Turku täyttyy perinteisistä joulumarkkinoista ja muista myyjäisistä joulun alla. Mitä joulumyyjäisiin elintarvikkeita valmistavan tulee tietää? Kaupungin ympäristöterveys jakaa ohjeita turvalliseen toimintaan.
Tarvitseeko elintarvikevalvontaan tehdä ilmoitus?
Mikäli myyjäiset järjestetään yhdistyksen, koulun tai seuran varainkeruuna, ilmoitusta ei tarvitse tehdä elintarvikevalvontaan.
Jos kyse on ammattimaisesta myynnistä, myyjän tulee olla rekisteröitynyt elintarvikevalvontaan. Yksityishenkilö voi valmistaa myyjäisiin elintarvikkeita rekisteröitymättä, mikäli toimintaa on korkeintaan 12 päivänä kalenterivuodessa.
Mitä yleishyödylliset yhdistykset, koululuokat ja urheiluseurat voivat myyjäisissä tarjota varainkeruun tueksi?
- voi sisältää huoneenlämmössä säilyvien tuotteiden valmistusta ja myyntiä
- voi sisältää valmiiksi pakattujen ja pakastettujen yhdistelmäelintarvikkeiden ja ei-eläinperäisten elintarvikkeiden, kuten pakatun jäätelön, myyntiä ja tarjoilua
- voi sisältää grillimakkaroiden paistamista, voileipien koostamista ja lättyjen valmistusta ja tarjoilua
- voi sisältää helposti pilaantuvien elintarvikkeiden valmistusta ja tarjoilua korkeintaan kerran viikossa
- voi sisältää itse valmistettujen gluteenittomien ja allergiaruokavalioon soveltuvien tuotteiden myyntiä korkeintaan 12 kertaa vuodessa
Mitä ei saa myydä ilman rekisteröitymistä?
Ei saa tarjoilla raakaa tai lähes raakaa lihaa tai kalajalosteita, kuten
- tartarpihvejä
- medium-kypsennettyjä jauhelihapihvejä
- graavikalaa
- mätiä tai
- sushiannoksia
Hygienia
Valmista tuotteet hygieenisesti. Älä valmista ruokaa muille sairaana. Poista korut ja pese kädet huolellisesti. Suojaa hiukset päähineellä. Pidä työympäristö ja työvälineet puhtaina.
Lämpötilahallinta
Varmista, että kylmäsäilytystä vaativien tuotteiden lämpötila ei nouse liian korkeaksi. Jäähdytä tuotteet nopeasti. Huolehdi tuotteiden kylmäketjusta. Kylmälaitteiden lämpötilan tulisi olla alle +6 astetta.
Glögitarjoilu
Mikäli tarjoilet glögiä, muista kuumennus! Tarjoile glögi teräsastioista.
Allergeenien hallinta ja pakkausmerkinnät
Jos viet myyjäisiin myyntiin kotona valmistamiasi elintarvikkeita, muista antaa kuluttajalle tuotteista helposti luettavat ja riittävät tiedot. Ruokavirasto ohjeistaa, että pakatuista elintarvikkeista tulisi ilmoittaa vähintään seuraavat tiedot:
- elintarvikkeen nimi
- allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet
- sisällön määrä
- valmistuspäivä
Pakkaamattomien elintarvikkeiden osalta kuluttajan saatavilla tulisi olla vähintään tieto elintarvikkeen sisältämistä allergiaa ja intoleransseja aiheuttavista aineista.
Lista yleisimmistä allergeeneista:
- gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis, ohra, kaura ja niistä valmistetut tuotteet
- äyriäiset ja äyriäistuotteet
- munat ja munatuotteet
- kalat ja kalatuotteet
- maapähkinät ja maapähkinätuotteet
- soijapavut ja soijapaputuotteet
- maito ja maitotuotteet (laktoosi mukaan lukien)
- pähkinät ja pähkinätuotteet
- selleri ja sellerituotteet
- sinappi ja sinappituotteet
- seesaminsiemenet ja seesaminsiementuotteet
- rikkidioksidi ja sulfiitit, jos niiden pitoisuudet ovat yli 10 mg/kg tai 10 mg/l kokonaisrikkidioksidiksi laskettuna. Pitoisuudet lasketaan sellaisenaan nautittavaa tai valmistajan ohjeiden mukaan valmistettua tuotetta kohden.
- lupiinit ja lupiinituotteet
- nilviäiset ja nilviäistuotteet