygieniaosaaminen, leipomot, Messukeskus ja www-sivujen ylläpito (sisällöntuotanto) sekä itäinen elintarvikevalvonta-alue; Hurttivuori, Itäharju, Kauppatorin paviljongit, Keskusta, Kohmo, Pääskyvuori, Skanssi ja Vähätori |
| terveystarkastaja Kari Valkola | Alkutuotanto, kontaktimateriaalit ja varastot sekä itäinen elintarvikevalvonta-alue; Halinen, Jäkärlä, Kastu, Kärsämäki, Moisio, Nummi (länsi), Oriketo, Paattinen, Raunistula, Saramäki, Tortinmäki ja Urusvuori |
Elintarvikevalvonta - Läntinen valvonta-alue
| terveystarkastaja Jenna Mäkilä | Ravintolat ja ravintolalaivat Läntisella elintarvikevalvonta-alueella; Hansakortteli, Harittu, Hirvensalo, Ilpoinen, Ispoinen, Kakskerta, Katariina, Keskusta, Koivula, Korppolaismäki, Luolavuori, Majakkaranta, Martti, Mäntymäki, Peltola, Petrelius, Pihlajaniemi, Puistomäki, Satava, Uittamo ja Vähä-Heikkilä |
| terveystarkastaja Teemu Koivisto | Koulujen elintarvikevalvonta koko Turun kaupungin osalta, laivatarkastukset, läntisen elintarvikevalvonta-alueen ravintolat; Iso-Heikkilä, Härkämäki, Läntinen keskusta, Pansio, Perno, Ruissalo, Satama sekä elintarvikkeiden vähittäismyynti Läntinen elintarvikevalvonta-alue; Hirvensalo, Kakskerta, Koivula, Martti ja Uittamo |
| oa. terveystarkastaja Katriina Mäkelä | Elintarvikkeiden vähittäismyynti, päiväkotien suurtalouskeittiöt, pubit ja ruoka-aputoiminta Läntisellä elintarvikevalvonta-alueella; Ankkurikylä, Artukainen, Iso-Heikkilä, Härkämäki, Jyrkkälä, Keskusta, Kiikku, Nättinummi, Paakarla, Pahaniemi, Pansio, Patterinhaka, Perno, Port Arthur, Ruissalo, Runosmäki, Teräsrautela ja Vienola |
| oa. terveystarkastaja Marika Ojanperä | Elintarvikkeiden valmistus, elintarvikkeiden valmistuttaminen, kontaktimateriaalien valmistus, kotona olevat elintarvikehuoneistot, REKO-toiminta ja ruoka-apu (osa-aikainen; töissä maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin) |
| terveystarkastaja Leena Pasanen | Suurtalouskeittiöt (asumisyksiköt, sairaalat ja vanhainkodit) ja ravintolat läntisen elintarvikevalvonta-alueen alueella; Härkämäki, Keskusta, Kähäri, Mälikkälä, Nättinummi, Pitkämäki, Pohjola, Runosmäki, Ruohonpää, Teräsrautela, Vienola ja Vätti |
| vs. terveystarkastaja Ella Pasto | Osa-aikaisten (oa.) työntekijöiden sijaistaminen. |