Ruokakaupunki Turun tukemat elämykselliset ruokakokeilut tuovat Turkuun täysin uudenlaisia ruokaelämyksiä! Uudenlaisten ruokapalvelujen ja -tuotteiden kokeiluilla haluamme elävöittää erityisesti kesäsesongin ulkopuolista tarjontaa.
Turun kaupunki tukee ruokaan perustuvia elämyspalveluiden kokeiluja osana ruokakaupungin kehittämistä. Valitsimme rahoitettavat kokeilut syksyllä 2024 järjestetyn julkisen hankintakilpailutuksen kautta. Halusimme elävöittää kokeiluilla kesäsesongin ulkopuolista aikaa, ja valinnoissa painotimme sitä, että kokeiluissa hyödynnetään eri alojen toimijoita ja osaamista.
Kokeilujen tavoitteena on testata ja konseptoida uusia palveluita ja tuotteita, monipuolistaa tarjontaa sekä kasvattaa kysyntää. Kokeilut tarjoavat uudenlaisia ruokakokemuksia sekä kaupunkilaisille että matkailijoille.
Kokeiluja toteuttavat paikalliset ruokakentän toimijat, ja kokeilujen tuloksia arvioidaan sekä asiakaspalautteen että osallistujamäärien perusteella. Tavoitteenamme on luoda pysyviä konsepteja tulevaisuuden Turkuun.
Valitsimme toteutettavaksi neljä kokeilua, joista kaksi toteutettiin vuonna 2024 ja kaksi vuonna 2025:
Vuoden 2024 tapahtumat
Joulubaari Vanhalla Suurtorilla
Kakola Brewing Company avasi Vanhan Suurtorin Brinkkalan sisäpihalle Joulubaarin 22.11.–22.12. Tarjolla oli jouluherkkuja paikallisista raaka-aineista, erikoisglögiä ja nuorten kokkien valmistamia pienillallisia.
Glögikahvila Suomen Joutsenella
Forum Marinum ja ravintola Göran toivat talvitunnelmaa merelliseen Turkuun avaamalla glögikahvilan Suomen Joutsenelle Valon polun ajaksi 5.–8.12. Kahvila tarjosi kävijöilleen lämpimiä juomia ja pientä purtavaa ainutlaatuisessa ympäristössä.
Vuoden 2025 tapahtumat
Maisemakävelyt Ruissalossa
ProAgrian järjestämät maisemakävelyt yhdistävät luonnon ja lähiruoan. Toukokuussa 2025 järjestettävät retket perehdyttävät Ruissalon monimuotoisuuteen, villiyrtteihin ja ruokaketjuun sekä päättyvät ruoanlaittoon ulkona.
Taidetta ja tastingeja Taiteen talossa
Taiteen talossa kokeillaan uudenlaista fine dining -konseptia, jossa ruoka ja taide yhdistyvät. Alkuvuodesta 2025 järjestettävät torstaitapahtumat tarjoavat osallistujille mahdollisuuden sekä nauttia makuelämyksistä että luoda omaa taidetta.
Ruokapalvelujen elämyksellisillä kokeiluilla pyrimme kehittämään pysyviä ruokakonsepteja, jotka rikastuttavat Turun ruokakulttuuria ja vahvistavat Turun asemaa ruokamatkailukohteena.
Vuonna 2023 Ruokakaupunki tuki kuutta kokeilua, jotka ajoittuivat Turun ruokaviikoille kesäkuussa 2023. Kokeiluihin kuuluivat muun muassa Cocktail d’Or, Turku Aperitivo, Kakola kukkii ja Lasten ruokaleiri.