Turun Kauppatorilla valmistaudutaan ensimmäiseen kesäkauteen, jolloin torialue on kokonaisuudessaan valmis ja viimeistelty pitkän remontin jälkeen. Kaupunki teettää toukokuussa kävijäkyselyn, jossa kartoitetaan yleisön toiveita ja mielipiteitä torista ja sen kehittämisestä.

Osallistu kävijäkyselyyn

Kyselyyn pääset osallistumaan täältä
Kysely on auki 26. toukokuuta saakka
Haastatteluja Kauppatorilla tehdään ainakin 10.5. ja 11.5. sekä ja 18.5.

Turun Kauppatori on yksi Suomen vilkkaimmista toreista. Toritoiminta on toipunut korona-ajasta ja valtavasta remontista hyvin. Kauppiaiden määrä on pysynyt jotakuinkin ennallaan ja uudistetulle torille on saatu täysin uudenlaistakin ympärivuotista toimintaa.

– Torikahvila- ja jäätelömyyntiä Kauppatorilla on enemmän kuin aiemmin. Määrä on noussut kuudesta toimijasta kahdeksaan. Kaksi kahvilaa on avoinna myös talvikaudella. Korkeatasoiset paviljonkiravintolat ovat löytäneet paikkansa kaupungin ravintolakulttuurin ytimessä. Paviljongeissa on neljä erilaista ravintolaa ja kaksi pop up -myymälää, kertoo kauppapaikkapäällikkö Hanna Sjöbring Turun kaupungilta.

Sjöbringin mukaan myös tapahtumatoiminta Kauppatorilla on aiempaa vireämpää. Kauppatorilla järjestetään kolmesti vuodessa tori- ja markkinayhdistyksen suurmarkkinat ja vuosittainen vapputori. Vuonna 2023 torilla järjestettiin yli 100 erikokoista tapahtumaa.

Toritoiminnasta entistä monipuolisempaa

Torielämä on muutoksessa koko maassa. Ammattimaisten torikauppiaiden määrä on vähentynyt ja markkinatapahtumien määrä pienentynyt. Myös kauppatorien määrä Suomessa on laskenut.

Turussa muutokseen on valmistauduttu uudistamalla toritoimintaa. Uudella Kauppatorilla on entistä enemmän oleskelu- ja seurustelualueita. Torin pelialue pingispöytineen ja shakkilautoineen ovat yksi esimerkki uudenlaisesta ajattelusta.

– Torielämä tulee väistämättä muuttumaan ja toivottavasti monipuolistumaan. Perinteinen torikauppa halutaan ehdottomasti säilyttää, mutta Turun kaupungin tavoitteena on kehittää ja elävöittää keskustaa sekä tarjota myös torilla erilaisia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia, Hanna Sjöbring sanoo.

Kaupunkilaisilta toivotaan ideoita

Turun kaupunki teettää kyselytutkimuksen torikävijöille. Kyselyssä kartoitetaan ideoita torin kehittämiseksi ja mielipiteitä torista. Kysely tehdään sekä verkkokyselynä että haastatteluina Kauppatorilla. Verkkokysely on jo auki, torihaastatteluja tehdään ainakin 10.5., 11.5. ja 18.5. Tutkimuksen tekee Sponsor Insight. Tuloksista raportoidaan kesäkuussa.

Kysely löytyy osoitteesta: www.turku.fi/torikysely24