WiseFood-hankkeen järjestämällä opintomatkalla 24.‒26.9. päästiin tutustumaan ruokaketjun eri vaiheisiin resurssiviisauden näkökulmasta.

Opintomatkalle osallistui opiskelijoita eri oppilaitoksista, asiantuntijoita ja opettajia Turun kaupungilta, Turun ammatti-instituutista sekä Turun yliopistosta, sekä ruoka-alan yrittäjiä Kauppahallista. Lisäksi opintomatkalle osallistui kymmenen opiskelijaa ja henkilöstön jäsentä Japanista, Tottorin prefektuurista ja Obusen kaupungista. Opintomatkan ensimmäinen päivä vietettiin Helsingissä tutustuen yrityksiin ja organisaatioihin, ja kaksi seuraavaa Turussa. 

Vierailukohteissa opittiin resurssiviisaista ratkaisuista ruokasektorilla 

Ruoantuotanto on ratkaisevassa roolissa globaaleihin ilmasto- ja ympäristöriskeihin vastaamisessa. Tärkeää olisikin tuottaa ravinto resurssiviisaasti, eli minimoimalla jätteiden ja päästöjen määrä ja siirtymällä luonnonvarojen kulutuksessa kestävälle tielle. Valinnoilla ruokaketjun varrella on siis suuri merkitys kestävyyssiirtymän onnistumisen kannalta.  

Ryhmä opiskelijoita kävelee soratiellä Suomenlinnassa. (Kuva: Misa Tuomala)

Kuva: Suomenlinnan hienoissa maisemissa tutustuttiin saaren vastuullisen matkailun työhön. (Kuva: Misa Tuomala) 

Skanssin biodiversiteettipuisto syvensi käsitystämme siitä, miten luonnon monimuotoisuutta voidaan vahvistaa osana kestävää ruokaketjua. Puistossa opimme erilaisista luonnonhoitomenetelmistä, jotka tukevat ekosysteemien elinvoimaisuutta ja lajikirjon säilymistä. 

Resurssiviisas ruokaketju ei tarkoitakaan pelkästään raaka-aineiden tehokasta käyttöä ja ruokahävikin vähentämistä – se kattaa koko ruokajärjestelmän ekologisen kestävyyden. DeliVerde Puutarhoilla resurssiviisaus kasvihuoneissa näkyy kaiken veden kierrättämisenä kasvihuoneissa ja luonnon valon maksimointia kasvatuksessa. Lisäksi energiaa tuotetaan omassa uusiutuvan energian voimalaitoksessa ja tuholaistorjunnassa käytetään biologisia vaihtoehtoja.  

Turun pormestari Piia Elo yhteiskuvassa Tottorin prefektuurin opiskelijoiden kanssa. (Kuva: Misa Tuomala)

Kuva: Turun kaupungin pormestari Piia Elo toivotti Tottori prefektuurin opiskelijat tervetulleiksi Turkuun. Opiskelijat kuuluvat TottoReborn! Youth -yhteisöön, jonka toiminnan keskiössä on tulevaisuuden ilmastojohtajien kasvatus ja monipuolinen tiedonvaihto niin paikallisesti kuin kansainvälisesti ilmastotoimiin liittyen.  (Kuva: Misa Tuomala) 

Osaamisen vahvistaminen ruokasektorilla on tärkeässä roolissa kestävyysmurroksen aikaansaamiseksi. WiseFood-hankkeessa tuetaan oppimista ja eri alojen yhteistyötä. Uudenlaiset ratkaisut ovat edellytys murrokselle. Myös Laurean ammattikorkeakoulussa tehdään erilaisia kokeiluja ja laajaa yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, sekä tietysti koulutetaan tulevaisuuden osaajia kiertotalouden teemoihin. Toisaalta jo aiemmin kehitetyt keinot voivat nousta uudelleen ratkaisuksi haasteisiin. 

Eniferillä opimme, kuinka maatalouden sivutuotteista voidaan valmistaa sienipohjaista proteiinia. Näin voidaan vähentää päästöjä jopa 90 prosenttia ja pienentää maankäytön muutoksista johtuvaa ympäristökuormaa eläinperäisiin proteiineihin verrattuna. Kestävä kaupunkikehitys ja yritysyhteistyö kaupunkien ja ihmisten välillä ovat myös tärkeä osa resurssiviisautta ja kiertotalouden edistämistä.   

Seminaarissa kuultiin ruoan ympäristövaikutuksista ja niiden vähentämisestä 

Turun pääkirjastolla järjestetyssä seminaarissa väitöskirjatutkija Aino Tarkkio toi esityksessään esille, kuinka alkutuotanto on ratkaisevassa roolissa ruokajärjestelmässä. Aino on tutkimuksessaan laskenut tuotteiden luontojalanjälkeä. Tulosten perusteella luontoystävällinen annos koostuu esimerkiksi perunoista ja suomalaisesta järvikalasta. 

Huonoja uutisia kahvin ja suklaan ystäville: niiden luontojalanjälki on merkittävästi suurempi kuin monen muun ruoka-aineen, mutta kiinnittämällä huomiota tuotantotapoihin ja alkuperään on mahdollista valita myös kestävämpiä vaihtoehtoja.

Ympäristöhaittoja voidaan vähentää jokaisessa järjestelmän vaiheessa ja tärkeää olisi noudattaa lievennyshierarkian periaatteita, kuten tutkija Timo Vuorisalo painotti omassa esityksessään. Ensisijaisesti haittoja olisi vältettävä, sitten minimoitava, mahdollisuuksien mukaan ennallistettava ja viimeisenä kompensoitava. 

Hanna Leppäniemi taas kertoi, kuinka Kaarea ‒ kaupungin omistama ruokapalveluyritys ‒ on onnistunut pienentämään kouluruoan hiilijalanjälkeä. He ovat löytäneet ratkaisun hybridiresepteistä, joissa on pienennetty eläinperäisten raaka-aineiden määrää ja lisätty kasvispohjaisuutta. Näin on saatu aikaan suuria muutoksi ympäristövaikutuksissa ilman muutoksia ruoan maussa. 

Opiskelijat kokivat opintomatkan mielenkiintoiseksi tavaksi oppia 

Saadun palautteen perusteella opintomatka koettiin erittäin onnistuneeksi ja antoisaksi. Matka tarjosi osallistujille innostavan ja käytännönläheisen tavan oppia kiertotaloudesta, kestävästä kehityksestä ja luonnon monimuotoisuudesta. Erityistä kiitosta saivat monipuolinen sisältö, asiantuntevat puhujat, vierailukohteet sekä tapahtuman sujuvat järjestelyt. 

Matkan aikana korostui positiivinen ja kansainvälinen ilmapiiri. Opiskelijat arvostivat mahdollisuutta verkostoitua japanilaisten ja muiden kansainvälisten osallistujien kanssa. Yhteisöllinen ryhmähenki ja oppimisen ilo tekivät matkasta mieleenpainuvan ja arvokkaan kokemuksen. 

Nuoret tekevät ryhmätöitä metsässä Skanssin biodiversiteettipuistossa. (Kuva: Misa Tuomala)

Kuva: Ryhmätyöskentelyä Skanssin biodiversiteettipuistossa. (Kuva: Matilda Taimi) 

Esimerkiksi matkailu- ja wellness-liiketoiminnan tradenomiopiskelija Viena-Maria Kivilä kertoo kokeneensa opintomatkan sekä kiinnostavaksi että informatiiviseksi. Hänen mukaansa monipuoliset vierailukohteet tarjosivat innostavan ja konkreettisen tavan oppia verrattuna perinteiseen luento-opetukseen. Viena-Maria koki myös kansainvälisen osallistujajoukon rikastuttavan kokemusta entisestään. Mukana oli opiskelijoita monista eri kouluista, maista ja taustoista, mikä toi uusia näkökulmia ja syvensi keskusteluja. 

”Erityisen kiva oli, kun mukana oli japanilaisia opiskelijoita, sillä olin itse juuri Japanissa vaihdossa ja pystyin ottamaan heihin hyvin kontaktia. He vaikuttivat olevan myös hyvin kiinnostuneita Suomesta ja opintomatkan kaikista kohteista.” 

Viena-Maria piti opintojaksoa erittäin onnistuneena ja toivoo, että vastaavanlaisia oppimismatkoja järjestetään tulevaisuudessa lisää. Hänen mielestään kaupunki voisi jatkaa samankaltaisten matkojen kehittämistä luonto- ja ilmastoteemoista liittyen esimerkiksi matkailuun. 

Artikkelin pääkuva: Qvidjan tilalla Pekka Heikkinen kertoi, miten ruoan tuottaminen resurssiviisaasti tukee ympäristön ja ihmisten kokonaisvaltaista hyvinvointia. Maaperän terveys linkittyy niin maatalouden tuottavuuteen, luonnon monimuotoisuuteen kuin ilmastonmuutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen. (Kuva: Misa Tuomala) 

WiseFood-hanketta toteuttavat yhteistyössä Turun kaupunki, Turun yliopisto ja Turun ammatti-instituutti. Hanke on saanut rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastolta (EAKR).