Kauppahallin kortteli

Vuonna 1896 avattu, kaupungin mukana kasvanut ja elänyt Turun Kauppahalli ympäristöineen uudistuu.

Uudistuksessa Kauppahallin kortteli muotoutuu yrittäjiään ja kaupunkilaisia palvelevaksi monipuoliseksi kokonaisuudeksi. Uudistuksella turvaamme historiallisen Kauppahallin elinvoimaisuuden ja vahvistamme keskustan vetovoimaa. 

Vanhaa kunnioittaen

Kansainvälisesti kauppahallit ovat aina olleet keskeisiä kaupunkikulttuurin keskuksia. Niiden värikkyys, eloisuus, tuoksut ja tunnelmat vetävät puoleensa kuin yhteisen keittiönpöydän ääreen. Tätä tunnelmaa haluamme vaalia, ja ulottaa sen myös hallin ulkopuolelle.

Kauppahallin arvokkuus säilytetään ja sitä ympäröivälle tyhjälle tontille luodaan uutta, kaikkia aisteja ruokkivaa miljöötä. Kauppahallia ympäröivä alue rakennetaan kiinnostavaksi ja viihtyisäksi kaupunkitilaksi, joka vahvistaa luontevaa yhteyttä ydinkeskustan Hansakorttelista jokirantaan.

Kauppahallin yrittäjille päivitys tuo ajanmukaiset ja toimivammat liiketilat. Aiempaa vetovoimaisempi kortteli kasvattaa myös asiakasvirtoja.

Kaupunkilaisia kuunnellen

Kauppahallin korttelia kehitetään uudella tavalla innovaatiokumppanuuden, yhteistyön ja osallisuuden avulla. Hankkeessa kuullaan alusta asti korttelin yrittäjien, kiinteistönomistajien ja turkulaisten toiveita kehittämisen oikeasta suunnasta.

Kauppahallin korttelin kehittämistavoitteet pohjautuvat Keskustan kehittämisen kärkihankkeen tavoitteisiin. Korttelista laadittava kehittämissuunnitelma kytkeytyy osaksi koko keskustan kaupallisen konseptin kehittämisen kokonaisuutta.

Kaupungin kumppanina on syksyllä 2020 järjestetyssä Sytytä Turku -ideakilpailussa ehdotuksellaan ”Turun kauppahallikortteli 2026” menestynyt arkkitehtitoimisto JKMM Arkkitehdit. Kansainvälisesti arvostettu toimisto on tunnettu niin maailmannäyttelyjen paviljongeista kuin kotimaisten kaupunkien maamerkeiksi kohonneista töistään, kuten Helsingin Amos Rexistä ja Turun pääkirjastosta.

JKMM:n tarina alkoikin 20 vuotta sitten juuri Turusta, meille tärkeän kirjastokorttelin onnistuneesta uudistamisesta. Nyt on Kauppahallin korttelin vuoro. 

 

Kauppahallin korttelin kehittämishankkeen eteneminen

Hanketta edeltäneet Turun kaupunginhallituksen päätökset:

Vuosi 2022: Kehitysvaihe

Lisäksi vuoden 2022 aikana käynnistetään alueen asemakaavoitus ja laaditaan Kauppahallin hankesuunnitelma, joka tuodaan erillisenä päätöksentekoon.

Vuosi 2023: Asemakaavoitus kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi.
 

Lisätiedot: Erityisasiantuntija Janne Mustonen

JKMM Arkkitehdit: Projektivastaava Harri Lindberg