Turun laaja epäilty ruokamyrkytys oli noroviruksen aiheuttama

Turkulaisessa ravintolassa lauantaina 22.2. järjestettyyn iltatilaisuuteen osallistuneista 74 sairastui ruokamyrkytysoireisiin 24-36 tunnin kuluttua tilaisuudesta.

Näytteissä norovirusta

Turun kaupungin ja Varhan yhteinen epidemiaryhmä selvitti sairastumisten syytä ottamalla näytteitä ja lähettämällä kyselyn tilaisuuteen osallistuneille.

Kaikille altistuneille sekä ravintolan henkilökunnalle lähetettiin epidemiakysely. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 111 henkilöä. Lähes puolella vastanneista oli vatsataudin oireita.

Kaikista otetuista potilasnäytteistä löytyi norovirusta. Epidemian leviäminen ja kulku viittaavat pistemäisyytensä vuoksi elintarvikkeen välityksellä levinneeseen epidemiaan. Norovirus on voinut levitä joko oireettoman elintarviketyöntekijän, ilmavälitteisesti tai norovirukselle saastuneiden pintojen kautta tarjolla olleeseen elintarvikkeeseen. Tätä ei valitettavasti saatu näytteenotolla tai epidemiatutkimuksella varmasti osoitettua.

Epidemiakyselyn perusteella kaikki sairastuneet olivat kala/liha ruokailuun osallistuneita, kukaan 15 kasvis/vegaaniruokailuun osallistuneista ei sairastunut.

Ravintolan toiminnassa ei ollut moitittavaa 

Ravintolaan tehtiin valvontasuunnitelman mukainen tarkastus 14.3.2025. Tehdyn tarkastuksen perusteella mitään epidemiaa selittävää merkittävää puutetta työskentelyhygieniassa tai elintarvikkeiden säilytyksessä ei ollut todettavissa.

Ravintoloitsija ilmoitti asianmukaisesti ruokamyrkytysepäilystä heti Turun kaupunginelintarvikevalvonnalle asiakkaiden oireista kuultuaan. 

Tietoa Noroviruksesta

Norovirus tarttuu helposti henkilöstä toiseen joko suoraan tai välillisesti. Hyvin pieni määrä viruksia riittää aiheuttamaan tartunnan. Noroviruksen itämisaika on yleensä 12–48 tuntia. Tyypillisiä oireita ovat ripuli, pahoinvointi tai oksentelu sekä usein myös kuume, vatsakipu ja -krampit. Oireet alkavat usein hyvin äkillisesti ja kestävät yleensä noin 12–72 tuntia.

Viruksen leviämistä voi ehkäistä pesemällä kädet huolellisesti runsaalla vedellä ja saippualla, erityisesti WC-käynnin jälkeen sekä ennen ruokailua tai ruoanlaittoa. Viruksella saastuneet pinnat tulee puhdistaa ja desinfioida huolellisesti käyttäen klooripitoista puhdistusainetta. Sairastuneiden elintarviketyössä olevien henkilöiden tulee olla poissa työstä vähintään 2 vuorokautta oireiden loppumisen jälkeen.