Vierailitko Turun Maku -tapahtumassa? Auta meitä kehittämään tapahtumaa vastaamalla kyselyyn! Vastaaminen vie vain muutaman minuutin ja kaikki tiedot käsitellään anonyymisti. Arvomme kaikkien vastanneiden kesken 110 euron arvoinen lahjakortin Turun kaupunginteatteriin.
Maksuton Turun Maku -tapahtuma tarjosi mahdollisuuden seurata korkeatasoisia ruokakilpailuita, nauttia huippulounasta ja hankkia lähiruokaa tai vaikka astioita. Turun Maku toi Logomoon Suomen parhaat kokit ja tarjoilijat sekä ennennäkemättömän kattauksen ruokasisältöjä.
Tapahtuma-alue oli avoinna molempina päivinä klo 11–18. Tapahtumaan oli vapaa pääsy.
Turkulaisten huippuravintoloiden annoksia kympillä
- Kakolanruusu: Parsaa, karhunlaukkajuustoa ja rapeaa hapanjuurta
- Logomo: Rapeaa ahventa, puikulaperunaa ja raparperi-miso beurre blanc -kastike
- Nobi: Korealainen äyriäispannukakku, ssamjangia ja nashipäärynä
- Roster: Tartaria ja ranskalaisia
- Smör: Lepuskaa ja villisiianmätiä
Kaikki annokset 10 €. Jokainen ravintola valmistaa 100 annosta/päivä.
+ Laadukkaalla juoma-alueella: Minnen samppanjabaari, KBC:n, Turku Distilleryn ja Vaski Ciderin juomia
Huipputason ruokakilpailut livenä
27.5. Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija -semifinaalit
Vuoden Kokki & Vuoden Tarjoilija -kilpailu käynnistyy 27.5.2025 klo 11:00 alkaen, kun maamme taitavimmat kokit ja tarjoilijat astuvat estradille. Kilpailukeittiössä Vuoden Kokki -semifinalistit loihtivat herkullisia annoksia, kun taas kilpailualueen viinibaarissa ja cocktail-baarissa Vuoden Tarjoilija -semifinalistit valmistavat ja tarjoilevat upeita juomia. Tapahtuman huipentuma koittaa klo 17:40, kun finalistit julkistetaan. Jännitys tiivistyy, kun tuomarit arvioivat ja valitsevat ansioituneimmat kilpailijat finaaliin. Tapahtuma päättyy klo 18:00.
Vuoden Tarjoilija semifinalistit:
Natalie Hayashi, Leeni Hyvärinen, Ott Kanarbik, Kelvin Tse, Moataz Al Rashid, Sallamari Pietilä, Katrina Laitinen, Emilia Salminen, Jaana Salminen, Katri Hautakangas, Alma Syrjänen, Christos Toupe
Vuoden Tarjoilija -tuomaristo:
Päätuomari Saara Alander
Baarituomari Tony Sivula
Baarituomari Greta Grönholm
Tuomari Nina Hannuksela
Tuomari Sanna Gullsten
Tuomari Nanna Wikman
Kilpailujohtaja: Heidi Martikainen
Vuoden Tarjoilija 2024 avustamassa: Janika Tiensuu
Vuoden Kokki semifinalistit:
Piero Silvani, Ian Mattson, Joni Kujansuu, Tobias Malm, Tomi Salmivuori, Zhao Wen (Gordon) Yam, Miika Keskitalo, Otto Hietamies, Ville Neulanen, Benjam Papp, Pyry Nykänen, Timo Pelander
Vuoden Kokki -tuomaristo:
Päätuomari Kalle Tanner, Vuoden Kokki 2018
Tuomarit:
Juuse Mikkola – Vuoden kokki 2004
Pekka Terävä– Vuoden Kokki 1995
Henry Tikkanen – Vuoden Kokki 2001
Erik Mansikka – Vuoden Kokki 2013
Mikko Kaukonen – Vuoden Kokki 2019
Mattias Åhman – Vuoden Kokki 2017
Oula Hänninen – PRO 2014 Vuoden Ravintolan keittiöpäällikkö
Kilpailujohtaja: Jonathan Slotte
Vuoden Kokki 2024 avustamassa: Simo Harrivaara
Kilpailun juontavat keittiömestarit Teresa Välimäki ja Risto Mikkola.
28.5. Bocuse d’Or -kilpailun Suomen karsinta
Bocuse d’Or karsintakilpailut tuovat Logomoon kansainvälisen, maailman vaativimman kokkikilpailun. Bocuse d’Or edustajan paikasta kaudelle 2025–2027 kisaavat kolme huippuammattilaista – Mikko Pakola, Niko Tähti ja Johan Kurkela – ja kilpailusta on tulossa äärimmäisen tiukka.
Kilpailijat:
Keittiö 1: Mikko Pakola, ravintola Olo
Commis : Amanda Kiuru
Valmentaja : Erik Mansikka
Keittiö 2: Niko Tähti, ravintola Savoy
Commis: Vili Kulmala
Valmentaja: Helena Puolakka
Keittiö 3: Johan Kurkela
Commis: Niilo Suominen
Valmentaja: Mikko Kaukonen
Kilpailun tuomareina nähdään suomalaisen kokkimaailman kovia tekijöitä, keittiötuomareina mm. Jonathan Slotte ja Oula Hänninen ja makutuomareina Henry Tikkanen, Anni Peräkylä, Mathias Ahman, Mika Palonen, Ismo Sipeläinen. Tommi Tuominen on kilpailun tuomariston johtaja ja Filip Langhoff on kilpailujohtaja.
Kilpailun juontaa keittiömestari Risto Mikkola.
Kilpailun aikataulu 28.5.
10.00 ensimmäinen keittiö: Mikko Pakola aloittaa
10.15 toinen keittiö: Niko Tähti aloittaa
10.30 kolmas keittiö: Johan Kurkela aloittaa
14.50 ensimmäisen keittiön/Mikko Pakolan kasvis-annos valmis
15.05 toisen keittiön/Niko Tähden kasvis-annos valmis
15.20 kolmannen keittiön/Johan Kurkelan kasvis-annos valmis
15.35 ensimmäisen keittiön/Mikko Pakolan liha-annos valmis
15.50 toisen keittiön/Niko Tähden liha-annos valmis
16.05 kolmannen keittiön/Johan Kurkelan liha-annos valmis
Tuomarointi
17.30 (noin) palkintojenjako: Bocuse d’Or Suomen edustajan 2025-2027 julkistus
Ruoka-aiheisia puheenvuoroja ja muuta ohjelmaa
Ohjelmassa runsaasti ruoka-alan puheenvuoroja ja paneelikeskusteluja tiistaina 27.5. klo 14–16 ja keskiviikkona 28.5 klo 12–14. Puheohjelman juontajana Auran Aalloilta tuttu Maisku Holmström.
Puhumassa ovat muun muassa pohjoismaisen Falstaff-oppaan päätoimittaja Aivar Hanson, Suomen kokkimaajoukkueen joukkueenjohtaja Katja Tuomainen sekä suomalaista ruokamatkailua kehittävä Hungry for Finland. Ääneen pääsevät myös alueen osaajat kautta koko ruokaketjun.
Turun maku -tapahtumassa on myös mahdollisuus tutustua Logomon täysin uudenlaiseen ravintolakonsepti Move 5D-elämykseen.
Myös Turku Centerin Förri-maskotti vierailee paikalla tiistaina ja keskiviikkona 16.30 ja 17.30.
Klo 14
Opiskelijoiden kokkivierailut suurlähetystöissä
Tomi Aho, Raseko ja Niina Hannuksela, Turku AI
Klo 14.15
World Skills -kisat ja mitä kilpaileminen vaatii
Melina Rintamäki
Klo 14.30
Ruoka matkailuelämyksenä
Opri Laamanen, Hungry for Finland ja Terhi Hook, Visit Finland
Klo 15
Haarukka-palkinto
Riitta Hirvonen, Chaine des Rotisseurs Turku
Klo 15.15
Young Chefs -toiminta: miten se edistää nuoren kokin uraa
Riikka Mantila, Turku AI
Klo 15.30
Kestävä ruokaketju
Riikka Leskinen, Valonia
Klo 15.45
Ruokatapahtumien merkitys Turulle
Food & Fun, Jouni Kuru, Neitsytperunafestivaali, Sassu Saarinen, Varhaisperunapäivä, Kirsi Eronen
Klo 12
Aistilan puheenvuoro
Terhi Pohjanheimo, Aistila
Klo 12.15
Suomen kokkimaajoukkue ja sen merkitys gastronomialle
Katja Tuomainen, Kokkimaajoukkue
Klo 13
Falstaff-opas ja ravintolaoppaiden merkitys ravintola-alalle
Aivar Hanson, Falstaff Nordic
Klo 13.15
Millainen imago on ruoka-alan työpaikoilla nyt – miten ala voisi houkutella uusia osaajia? Miten kansainväliset työntekijät tulevat osaksi työyhteisöä?
Tiina Hilden, Munax, Janne Juvonen, Voiveljet, Filip Langhoff, Segel
Klo 13.45
Vastuullisuus ammattikeittiöissä ulottuu myös koneisiin ja laitteisiin
Antti Kokkonen, Dieta
Klo 14
Turun keittiömestareiden palkinnot: Gordon Rouge & tiedottajapalkinto
Maiju Mäkilä
Nähtävää, koettavaa ja ostettavaa
Dietan astioiden pop-up-myymälä
Tule tekemään löytöjä ammattikeittiötuotteita myyvän Dietan pop-up myymälään. Myynnissä varastojen helmiä edulliseen hintaan! Lisäksi esillä pala showroomia ja relife-laitteita.
- Lue lisää: Dieta
Lähiruokatuotteiden myyntiä
Mukana tuotteitaan myymässä ja maistattamassa: DeliVerde, Mimis, Wanha Liesniemi, Rantolan puoti, Makutaidetta - kotileipomotuotteet, Lassen Luomu salaatit, yrtit, kurkut ja tomaatit, Sienipaikka.net, Kirjanpitäjän keittiössä, Rainingon Luomutila.
Näytteilleasettajia
- Mukana tapahtumassa molempina päivinä myös: Turun Ammatti-instituutti, Raseko, Turun keittiömestarit, Dieta, Nordic Hospitality Experience, Aistila, Valonia, Food & Fun Turku, Herkkukonttori
- Mukana tapahtumassa ti 27.5. Pajunen, Puljonki, E.Ahlström, Jubilee, Messukeskus, Arla, Metos, Viking Line, HK Foods, MTK, Decanter
- Mukana tapahtumassa ke 28.5. HKFoods, Kespro Reseptit Palvelut , Kespro Erikoistukku, Lantmannen Unibake, Pirkka Parhaat