Torjuntatyöt alkavat maanantaina 13.5. ja töitä jatketaan syksyyn asti.

Mitä lajeja torjutaan

Vieraslajien torjunta keskittyy haitalliseksi luokiteltujen vieraskasvilajien, kuten jättiputkien, jättipalsamien, komealupiinien ja kurtturuusujen poistoon. Haitalliseksi luokitelluista eläinlajeista torjutaan ainoastaan espanjansiruetanoita. Minkkien ja supikoirien torjunta on järjestetty erikseen.

Jättiputkia torjutaan koko kaupungin alueella, mutta muiden lajien osalta torjunta keskittyy lähinnä luonnonsuojelualueille, niiden välittömään läheisyyteen sekä muihin luonnoltaan erityisen arvokkaisiin kohteisiin.

 

Mitä vieraslajit ovat

Vieraslajit ovat ihmisen tahallisen tai tahattoman myötävaikutuksen vuoksi luontaisten levinneisyysalueidensa ulkopuolelle levittäytyneitä eliölajeja. Haitalliset vieraslajit on globaalilla tasolla luokiteltu toiseksi suurimmaksi uhaksi luonnon monimuotoisuudelle. Turun kaupungin historia vieraslajien torjunnassa on pitkä. Jättiputkien torjunta alkoi kaupungin toimesta vuonna 2009 ja jättipalsamin torjunta vuonna 2012. Kaupungin torjuntatyö on säännöllistä ja vuosittain jatkuvaa. Uusia torjuttavia lajeja on lisätty vuosien varrella tarpeen mukaan.

 

LUMO-ohjelma mukana vieraslajien torjunnassa

Haitallisten vieraslajien torjunta kuuluu myös Turun kaupungin uuteen luonnon monimuotoisuusohjelmaan eli LUMO-ohjelmaan, joka alkoi viime vuonna. Ohjelman tavoitteena on turvata Turulle ominaisten luontotyyppien ja lajien säilyminen ja pitää samalla huolta niiden monimuotoisuudesta. Lisäksi tavoitteena on kasvattaa merkittävästi Turun kaupungin luonnonsuojeluun ja luonnonhoitoon käytettäviä resursseja.

Asiasanat: