Yhteisöllinen Turku

Yhteisöllisen Turun visio

Yhteisöllinen Turku on yhdessä tekemistä ja yhdessä kasvamista. Se on iloinen, aktiivinen ja ystävällinen paikka, johon halutaan muuttaa muualtakin.

Yhteisöllisen Turun asuinalueet kukoistavat omaleimaisina. Turkulaisilla on voimavaroja ja osaamista edistää omaa ja yhteisön hyvinvointia. Yhteistuumin suunnitellut oman alueen harrastukset, viihtyisät arkiympäristöt ja yhteisölliset avoimet tilat mahdollistavat liikkumisen, kohtaamisen ja kestävän kasvun tuleville vuosille. Kaupunki ja kolmas sektori ovat kaupunkilaisten kumppaneina.  

Yhteisöllinen Turku on elinvoimainen, kaunis, kestävä ja inklusiivinen.   

Lisätiedot: Hankejohtaja Ville Hakala

#YhteisöllinenTurku
#TurkuTekeeHyvää

Suurin osa turkulaisista voi hyvin, mutta hyvinvointi jakautuu epätasaisesti. Yhteisöllinen Turku -kärkihankkeella tuetaan turkulaisten mahdollisuuksia lisätä hyvinvointiaan ja panostetaan asuinalueiden tasapainoiseen kehittämiseen. Suunnittelua ja toimenpiteitä tehdään yhteistyössä järjestökentän, asukkaiden ja yritysten kanssa.

Laaja hanke koostuu kolmesta osiosta. Niiden tekeminen ja tavoitteet voidaan tiivistää seuraavasti:

  • Hyvän mielen Turku: Vähennämme yksinäisyyttä ja vahvistamme kuntalaisten voimavaroja ja mielenterveyttä suojaavia tekijöitä. Varmistamme, että jokainen kuntalainen tulee aidosti kohdatuksi ja kuulluksi.
  • Liikkuva Turku: Kehitämme liikunnan osaamisen ja palvelujen verkostoa ja aktivoimme turkulaisia liikkumaan oman terveytensä kannalta sopivasti.
  • Uudistuvien lähiöiden Turku: Rakennamme jokaisen alueen erityispiirteiden pohjalta niille kasvua ja elinvoimaa yhdessä asukkaiden ja kumppaniemme kanssa lähiöohjelman ja lähiövision suuntaviivojen mukaisesti.

Hyvän mielen Turku

Hyvän mielen Turun osiossa kiinnitetään erityistä huomiota asukkaiden mielenterveyden edistämiseen, yksinäisyyden ja syrjäytymisen ehkäisemiseen, asukkaiden osallisuuden vahvistamiseen sekä kotoutumisen vauhdittamiseen.

Turussa otetaan käyttöön kaupunkitasoinen ehkäisevän mielenterveystyön toimintamalli, jota pilotoidaan vuonna 2023. Mielen voimavaroja vahvistavia koulutuksia järjestetään niin asukkaille, järjestötoimijoille kuin kunnan ammattilaisillekin.

Yksinäisyyttä ehkäistään järjestösektorin ja seurakunnan kanssa tehtävällä yhteistyöllä. Tykkää turkulaisesta! -toiminnalla Turusta halutaan tehdä kaupunki, jossa jokainen voi kokea kuuluvansa joukkoon. Hyvin käynnistynyttä toimintaa laajennetaan vertailukehittäämisen avulla. Syrjäytymisen ehkäisemiseksi sekä nuorten palveluohjaukseen että ehkäisevään päidetyöhön rakennetaan uudet toimintamallit.

Asuinalueille perustetaan sarja alueolohuoneita, joissa asukkaat voivat kokoontua seurustelun ja yhteisen tekemisen äärelle.

Liikkuva Turku

Turkulaisten hyvinvointia tuetaan myös liikunnan keinoin. Erilaisia liikuntamahdollisuuksia tuodaan lähelle asukkaita ja eri-ikäisten ja -kuntoisten kaupunkilaisten tarpeet huomioidaan entistä paremmin. Apuna kehittämisessä toimivat muun muassa marraskuussa 2022 toteutetun aikuisten liikkumiskyselyn tulokset.

Vuonna 2023 liikkuvassa Turussa mm.

  • kehitetään seurayhteistyötä, esimerkiksi luomalla aikuisten liikuntakausikorttituote yhdessä urheiluseura- ja yhdistystoimijoiden kanssa.
  • kehitetään työpaikkaliikuntaa kartoittamalla työpaikkaliikunnan palveluita ja tehostamalla viestintää.  
  • helpotetaan liikunnallisen elämäntavan omaksumista ryhmämuotoisen liikuntaneuvonnan palvelulla, jota tarjotaan työikäisille, ikääntyneille ja lapsiperheille.

Ikääntyneet ovat yksi keskeinen kohderyhmä liikkumispalveluiden kehittämisessä. Ikääntyneitä turkulaisia palvelemaan luodaan koko kaupungin kattava Lähiliikkujat-toimintamalli yhteistyössä kumppanuusyhdistysten ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kanssa. Tavoitteena on, että jokaisella Turun asuinalueella on ikääntyneille suunnattua matalan kynnyksen yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia lisäävää liikkumistoimintaa.  

Lisäksi laajennetaan +75 voima- ja tasapainoharjoitteluryhmien toimintaa sekä kehitetään eri toimijoiden osaamista ikääntyneiden liikuttamisessa tarjoamalla maksutonta koulutusta mm. urheiluseurojen ja yksityissektorin ohjaajille.

Uudistuvat lähiöt

Uudistuvien lähiöiden osiossa panostetaan keskustan ulkopuolisten asukaskeskittymien tarpeisiin. Tavoitteena on edistää asuinalueiden tasapainoista kehittymistä, edistää asukkaiden hyvinvointia lähiöissä ja kehittää kaupungin omaa sidosryhmätyöskentelyä ja aluetoimintaa.

Yhteistyönä asukkaiden kanssa valmisteltuun Turun lähiövisioon on koottu tavoitteita hyville lähiöille. Lähiövision tavoitteita edistetään kokonaisvaltaisesti sekä Yhteisöllisen Turun kärkihankkeessa että kaupungin ja sen kumppaneiden muussa kehittämistoiminnassa.

Vuonna 2023 uudistuvissa lähiöissä mm.

  • täydennetään asuinaluekohtaista tietopohjaa. Tämä auttaa tarttumaan oikeanlaisiin ratkaisuihin ja kohdentamaan erilaisia toimia sinne, missä niistä on eniten hyötyä.
  • kehitetään kaupungin alue- ja sidosryhmätyötä. Koko kärkihankkeessa kehitetään kaupungin omaa yhteistyötä eri sidosryhmiin, kuten asukkaisiin, järjestöihin ja yrityksiin. Osallistuminen kuuluu myös olennaisena osana kärkihankkeen toimenpiteiden toteuttamiseen.  
  • tehdään konkreettisia toimia asukkaiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Yhdessä kärkihankkeen muiden osioiden kanssa esimerkiksi avataan uusia alueolohuoneita asukkaiden käyttöön.
  • lisätään asuinalueiden positiivista viestintää. Turun eri alueilla on paljon hyvää, ja sitä kannattaa myös tuoda esiin.