Kupittaa-Turku-ratahanke

Seuraa hankkeen etenemistä

Väylävirasto vastaa hankkeen viestinnästä. 

Seuraa hanketta

Väylävirasto rakentaa Kupittaa–Turku-ratahankkeessa kaksoisraiteen Kupittaan ja Turun rautatieaseman välille sekä kehittää Turun henkilö- ja tavararatapihoja. Hankkeen rakennusaika on 2021–2024. Rakentamishankkeesta vastaa Väylävirasto yhteistyössä Turun kaupungin kanssa.

Hankkeen tavoitteet

Hanke tehostaa ja lisätä raideliikenteen kapasiteettia Kupittaan ja Turun välillä sekä koko Rantaradalla kaksoisraiteen myötä ja mahdollistaa näin osaltaan Helsinki–Turku nopean junayhteyden toteuttamisen. Ratapiha-alueiden uudelleenjärjestelyt parantavat maankäytön mahdollisuuksia ratapiha-alueen ympäristössä. Uudet matkustajalaiturit tukevat Matkakeskus -hankeen toteutumista, parantavat esteettömyyttä ja turvallisuutta sekä mahdollistavat osaltaan myös lähiliikenteen kehittämisen Uudenkaupungin, Salon ja Loimaan suuntiin.

Budjetti

Hankkeelle on myönnetty 67,5 miljoonaa euroa rahoitusta vuoteen 2024 asti. Väylävirasto ja Turun kaupunki vastaavat rakentamishankkeen kustannuksista puoliksi. Euroopan Unioni tukee Väyläviraston, Turun kaupungin ja VR:n yhteistyönä toteuttamaa hankkeen suunnitteluvaihetta 6,3 miljoonalla eurolla.

Tämän hetken tiedon mukaan 15.8. alkaen Helsingin suunnasta Turkuun saapuvat junat jäävät Kupittaan asemalle, eivätkä jatka Turun päärautatieasemalle. Kupittaan asemalta järjestetään jatkoyhteys Turun keskustaan ja satamaan vaihtoehtoisilla kulkuvälineillä.

Ajankohtaista

(Päivitetty 19.5.2022)

Turun ratapihan autojuna-asema siirretään Logomon puolelle 21. toukokuuta osana Kupittaa–Turku-hanketta. Ajoneuvoliikenne käyttää 22. toukokuuta alkaen väliaikaista autojuna-asemaa ja Toijalan suunnan matkustajat väliaikaista matkustajalaituria.

Turun ratapihan autojuna-asema siirretään Ratapihankadun puolelta Köydenpunojankaaren puolelle 21. toukokuuta. Ajoneuvot ohjataan 22. toukokuuta alkaen väliaikaiselle autojuna-asemalle, jolle ajetaan Vaunukadun kautta. 

Väliaikainen matkustajalaituri tulee Logomon puolella käyttöön 22. toukokuuta. Väliaikaiselta matkustajalaiturilta lähtevät vain Toijalan suunnan matkustajat, ja jalankulkijat pääsevät matkustajalaiturille Ratapihankadun puolelta Logomon siltaa pitkin. Väliaikainen autojuna-asema ja matkustajalaituri ovat käytössä lokakuuhun 2023 asti. 

 

Tämän julkaisun sisällöstä vastaa yksin Turun kaupunki, eikä se välttämättä vastaa Euroopan Unionin mielipidettä.