WiseFood – Resurssiviisaat ruokaketjut
WiseFood-hankkeen tavoitteena on vahvistaa resurssiviisaasti tuotettujen ja valmistettujen ruokatuotteiden markkinoita Turun seudulla. Tämän saavuttamiseksi ruokaketjuissa on edistettävä kiertotalouden toimenpiteitä sekä tuettava ja tavoitteellisesti kehitettävä resurssiviisaasti tuotettujen raaka-aineiden ja tuotteiden markkinoita. Hankkeen kohderyhmät ovat ruokaketjujen yritykset (ruoka-, palvelu- ja teknologianäkökulmista), oppilaitokset, tutkimus-, kehitys ja innovaatiotoimijat sekä -verkostot.
Hanke tarjoaa yrityksille mahdollisuuden tuoda esiin ja kehittää resurssiviisasta ja kiertotalouden mukaista ruoka-alaa ja siihen liittyviä innovaatioita yhdessä tutkimus- ja koulutuslaitosten kanssa. Toimenpiteillä pyritään saamaan aikaan ruokasektorille uutta kiertotalouspohjaista ja resurssiviisasta toimintaa ja innovaatioita. Hanke tukee sekä kansallisia että Turun tavoitteita hiilineutraaliudessa sekä kiertotalouden ja luonnon monimuotoisuuden edistämisessä.
Hanke on jaoteltu kolmeen työpakettiin:
1. Resurssiviisaan ruokaketjun innovaatiotoiminta (Turun yliopisto)
2. Elintarvikealan koulutuksen yritysyhteistyön malli (Turun ammatti-instituutti ja Turun kaupunki)
3. Ruokaketjujen kiertotalousratkaisujen case-tarkastelu Turun kauppahallikorttelin kokonaisuudessa (Turun kaupunki, Tilapalvelut)
Hankkeessa toteutetaan vuosittain viikon kestävä Innovation Festival, jossa yli 60 opiskelijaa ratkoo ruokaketjuun liittyviä yritysten kiertotaloushaasteita. Seuraava festivaali järjestetään 10.–14.11.2025 yhteistyössä Turun yliopiston, Turun kaupungin, Turun ammatti-instituutin ja alueen yritysten kanssa. Turun ammatti-instituutin opiskelijat ovat suorittaneet työelämäkokeiluja ja pop-up pisteen kauppahallissa, jossa on myyty yrityksen sivuvirtana syntyvästä herasta valmistettuja tuotteita. Turun yliopisto on järjestänyt säännöllisesti kiertotalouteen, elintarvikealaan ja start-up yrittäjyyteen liittyviä aamukahvitilaisuuksia alueen yrityksille ja opiskelijoille. Lisäksi hankkeen aikana parannetaan kauppahallin jätelogistiikkaa ja tarjotaan yrityksille mahdollisuus tuote- ja palveluinnovointiin opiskelijayhteistyössä Flavoria-tutkimusalustaa hyödyntäen. Opiskelija- ja yritysyhteistyön pohjalta luodaan Turun ammatti-instituuttiin uusi opetusmalli.
Hanketta toteuttavat yhteistyössä Turun kaupunki, Turun yliopisto ja Turun ammatti-instituutti. Hanke on saanut rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastolta (EAKR).
Lue lisää: https://wisefood.utu.fi/