Hotelli Linnasmäki on nostanut kestävyyden toimintansa ytimeen. Yhtiön tavoitteena on rakentaa kestävämpää ruokakulttuuria ja vähentää toimintansa päästöjä vastuullisten ruokapalveluiden kautta.

Ilmastoteko pähkinänkuoressa
  • Hotelli Linnasmäki on nostanut kestävyyden Green Key- ja Sustainable Travel Finland -sertifikaattien avulla strategiansa ytimeen.
  • Sertifikaattien vaikutukset ulottuvat hotellia laajemmalle niiden kannustaessa hankintaketjujen toimittajia laajentamaan tarjontaansa vastuullisilla vaihtoehdoilla.
  • Vastuullista ruokakulttuuria edistetään tarjoamalla ilmastoystävällisiä vaihtoehtoja, vähentämällä ruokahävikkiä järjestelmällisesti ja lisäämällä tietoisuutta ruoan ilmastovaikutuksista sekä asiakkaiden että opiskelijoiden keskuudessa.

1. Kuvaile ilmastotekoanne lyhyesti

Linnasmäki Oy:n toimitusjohtaja Jukka Hautala seisoo oppilaitoksen sisällä portailla.
Linnasmäki Oy:n toimitusjohtaja Jukka Hautala kertoo ilmastoteosta.

Olemme nostaneet kestävyyden Hotelli Linnasmäen strategian ytimeen Green Key- ja Sustainable Travel Finland -sertifikaattien avulla. Sertifikaatit ohjaavat koko toimintaamme kohti konkreettisia ilmastotekoja. Ravintolapalveluissamme tämä näkyy esimerkiksi siinä, että hankimme vähintään puolet ruuasta lähituottajilta sekä suosimme vihanneksissa ja kahvissa luomua ja Reilun kaupan tuotteita.

Vastuullisuussertifikaatit vaikutukset ulottuvat myös hotelliamme laajemmalle, sillä ne kannustavat toimijoita hankintaketjussamme laajentamaan tarjontaansa vastuullisissa vaihtoehdoissa.

Koska tarjoamme ruokaa sekä hotelliasiakkaille että Linnasmäen opiston opiskelijoille, vastuulliset tuotevalinnat ja hävikin vähentämisen periaatteet ulottuvat suoraan myös oppilaitoksen ruokailuun ja vastuullisen ruokakulttuurin luomiseen. 

Seuraamme ruokahävikkiä tarkasti lautas- ja linjastotasolla ja hyödynnämme tietoa ruokalistojen ja hankintojen suunnittelussa. Lisäksi järjestämme teemaviikkoja, joiden avulla lisätään opiskelijoiden tietoisuutta ruoan ilmastovaikutuksista.

2. Miten tekonne vähentää hiilidioksidipäästöjä?

Ilmastotekomme vähentää hiilidioksidipäästöjä monia reittejä pitkin. Esimerkiksi ruokahävikin välttäminen vähentää suoraan päästöjä, sillä jokainen hukkaan heitetty ruoka-annos on turhaan tuotettu, kuljetettu ja valmistettu. Hävikkiä välttämällä pienennämme niin ruuantuotannon kuin jätehuollon ilmastovaikutusta. Lisäksi lähituotteita suosimalla vähennämme kuljetuksista aiheutuvia päästöjä. 

Vastuullisemman ruokakulttuurin tukemisen suoria päästövähennyksiä on vaikeampaa mitata, mutta kun muutos toteutuu laajassa mittakaavassa, sen päästövähennysvaikutus on merkittävä.

3. Miksi teette ilmastotekoja ja miksi lähditte mukaan tekemään hiilineutraalia Turkua?

Kestävyys on asetettu organisaatiomme toiminnan ytimeen ja se antaa suunnan toiminnallemme. Haluamme olla eturintamassa luomassa kestävää matkailualaa ja innostaa muita toimijoita, asiakkaita ja henkilöstöä osallistumaan kestävän kehityksen toimiin. 

Koska toimimme Turussa, haluamme yrityksenä osaltamme tukea Turun hiilineutraalisuustavoitetta. Hiilineutraalius on yhteinen ponnistus; kaikki työ, joka tehdään sen eteen, hyödyttää muitakin. Myös omien kestävyystavoitteidemme saavuttaminen on monelta osin kiinni siitä, miten kumppanimme onnistuvat omissaan.

4. Minkälainen potentiaali alallanne on vähentää hiilipäästöjä ja millä keinoin?

Hotelli- ja majoitusalalla on merkittävä potentiaali vähentää päästöjä niin omaan toimintaansa kuin asiakkaiden arjen valintoihin vaikuttamalla. Ruoan rooli tässä on erityisen merkittävä.

Ruokailun tiedetään muodostavan noin neljäsosan suomalaisen kuluttajan henkilökohtaisista päästöistä. Siirtymällä ilmastoystävällisempään ruokaan on mahdollista vähentää aterioiden ilmastovaikutuksia noin 30–40 %, mikä vastaa noin 10 % vähennystä yksittäisen ihmisen kokonaispäästöistä. 

5. Minkälaisen viestin haluat lähettää muille toimijoille?

Haluamme rohkaista muita ruokapalveluiden tarjoajia lisäämään kasvipohjaisia proteiinilähteitä ruokalistoillaan ja tarjoamaan asiakkailleen matalan kynnyksen mahdollisuuksia tehdä ilmastoystävällisiä valintoja. 

Pienetkin teot kasvavat merkittäviksi, kun kaikki osallistuvat yhdessä vastuullisemman ruokakulttuurin rakentamiseen suosimalla lähi- ja luomuruokaa.

Liittyvät sisällöt:

Hiilineutraalia Turkua tekemässä on kasvava joukko yrityksiä ja yhteisöjä. Nostamme viidellä kysymyksellä esiin paikallisten toimijoiden ilmastotekoja.