Ilmaston muuttuessa Turussa kasvukausi pitenee, talvet lauhtuvat ja hellejaksot yleistyvät. Suurimpia ilmastoriskejä ovat äkilliset rankkasateet, myrskyt, tulvat, kuumuus ja luonnon nopea muuttuminen.
Liittyvät sisällöt:
Näin varaudut myrskyihin ja tulviin
Monet rakenteelliset ratkaisut talossa ja sen pihapiirissä parantavat kotisi valmiuksia myrskyn tai tulvan kohdatessa. Näitä ovat muun muassa toimivat salaojat, kunnossa olevat rännit ja hyväkuntoinen katto. Kannattaa myös selvittää, mitä kotivakuutuksesi kattaa ilmastonmuutoksen tuomien sääriskien osalta ja miten sopimuksessa määritellään poikkeuksellinen sääilmiö.
Tulviin varautuminen perustuu tontin olosuhteiden tuntemiseen. Huomiotavia asioita ovat esimerkiksi maaperän laatu, korkeussuhteet sekä sade- ja sulamisvesien ohjautuminen tontilla. Sateen aikana on tärkeää seurata vesien kulkua pihalla ja havainnoida paikat, joihin vesi lammikoituu. Näin voit ryhtyä toimiin, kuten parantaa vedenohjausta tai tehdä tarvittavat rakenteelliset muutokset.
Kaikkien turkulaisten tulisi varautua mahdollisiin sähkökatkoihin ja vastaaviin häiriötilanteisiin. Se voi tarkoittaa pelastustoimen ohjeistaman 72 tunnin kotivaran säilyttämistä, mutta myös yhteisöllisyyttä ja naapuriapua. Turkulaiset järjestöt tekevät tärkeää työtä yhteisöllisyyden synnyttämiseksi.
Puut, pensaat ja viheralueet hillitsevät tuulen voimaa ja imevät sadevesiä. Turku kehittää ja ylläpitää viheralueitaan kestävästi sekä kehittää hulevesien hallintaa. Myös omalla kotipihalla on tärkeää huolehtia riittävästä vedenohjauksesta ja imeytyspinnoista.
Kuumuus ja lämpösaarekeilmiö
Pitkään jatkuvat helteet voivat tehdä kodeista tukalan kuumia ja pahimmillaan korkea sisälämpötila voi aiheuttaa epämukavan olon lisäksi terveysriskejä lapsille, vanhuksille ja muille riskiryhmille. Hellejaksojen aikana asuntojen viilentämisen tarve kasvaa. Helpotusta kuumuuteen voi hakea myös Turun upeilta viheralueilta.
Tehokkaita keinoja hillitä asunnon kuumenemista ovat muun muassa:
- asunnon pimentäminen päivän aurinkoisimpina tunteina
- ilmalämpöpumppu, tuuletin ja muut tekniset viilennysratkaisut
- läpiveto aamuisin ja iltaisin, kun ilma on ulkona viileämpää.
Vähennä lämpöä tuottavien laitteiden, kuten saunan, uunien, liesien sekä kuivausrumpujen käyttöä päivän kuumimpien tuntien aikana. Suosi ruuan lämmittämistä mikrossa tai kylmiä ruokia. Tunnista kotisi viileimmät alueet, kuten kellarit tai varjon puolella olevat huoneet ja suosi niitä helteellä.
Pihapuut, viherkatot ja köynnökset sekä päällystämättömät pinnat auttavat sopeutumaan myös tähän ilmastonmuutoksen tuomaan ilmiöön, sillä ne vähentävät lämmön kertymistä.
Lämpösaarekeilmiö näkyy Turussakin
Hellepäivät ovat lisääntyneet ja lämpöaallot pidentyneet Suomessa viime vuosikymmeninä. Kuumuus koettelee eniten tiheästi asuttuja kaupunkeja, joiden keskustoihin muodostuu lämpösaarekkeita, joissa lämpötila on erityisen korkea.
Turussa lämpösaarekkeiden ja laajemminkin kaupunginosien välistä lämpötilavaihtelua on seurattu jo pitkään. Tieto lämpösaarekkeiden sijainnista ja kehittymisestä on tärkeää taustatietoa ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi.
Liittyvät sisällöt:

Luonnon nopea muuttuminen
Ilmastonmuutos ja luontokato vahvistavat toisiaan. Vastaavasti monimuotoinen luonto hidastaa ilmastonmuutosta ja helpottaa siihen sopeutumista. Turun kaupungin työtä luonnon monimuotoisuuden eteen ohjaa Turun luonnon monimuotoisuusohjelma (LUMO), joka sisältää runsaasti keinoja ja tavoitteita monimuotoisuuden aktiiviseksi lisäämiseksi. Myös kaupunkilaiset voivat omassa arjessaan ja kotipiirissään tukea luonnon monimuotoisuutta.

LUMO-ohjelmassa puhutaan muun muassa niittyjen, lahopuiden ja paikallisten lajien arvosta. Monet ohjelman ratkaisut ovat sovellettavissa myös kotipihoihin. Voisitko kehittää pihaasi luonnonmukaiseen suuntaan ja suosia lajeja, jotka tukevat paikallisen luonnonympäristön monimuotoisuutta? Usein nämä ovat samoja lajeja, jotka ovat alueen luonnolle ominaisia. Voisitko istuttaa niittykasveja ja pölyttäjäystävällistä kasvillisuutta? Entä jättää toisinaan nurmikon leikkaamatta, syksyllä lehdet haravoimatta tai kaadettuja puita ja oksia hyönteisten ja pieneliöiden iloksi pihan nurkkiin? Luontoa jäljittelevä piha ei kaipaa jatkuvaa siistimistä, ja on näin usein myös helppohoitoinen vaihtoehto.
Luonnonmukainen piha lisää lajien elintilaa tiivistyvässä kaupungissa ja tukee erinomaisesti myös vesienhallintaa. Taloyhtiöiden ja pientaloalueiden pihat ovat tärkeä osa kaupungin ekologisia verkostoja ja kykyä sopeutua ilmastonmuutokseen. Vehreät pihat ja niiden monimuotoinen kasvillisuus tukevat kaupunkiluonnon hyvinvointia, hulevesien hallintaa ja lämpösaarekkeiden vähentämistä.
Kaikilla ei ole omaa pihaa, jonka kasvillisuudesta voisi suoraan päättää. Vaikuttamisen tapoja on kuitenkin monia. Taloyhtiöissä vaikuttamisen lisäksi voit osallistua esimerkiksi talkoisiin, joissa torjutaan jättipalsamia, komealupiinia ja muita vieraslajeja. Talkoita on järjestetty myös esimerkiksi kaupunkipurojen kunnostamiseksi.
Paras luonto- tai ilmastoteko on sellainen, joka innostaa muitakin toimimaan!