Koulusegregaation vähentäminen Turussa

Segregaatio viittaa käsitteenä asuinalueiden haitalliseen eriytymiskehitykseen. Segregaatiota koskevassa tutkimuksessa koulujen laatua ja niitä kohtaan tunnettua luottamusta pidetään merkittävänä alueiden kehityksen tekijänä. Etenkin lähiöissä laadukkaaksi ja luotetuksi koetut koulut kohentavat alueiden mainetta ja sitouttavat perheitä asuinalueeseensa. Koulua ja sen tarjoaman opetuksen laatua kohtaan tunnettu epäluulo taas voi käynnistää eriytymiskehityksen, joka pahimmillaan muodostuu jatkuvan heikentymisen kehäksi.

Turun kaupungin Koulusegregaation vähentäminen Turussa -projektin tärkein tavoite on koulujen eriarvoistumiskehityksen katkaiseminen ja tasa-arvoisten oppimisen edellytysten tuominen kaikille turkulaisille koululaisille lähikoulusta riippumatta. Ylisukupolvisen huono-osaisuuden kierteen ehkäisemiseksi kiinnitetään huomio erityisesti korkean työttömyysasteen ja matalan koulutustason alueiden kouluihin ja niiden vetovoimaan.

Projektin tuloksena syntyy Turun kaupungin koulusegregaation ehkäisemisen tiekartta. Siihen kootaan jo käytössä olevat, muilta kunnilta omaksutut ja hankkeessa luotavat koulusegregaation ehkäisemisen toimenpiteet. Tiekartan toimenpiteet täydentävät syrjäytymisen ehkäisemisen ja sosiaalisesti kestävän kaupunkikehityksen edistämisen toimenpideohjelmaa. Tiekartta sisältää mittariston, jonka perusteella segregaation vastaisen työn vaikuttavuutta voidaan mitata muun muassa Turun kaupungin tietopalvelujen tuottaman kaupunkidatan avulla.

Projektia rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Turun kaupunki.

Koulusegregaation vähentäminen Turussa

Turun strateginen ohjelma: 
Osaava ja oppiva turkulainen
Budjetti: 
236 500 €
Projekti alkoi: 
11/2021
Projekti päättyy: 
04/2024
Vastuuhenkilö: 
Emil Kusnetsoff
Projektin yhteystiedot: 
emil.kusnetsoff@turku.fi
Organisaatio: 
Lapset ja nuoret

Rahoittajat

http://blog.edu.turku.fi/projektit/files/2022/01/OKM-logo-2R-fi-sv-sininen-L100-…